Türkçe Eğitim Günü Üsküp'te kutlandı BALKAN GÜNDEMİ

Türkçe Eğitim Günü Üsküp'te kutlandı

Türkçe Eğitim Günü Üsküp'te kutlandı

21 Aralık Türkçe Eğitim Günü merkezi kutlama töreni Üsküp’te gerçekleşti.

Kuzey Makedonya Türklerinin Millî Bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü merkezi töreni  TİKA'nın destekleriyle, MATÜSİTEB organizasyonunda gerçekleşti. 21 Aralık “Türkçe Eğitim Günü” vesilesiyle MATÜSİTEB ve TİKA tarafından Aleksandar Palas otelinde düzenlenen resepsiyona Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclis Başkanı Afrim Gaşi, Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Pançe Toşkovski, Sağlık Bakanı Arben Taravari, Ekonomi Bakanı Besar Durmişi, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, bakanlar, parti başkanları, milletvekilleri, kurum başkanları, Kuzey Makedonya’nın tüm bölgelerinden öğretmenler, okul müdürleri, öğrenciler büyük katılım sağladı.

İbrahim: “Türkçe, sadece Türk toplumunun dili değil, bir medeniyet dilidir”

Kuzey Makedonya ve Türkiye millî marşlarının okunmasının akabinde açılış konuşmasında, “Bu anlamlı günde, Türkçenin bu coğrafyadaki varlığı, gücü, güzelliği ve zorlukları üzerinde düşünmek, geçmişten günümüze taşıdığımız mirasımızın değerini bir kez daha idrak etmek ve yarınlarımıza daha sıkı sarılmak hepimize nasip olmaktadır” diyen MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Türkçenin yalnız bir iletişim aracı değil, aynı zamanda köklerinin derinlere uzanan bir medeniyet ağacı olduğuna dikkat çekti.

İbrahim, Balkanlar’da Türk diline sahip çıkmanın yanında, barışa, hoşgörüye, çok kültürlü bir birlikte yaşama iradesine de katkıda bulunmak demek olduğunu söyledi.

“Anadilde eğitim, her bireyin kültürünü, kimliğini, tarihini, daha iyi anlayabilmesi için vazgeçilmez bir haktır. Türkçe, sadece Türk toplumunun dili değil, bir medeniyet dilidir” diye ifade eden MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Türkiye’nin ülkemize yaptıkları desteklerin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Ulusoy: “Makedonya Türk toplumu, her zaman müstesna bir yere sahip olmuştur”

Kuzey Makedonya’nın, çeşitli toplumların bir arada yaşama kültürünün güzel bir örneği  olduğunu söyleyen T.C. Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, “Bu güzel tablonun oluşmasında bu ülkenin kadim ve kurucu halklarından sadık vatandaşlar olarak, Türk toplumunun da özel bir yeri olduğunu biliyoruz. Benzer şekilde, ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu mükemmel ilişkilerde Makedonya Türk toplumu her zaman müstesna bir yere sahip olmuştur. Bundan sonra da iki ülkeyi birbirine güçlü biçimde bağlamaya devam edecektir” dedi.

Türkiye’nin, Kuzey Makedonya’yı her daim desteklediklerini ifade eden Büyükelçi Ulusoy, ikili ilişkilerde ticaret, ekonomi, yatırım, turizm ve savunma sanayii başta olmak üzere işbirliklerini daha da yukarı çıkarma noktasında kararlı olduklarını belirtti.  

Çevik: “Türkçe, vatandır. Türkçe kimliktir. Türkçe, gönül, sevgi ve barış dilidir”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, “Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin var oluşlarının anlamlı ifadelerinden biri olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı çerçevesinde Türklerin tarihi, kültürü, edebiyatı, geleneği ve göreneğiyle asırlar içinde, Balkan coğrafyasında bıraktığı etki ve bu topraklardaki varlığı, her yıl artan bir coşkuyla kutlanmaktadır” dedi.

Konuşmasının devamında Dr. Mahmut Çevik, “Türkçe, vatandır. Türkçe kimliktir. Türkçe, gönül, sevgi ve barış dilidir. Türkçe Eğitim Bayramı yalnızca Kuzey Makedonya Türklerinin eğitim günü ve bayramı olarak görülmemelidir. Bu bayram, aynı zamanda Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk halkının ve kültürünün mevcudiyetinin güçlü bir ifadesidir. Kuzey Makedonya’da yaşayan Türkler, toplumsal ve kültürel değerleriyle Türkiye ve Kuzey Makedonya arasında kültürel, siyasal ve ticari olmakla birlikte, kısacası hayatın her alanında bu ülkenin yakınlaştırıcı, birleştirici ve bütünleştirici unsuru olmuştur” sözlerine yer verdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin insani amaçla uzattığı samimi bir dost eli olan TİKA, dünyanın dört bir yanında projeler geliştirerek önemli hizmetler sunduğunu söyleyen Dr. Mahmut Çevik, ülkelerin kalkınma hedeflerine katkıda bulunmakta olduğunu ifade etti.

TİKA’nın Kuzey Makedonya’da faaliyete başladığı 2005 yılından beri birçok sektörde kalkınma yardımlarını sürdürmekte olduğunun altını çizen Çevik, Kuzey Makedonya’da binin üzerinde projeyi hayata geçirdiğini ve bunların arasında en büyük projenin eğitim sektörüne verildiğini söyledi.

