SÜT KRİZİ KAPIDA
Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar bu fiyatlarla süt inekçilği yapmanın mümkün olmadığını belirterek, “Süt ineği sayısındaki düşüş giderek artacak, İnekler mezbahaneye kesime gider, şu anda 110 liradan satılan peynir fiyatı kışa 200 liraya ulaşır, et fiyatını geçer. Süt kriziyle karşı karşıyayız. Üretici kaybettiği gibi vatandaş kahvaltıda peynir yiyemez hale gelir” dedi.
Başkan Çakar, yakın gelecekte yaşanacak süt krizinin sürpriz olmayacağını belirterek, “Süt elden gidiyor. Süt üreticisi de sanayicisi de fiyatı az buldu, Süt Konseyi’nin verdiği fiyatlarla süt üretimindeki daralmanın daha da büyüyeceği tehlikesiyle karşı karşıya olunduğu bir gerçek” diye konuştu.
İbrahim Çakar, üretici ve süt ürünü sanayicileriyle yaptığı görüşmeleri şöyle değerlendirdi: “Sakarya’da konuştuğum süt ürünü üreten şirketler sütte azalma, daralma olduğunu belirterek, ‘sütte kriz var, süt 8 lira 9 lira olması gerekir, Süt Konseyi saçma bir karar verdi’ diyorlar. Her gün süt azalıyor, Peynir, yoğurt üretin sanayici fiyatı kendi verse fiyat 9 lira olur. Çünkü sanayici süt bulamamaya başladı. Böyle giderse ithal süte, süt tozuna mahkum oluruz peynir fiyatı 200 liralara çıkar. Etle yarışır hale gelir. Vatandaş kahvaltı sofrasına peynir koyamaz hale gelir. Devlet destekleme fiyatlarını artırarak acil müdahalede bulunmalı. Yoksa gelecek karanlık. Gıda krizine doğru gidiyoruz.”
Oda Başkanı Çakar, gelir gider dengesinin değiştiğini vurgulayarak maliyet giderleri hakkında şu bilgileri verdi: “Mayıs ayında çiğ süt fiyatı bürüt 7 bin 500 olarak açıklanmıştı, üreticiye 6 bin 800 ile 7 bin 100 lira arasında ödeme yapılıyordu. 1 Ekim 2022’den itibaren yüzde 3.6 yağ oranı ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün destekleme hariç fiyatı üreticinin eline net 7.50 lira geçecek şekilde açıklandı. 40 ile 50 kuruş arasında bir artış söz konusu. Bu fiyatlar Mayıs ayında bu yana 5 aylık süreçte süt üretiminde temel girdi olan kesif yem ve kaba yem maliyetlerindeki artışı karşılamaktan çok uzak. Kaba yemde yüzde 50 artış, kesif yemde yüzde 15’lik bir artış söz konusu. Yem liste fiyatı 310 liradan 350 liraya çıktı. Kaba yem silaj ve yonca fiyatlarında silajın tonu bin liradan bin 600 liraya, yoncanın tonu 3 bin liradan 4 bin liraya çıktı.
Yem Süt paritesi 1.5 olması gerekirken şu anda 1’1 parite söz konusu, Şu anda zarar ediliyor. Süt inekçiliğinin bu fiyatlarla sürdürülebilir olması imkansız. Bu durumda süt inekleri kesime gider. Sektörden çıkan insanları tekrar süt üreticisi yapmak imkansız olur. Bu durumdan süt üreticisi olduğu kadar halkımız da büyük zarar görür. Dışarıya bağlı olarak sağlıksız pahalı ürünlere mahkum kalır”
Süt desteklerinin de düzenli ödenmediğine dikkat çeken Çakar, “Süt desteklemelerine göre ödemesini planlayan süt üreticisi zor durumda kalıyor. Geçmişte Kaynarca’da sür üreticileri tepkilerini sütünü dökerek göstermişti, bu eylemler tekrar gündeme gelebilir” dedi.