Tarihi Kahramanlara Farklı Bir Bakış
Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Psikotarih Yöntemi ve Tarihi Kahramanlara Farklı Bir Bakış” konulu konferans düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesinde Tarih Bölümü Konferansları kapsamında yapılan konferansa İbn-i Haldun Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Kaplan, konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Hasan Kaplan, konferansta psikotarih kavramının ne olduğuna ve tarihi olaylarla psikoloji biliminin ilişkisine değindi. Prof. Dr. Kaplan, “Psikotarih çok disiplinli bir alandır. Antik ilimlerin belki de en eskisi olan tarih ile geçmişi 150 yıldan öteye gitmeyen psikolojinin bir araya gelişiyle oluşmuştur” dedi.
Psikoloji ve tarih bilimlerinin nerede ve nasıl kesiştiğini, psikotarih kavramının nasıl ortaya çıktığını açıklayan Prof. Dr. Hasan Kaplan, “Psikotarih, psikoloji ve tarihin birbirine bütünleştirilmesiyle oluşan bir bilim dalı. Disiplin olarak ABD’de de derneği bulunuyor. Bu disiplini kullanan ve aynı zamanda bilim haline getiren birçok tarihçi, psikolog ve psikiyatr var” diye konuştu.
Psikotarih kavramına getirilen eleştirilere de değinen Prof. Dr. Hasan Kaplan, bu tür eleştirilerin çok disiplinli çalışmaların bir talihsizliği olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Kaplan, “Her disiplinin ortodoks sahipleri var. Onlarla sürekli karşı karşıya geliniyor, olumlu bakmıyorlar. Psikotarih, ne tarih profesörlerinin ne de psikoloji profesörlerinin yeterince sahiplenmediği bir alan ve yeterince ilgi görmüyor” şeklinde konuştu.