Tarımsal üretim olmadan sanayi olmaz
SATSO Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1195 No’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mart Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
“Hizmetle Geçen 4 Yıl”
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu’nun 2018-2022 4 yıllık hizmet süresi değerlendirmesi, aylık faaliyetler ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi:
“Nisan 2022 yılı itibariyle Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, meclisi ve meslek komiteleri olarak 4. Yılımızı doldurduk. Geçen dört yıllık sürece baktığımızda 2018 yılında başlayan ekonomik kriz ortamı devam ederken, ortaya çıkan pandemi ile ciddi mücadele ettik. Ekonomik sıkıntılara çözüm arayışının devam ettiği süreçte, yakın bölgemizde bir savaşın ortaya çıkması da bu sıkıntıları körükledi ve kısacası zorlu bir dört yıl geçirdik.
Tüm bunlar yaşanırken biz SATSO camiası olarak üyelerimizin yanında olduk, her zaman sahada bulunduk. Üyelerimizin ve şehrimizin sorunlarına yönelik çözüm üretmeye gayret ettik. Çünkü hepimizin burada bulunma maksadı bu. Üyelerimizle her zaman temasta olurken bu süreçte önemli çalışmalara da imza attık. Yaşanan olumsuzluklar hizmet anlayışımızı asla engellemedi. Çalışmalarımızdan kısaca değinecek olursak:
- Sakarya ili stratejik planını hazırlayarak ilimizin önümüzdeki 30 yıllık yol haritasını belirledik.
- Tek durak ofis hizmet binalarımızı söz verdiğimiz şekilde tamamlayarak yüzde yüze yakın doluluk oranı ile hem odamıza gelir kaynağı oluşturduk hem de üyelerimize hizmete erişim kolaylığı sağladık.
- Doku kültürü laboratuvarımızı tamamlayarak faaliyete geçirdik ve bugün uluslararası anlaşmalara imza atan bir üretim merkezi haline getirdik.
- Süs Bitkiciliği ve Peyzaj Fuarının oluşturulmasına öncülük ettik.
- İlimizin yemek antropolojisini hazırladık. Şimdi yıl sonuna doğru mutfak akademimizi faaliyete geçirmek için hızla çalışıyoruz.
- İlimizin Endüstri Master Planını hazırlayarak yeşil sanayi temelli ilerlemesine de öncülük ettik.
- Şehrimizin üretimini desteklemek adına yaptıklarımız ve organize sanayi bölgesi çalışmalarımız ortadadır. Bunların hepsini siz yaptınız, bizler beraber yaptık. Yani, komitelerimiz, kurullarımız, komisyonlarımızla birlikte yaptık.
Sakarya mevzu bahis olduğunda tüm ön yargılarımızı bir kenara bırakarak şehrimiz için el ele hizmet ettik. Bu kenti ilgilendiren her konuda söz sahibi olduk, doğru yönlendirmek için de çaba sarf ettik. Valimiz, büyükşehir belediyemiz başta olmak üzere STK’lar, dernekler ve bütün paydaşlarımızla her zaman dirsek temasında olduk. Tüm bu gayretli çalışmalarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum.”
Dış Ticaret İstatistikleri
İlimiz Mart ayında 394 milyon 160 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 17’lik bir düşüş söz konusudur. Kümülatifte 7’nci sıradaki yerimizi korurken, mart ayında 9’uncu, TR42 bölgesinde ise 2’nci il olarak ayı geride bıraktık. TUİK tarafından açıklanan şubat ayı ithalat verilerine göre ise ilimiz; 257 milyon 57 bin dolar ithalat yaptı ve şubat ayında Sakarya dış ticaret dengesi 338 milyon 272 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise #2 olarak gerçekleşti. Ayrıca, sanayi üretim endeksi şubat ayında; Aylık bazda yüzde 4,4, yıllık bazda yüzde 13,3 arttı. Nisan ayında imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı ise; bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 77,8 seviyesinde gerçekleşti.
Her ne kadar meşakkatli bir süreçten geçsek de Sakarya iş dünyası tüm bu olumsuzluklara rağmen yatırım yapmaktan, üretmekten, çalışmaktan, şehrine ve ülkesine hizmet vermekten imtina etmiyor. Ancak, bu çalışmaların ve hizmetlerin sürdürülebilmesi için artan girdi maliyetlerinin düşürülmesi, üretici, tüccar, çiftçi ve girişimcinin, hizmet sektörünün desteklenmesi; bunların yanı sıra ekonomik döngüyü hızlandıracak hedefler ve politikaların belirlenmesi bekleniyor. Bu konuda da geçtiğimiz gün cumhurbaşkanımızın açıkladığı tarım sektörü için, çiftçi ve tarıma dayalı yatırımlar kapsamında girişimcilere yönelik hibe desteği kararını olumlu buluyorum. Sürdürülebilir ve kalıcı çözümlerin devam edeceğine inanıyorum.
