“Tarihi Çarşının ara yolları umumi tuvalet haline geldi”
Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu, şehrin umumi tuvalet sorununun bir türlü çözüme kavuşturulamadığını ileri sürerek, “ihtiyacını giderecek tuvalet bulamayan vatandaş tarihi Uzun Çarşı’nın ara sokaklarını umumi tuvalete çevirdi. Bu utanç bu şehri yönetenlerimizin” dedi.
Çeroğlu, daha önceleri de defalarca şehir merkezinde yaşanan tuvalet sorununu dile getirdiklerini belirterek; “Bir zamanlar insanların en doğal ihtiyaçlarını karşılayan yerlerden ulu orta bahsetmek hoş karşılanmaz hatta ayıplanırdı. Oysa, aynen çeşme, hamam, aşevi yapmak gibi umumi tuvalet yapmak da eski bir alışkanlık. Alışkanlıktan öte kamusal bir görev. Ama gelin görün ki, belediyeler bu işi bir türlü yapmıyor, yapamıyor” diyerek, serzenişte bulundu.
7/24 açık tuvalet:
Çeroğlu, tuvalet ihtiyacının uygun şekilde giderilememesinin altgeçit, üstgeçit, kapalı çarşı, köprü altı, otobüs durağı, piknik alanı, park gibi mekânların kirletilmesi sonucunu da doğurduğunu ileri sürerek, şunları söyledi; “ Örneğin; tarihi Uzunçarşı esnafı yıllardır olduğu gibi bugünlerde de tuvalet ihtiyacını dükkanlarının önünde giderenlerden yana dertli . Gece saatlerinde de çevresi oldukça hareketli olan Uzunçarşı'nın ara yolları, ne yazık ki yoldan gelip geçenlerin umumi tuvaleti gibi. Belediyelerin başlıca görevlerinden biri de şehrin en hareketli, vatandaşların yoğun bulunduğu yerlere temiz, konforlu ve ücretsiz 7/24 açık tuvalet yapmaktır. Bu tuvaletler nere de?” diye sordu.
Gelelim parklarımıza:
Çeroğlu, Şehir merkezindeki Kent Park ve Millet Bahçesi’nden de örnek vererek; “Doğal ortam ve ağaçlar arasında yürüyüş yaptık, Çark Deresi boyunca bisikletimizle keyifli sürüşler gerçekleştirdik. Millet Bahçesi’nde bir çok konser ve etkinliğe katıldık. Çocuklarımızı parklarda oynarken seyrettik. Neşelendik...Biranda ufaklıkların ‘çişim geldi’ nidalarıyla ‘tuvalet nerede?’ diye koşturmaya başladık. Veya biraz olsun sosyalleşsinler diye birlikte zaman geçirmek istediğimiz büyüklerimiz, hastalarımızın ani ihtiyaçları karşısında ‘en yakın erişilebilir tuvalet nerde?’ diye araştırmaya başladık. Sonuç mu? Amasız, fakatsız temiz ve yeterli sayıda ve ücretsiz bir umumi tuvalet bulmak en çetin iş. Birde eski Yeşilçam filmlerinde Anadolu'dan İstanbul'a gelen insanların umumi tuvaletleri yadırgadıklarını görüp, para veriliyor olmasını büyük bir hayretle karşıladıklarını seyrederken kahkahalarla güleriz. Şimdi o güldüğümüz noktadayız” dedi.
Erişilebilir ve ücretsiz:
Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu olarak talebimiz çok kısa ve net; “Tuvalet Birliği standartlarına göre hareketli yerlerde, 500 metre mesafe dahilinde tuvalet bulunmalıdır. Bizde çağdaş bir şehir(!) olduğumuza göre umumi tuvaletler herkes için yeterli sayıda erişilebilir ve ücretsiz olmalıdır. Stratejik olarak konumlandırılmalılar.” Şeklinde konuştu.