Çevik, “TİKA, Kuzey Makedonya’nın farklı bölgelerinde bulunan eğitim binalarının donanımlarını, yenilenmesini, verilen eğitim destekleri, burslar, araç-gereçler, kitap ve kırtasiye malzemeleri, on yıldan fazla devam eden Türkçe kurslarına kadar uzanan geniş bir yelpazede çalışmalarına heyecanla devam etmektedir” dedi.

Toşkovski: “Makedon ve Türk halkı, her alanda işbirliği yapan ve birbirine saygı duyan iki yakın halktır”

“Makedon halkı ve Türk halkı her alanda işbirliği yapan ve birbirine saygı duyan iki yakın halktır” diyerek söze başlayan Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Pançe Toşkovski, Türkçe Eğitim Günü kutlu olsun. Bugün, Türk Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'nin Makedonya'da düzenlediği 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü dolayısıyla önemli bir etkinlikte konuşma yapma onuruna sahip oldum. Etkinliğe Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş da katıldı” sözlerine yer verdi.

Bakan Toşkovski, diğerlerinin yanı sıra, “Makedonya topraklarımızın, güzel Makedonya'mızın zengin yelpazesinde Türk etnik topluluğu, ülkemizin kültürel, tarihi ve sosyal gelişiminde köklü bir bağ dokusunu temsil etmektedir. Güçlü sadakat ve yardımseverlikle, dayanışma ve yurttaşlara saygıyla inşa edilen bu konum, mümkün olan en yüksek saygıyı hak ediyor. Makedon ve Türk halkı, kültürelden teknolojiye her alanda işbirliği yapan ve birbirine saygı duyan iki yakın halktır” dedi.

Bugünkü Türkçe Eğitim Günü'nün ortak kutlaması, kendi sembolizminin ötesine geçen bir tarihin kutlanması, tüm vatandaşlarımızın takvasını, hürmetini ve samimi hürmetini kayıtsız şartsız hak eden bir bayram olarak anlaşılması gerektiğinin altını çizen Bakan Toşkovski, “Türkçenin öğretildiği gün, bizden önceki nesiller gibi bizlerin de bizden sonra gelecek nesillere ortak temel değerler olarak sağlam bir birliktelik, karşılıklı saygı ve ortaklıktan oluşan bir miras bırakacağımıza inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kurtulmuş: “Türk dil bayramının bu topraklarda kıyamete kadar devam etmesini temenni ederim”

Türk dil bayramının, bu topraklarda kıyamete kadar devam etmesi temennisinde bulunan TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Dil, insanın kendini ifade etmesidir. Dil, aslında insanın düşünce dünyasının ete, kemiğe bürünmesidir. Dil, insanın gönlünün dışa vurumudur. Bu çerçevede Türk dili, sadece bir lisan olmanın ötesinde, asırlar boyu biriktirdiğimiz kültürel birikimin de bugün kendi aramızda konuştuğumuz bir haberleşme vasıtasıdır” dedi.

Kurtulmuş, dilin Türkçede hem lisan hem de gönül anlamına geldiğini ifade ederek, “Bu Türkçe bayramını, sadece bir dil bayramı olarak değil, aynı zamanda bir gönül bayramı, bir kültür bayramı, bir medeniyet bayramı ve bir büyük medenî birikim bayramı olarak ele almanın son derece faydalı olacağı kanaatindeyim. Hele günümüzde bu kadar çok insanların birbirini daha iyi anlamasını ihtiyaç duyulan bir ortamda, bu kadar çok insanların barış içinde bir arada yaşamaya ihtiyaç duyduğu ortamda, gönülden konuşabilme becerisine sahip olan insanlara, milletlere ihtiyaç vardır” dedi.

Bu coğrafyada altı asır boyunca, Balkan coğrafyasında gönülden konuşma becerisini kazanmış olan bir milletin çocukları olarak etkili olduklarını söyleyen Kurtulmuş, “Bu coğrafyada, bütün milletlerin, farklı dinlerin, farklı mezheplerin, farklı etnik yapıların bir arada olduğu ve her birisinin komşu kapıcıklarla birbirine bağlandığı bir büyük medenî birikimine sahip olduk” sözlerini ifade etti.   

TBMM Başkanı konuşmasının devamında, şu ifadelere yer verdi: “Çok kültürlülüğü, çok dilliliği, çok fazla etnik yapıyı bir arada tutabilmeyi başarıyla sağlamış olan ecdadımızın ayak izlerinin sürdürülmesi, takip edilmesi, Makedonya’da yaşayan Türk toplumu için de fevkalade önemlidir. Bu çerçevede, bugün Kuzey Makedonya’yı yöneten dostlarımızın, Kuzey Makedonya Türk toplumuna sağlamış olduğu imkânları, birlikte barış içinde yaşama imkânlarını da her türlü takdirin üstünde gördüğümüzü ifade etmek isteriz. Çünkü ancak insanlar, birbirilerine müsamaha ederler, birbirinin kültürel farklılığını kendi zenginliği olarak görürlerse bir arada yaşayabilirler.

Türkçe bir zenginliktir ama bir kültür olarak, bir dil olarak, bir gönül olarak ve bir bağ olarak zenginliktir. Bu zenginliğin Kuzey Makedonya Türk toplumu tarafından kuvvetlendirilerek sürdürülmesi, sonraki nesillere aktarılması ise hepimizin ortak sorumluluğundadır.”

Yarışmada Dereceye Giren Öğrencilere Hediyeleri Takdim Edildi

Konuşmaların akabinde ise resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında yarışmalarda dereceye giren ilkokul, lise ve üniversite öğrencilerine TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından ödülleri takdim edildi.

Kaynak: Kırcaali Haber / yenibalkan.com