“İşimiz Gücümüz İstihdam”
Bu ay iki projeye ortak olduk. İlki, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından SOGEP-2022 kapsamında Hendek Meslek Yüksek Okulu yürütücülüğünde “İşimiz Gücümüz İstihdam" isimli proje. Bu proje kapsamında mesleki eğitimin geliştirilmesi yoluyla, bölgemizde öncelikli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların yenilikçi, teknoloji odaklı ürün geliştirme ve imalat süreçlerine katkı sağlayacak nitelikli elemanları yetiştirmek amaçlanıyor.
“Karasu Mavi ekonomiyle Gelişiyor”
Diğeri ise; Karasu Belediyesi tarafından SOGEP2022 kapsamında “Karasu Mavi Ekonomiyle Gelişiyor” isimli proje. Bu proje ile de Karadeniz’de sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması, küçük ölçekli balıkçıların yaşam biçimlerinin ve gelirlerinin düzeltilmesi, bölgesel düzeyde balıkçılar arasında daha güçlü bir iş birliğinin geliştirilmesi, su ürünleri işleme tesisinin kurulması, su ürünleri ile deniz atıkları konusunda farkındalık yaratılması ve bölgede turizm sektörüne yönelik nitelikli eleman yetiştirilerek istihdam sağlanması amaçlanmaktadır.
Sanayide Kadın Eli Projesi
Yine bu ay TOBB öncülüğünde kadın istihdamına yönelik bir projeye daha imza attık. Sanayide kadın istihdamına yönelik TOBB kadın girişimciler kurulu öncülüğünde “Sanayide Kadın Eli” isimli çok güzel bir proje sürdürülüyor. Kadın girişimciler kurulumuz öncülüğünde şehrimiz için de bu projeye start veriyoruz. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Doku Kültürü Laboratuvarı
Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi diğer adıyla Doku Kültürü Laboratuvarımız tamamlanarak faaliyete geçti. Odamız tarafından SATSO Araştırma Eğitim ve Organizasyon A.Ş. Yürütücülüğünde işletilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda Doku Kültürü Laboratuvarında üretilen orkide ve süs bitkileri ticareti konusunda dünyanın en büyük orkide laboratuvarlarından Alman orkide üretim firması olan Fritz Hark Orchideen Gmbh & Co. Firması ve SATSO ile üretim ve iş birliği anlaşması imzalandı.
Bu anlaşma ile Sakarya’nın süs bitkileri sektöründe küresel bir oyuncu olacağına inanıyoruz. Şehrimize hayırlı olsun. Her zaman dediğimiz gibi tarımsal üretim olmadan, sanayi üretimi olmaz. Tarımsal üretim, bitkisel üretim, süs bitkiciliği sektörleri sessiz fabrikalardır.
Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı Kitabı, Yılın Gastronomi Kitabı Seçildi
Çok önemli bir gelişmeyi de huzurlarınızda tekrar duyurmak istiyorum. Odamız tarafından hazırlanan “Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı” Kitabı’mız Dünya Gazetesi tarafından “Yılın Gastronomi Kitabı” seçilmiştir. Sakarya’nın eserini bu ödüle layık görenlere ve emeği geçenlere tekrardan teşekkür ediyorum.
Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB
Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından “Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB katılım pay oranı ve müteşebbis heyetinde yer alacak SATSO temsilcilerinin görevlendirilmesi teklifi” meclis üyelerine sunuldu. Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgesine SATSO’nun pay oranıyla katılım sağlamasının; OSB müteşebbis heyetinde Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Dünya’nın asil, Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık, 2. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Akif Özkan ve 22. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Odabaş’ın yedek üye olarak görevlendirilmeleri oy birliği ile kabul edildi.
Madde hakkında konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Ferizli Otomobil ve Metal İhtisas OSB açılan davalar nedeniyle yürütmesi durdurulmuştu ve dava Danıştay’dayken bizler yeni Tüzel kişilikte bir OSB açmak için çalışmalar yapmıştık ve başvurumuz da onaylanmıştı. Bu süreçte Danıştay’daki dava da lehimize sonuçlanarak karar kaldırılmıştı ancak biz Tüzel kişiliğini yeni kurduğumuz Sakarya Otomotiv ve Metal İhtisas OSB ile devam ediyoruz. Önceki OSB’de görev alan Odamız temsilcileri aynı şekilde burada da görev alacaklar. Meclis Başkanımız Talip Kuriş önceki OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam ediyor. Bundan sonraki süreçte aynı kadro yeni oluşumda ilerlemeye devam edecek. Destekleriniz için teşekkür ederiz.” dedi.
Ekmek Fiyat Tarifesi
Gündem maddelerinin müzakere edildiği toplantıda; 27. Meslek Komitesi tarafından önerilen ekmek azami fiyat tarifesi değişikliği talebi görüşüldü.
Ekmek Fiyat tarifesinin görüşülmesi maddesinde söz alan 27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergi Balcı şunları dile getirdi; “Komitemiz tarafından yapılan araştırmalar ve incelemeler neticesinde un, maya, işçilik, akaryakıt ve ambalaj gibi girdi maliyetlerinin de artmasından dolayı üretici üyelerimizin mağduriyet yaşamaması adına 200 Gram Ekmek: 3,00 TL, 400 Gram Ekmek: 6,00TL ve 1050 Gram Ekmek: 15,00TL olarak illerimiz sınırları içerisinde perakende olarak satılmasının uygun olacağı tarafımızca tespit edilmiştir.” dedi. Ekmek Fiyat Tarifesi Teklifi SATSO Meclisinde oylanarak Valiliğe gönderilmek üzere kabul edildi.
Toplantının Yönetim Kurulu Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi ve Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddelerinde söz alan;
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “4 yıllık yapılanları görünce Odamız ve üyelerimiz adına çok mutlu oldum. Çalışmalardan ötürü başkanımızı, yönetim kurulumuzu, meclisimizi ve tüm üyelerimizi tebrik ediyorum.
Üç Meclis öncesinde komite olarak cep telefonları satış matrahının artırılmasını gündeme getirmiş ve karar alarak ilgili kurumlara göndermiştik. Buna konuda devletimiz çağrımıza kulak verip en düşük matrahı 5 bin TL’ye yükseltti. Ülkemizde GSM pazarına olan talep yüksek ancak yüksek matrah, vergi oranları, taksit sınırlaması nedeniyle satışlara yansıyamıyor. Bu da sektörel manada ciddi bir haksızlık doğuruyor. Komite olarak kredi kartlarına olan taksit sınırlamasına yönelik girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Dünya’da tarımda ciddi bir kriz var ve devam ediyor. Bunun sebebi tamamıyla girdi maliyetlerinin yükselmesidir. Gübre, mazot vb. maliyetler kat kat artmış oranda. Çiftçilerimiz ciddi anlamda zorlanıyor, arazisini boş bırakmayı düşünüyor. Ekimlerde ve satın alımlarda da büyük bir sorun var. Sübvansiyon yapılması ve sanayici firmaların depolama alanına ihtiyaçları var. Karasu’da ciddi bir depolama yer ihtiyacı var. Tarımsal faaliyetlere, işlemeye yönelik işlere yatırım yapılması, devletimizin bu konulara daha fazla teşvik vermesi gerekiyor. Toprağımız var, ekecek gücümüz var. İyi bir planlama ile altından kalkabiliriz.” diye konuştu.
22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar, “Tarımda ana sorun yem ve gübredir. Çiftçilerimiz et ve sütten kazandıkları parayla yem maliyetlerini karşılayamıyor. Kıymetli süt inekleri maalesef kesime gönderiliyor. Devletin yeni yatırıma destekten önce çiftçilerimizin mevcut durumunu korumaya yönelik çalışmalar yapması gerekiyor. Sakarya’da tavuk ve büyükbaş hayvan üretiminden doğan ciddi bir gübre üretimi var. Bunları işleyecek tesisler yapılması gerekiyor. Girdi maliyetlerini aşağıya düşürebilir.” ifadelerini kullandı.
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Tarım maalesef ülkemizin kanayan yarasıdır. İç Anadolu’da buğday üreten arazi dönüm fiyatları 1 ile 5 bin TL arasında seyrediyor. Bir hesap yaptığımız zaman çiftçi 1 dönüm yere en az 3500 TL masraf etmesi lazım. 3 bin TL dönümü olan bir araziye 3500 TL yatırım kimse yapmaz. Tarım duvara tosladı. Bu iş devlet politikası olması gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda gıda ile ilgili her sektörde fiyatlar kat kat artabilir. Basit bir konu değil.” dedi.
Toplantının Dilek ve Temenniler Bölümünde Söz Alan;
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Tarım konusunda canımız yanıyor. Yurtdışından ürünler geliyor, hazır kullanıyoruz. Topraklarımız boş kalıyor. Köyleri şehir yapanların suçudur bu. Köylüler bile üretmeden hazır alıyorlar. 24 Nisan 1915 olaylarını dile getirenleri şiddetle kınıyorum. O dönemde bizim Milletimize verilen kanlı zararlar hiç konuşulmuyor. Ülkemizin neden sesi çıkmıyor. Haksızlığa karşı durmamız gerekiyor, bizler de çok acı çektik.” diye konuştu.
26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Aracımı bir restoranın parkına çektiğimde yanıma bir çocuk geldi ve yardım istedi. Yardım etmeye hazırlanırken birden 3 kişi oldular ve tedirgin oldum, geri çekildim. Güvenlik geldi ve yardımcı olmak istedi ancak ekip güvenliği tehdit etti. Polise haber verdiklerini ancak polisin çok ilgili olmadığını, yarın daha çok geldiklerini belirttiler. Bizler ülke olarak kucak açtık, evimizi açtık. Yarın bir gün bunlar mafya olup sevdiklerimize zarar verirse ne olacak. Bu davranışta olanları sınır dışı etmemiz gerekiyor. İpin ucu kaçmamalıdır.” dedi.