Sorunlar ve ekonomi konuşuldu
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yönetim Kurulu başkanı A. Akgün Altuğ’un Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermesinin ardından Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesi ve Dilek ve Temenniler maddesinde meclis üyeleri sektörleri, ülke ve ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi, “Adnan Borazancıoğlu,” Yerli malı belgesi yerli üreticinin yabancı üreticilere karşı korunması için önemli bir katkı. Yerli malı belgesini herhangi bir ürünü için alan şirket o belgeyi ürettiği diğer bir üründe de kullanarak haksız rekabete yol açmaktadır. Bu konuda Üyelerimizden birçok talep geldi. Haksız rekabete uğrayan üretici bunu ilgili makamlara şikayet edecek. Biz Oda olarak bunu kanunlar kapsamında düzenleyen bir kuruluşuz. Biz bunun doğal olarak takipçisi değiliz. Bilgi vermek istedim.
Bankaların kredi kartlarını verdiği çalışanlarımızdan tahsilat yapamadıklarında e-tebligat olarak işverenlere yoluyorlar. Bu bize zaman kaybı, bürokrasi ve maliyet, strese neden oluyor. Biz tahsilatçı değiliz, muhasebe birimlerimiz mesaisinin büyük çoğunluğunu bu işlere harcıyor.
Başkanımız çok güzel anlattı ve özetledi. 2025 yılına kadar karbon ayak izimizi azaltıcı tedbirler almamız, yeşil mutabakata önem vermemiz gerekiyor. Dünyada iklime yönelik bir gerçek var ancak bu iklim sorununda ana etken büyük emperyalist güçler. Dünyanın en büyük ülkeleri fosil ile üretim yapıyor. Almanya, Fransa, Japonya, İngiltere kapattıkları kömür santrallerini yeniden devreye alıyorlar ve iklim krizini bahane edenler de aynı ülkeler. Bu dünya hepimize lazım ancak bunları yutmadığımızı da herkese göstermemiz gerekiyor.” dedi.
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Sürekli bir elektrik kesintisi yaşanıyor. Bütün makinelerimiz, bilgisayarlarımız elektronik. Yarım saatte bir elektrik kesintileri yaşanıyor. Elektrik konusunda yeni yatırımlar gerekiyor. Küçük rüzgarlarda, yağmurlarda kesintiler oluyor. Çözümlerini çok basit olduğuna inanıyorum. Kesintiler yüzünden makineler arızalanıyor.” diye konuştu.
23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Birkaç gün önce 30 yıllık bir metal bölümü öğretmeninden mesaj aldım. Şehirdeki bütün talaşlı imalat yapan firmaların nasıl üretim yaptığını bildiğini ancak bu firmaların okulların ne şartlarda eğitim verdiklerinden haberi olmadığını dile getirdi. Eğitimde hangi tezgahları ve yöntemleri kullandıklarının bilinmediğini belirtti. Sorunun öğretmenlerde, öğrencilerde mi yoksa sanayicilerde mi olduğunu sordu. Hangi alandan hangi öğrenci mezun olduğu bilgisini de paylaştı. Buna göre; Sakarya ilinde 14843 öğrenci meslek lisesinde okuyor. 12. sınıftan 3116 öğrenci bu dönem mezun. Bilişim teknolojileri, elektrik elektronik, makine teknolojisi, metal, motorlu araçlar, mobilya, sektörlerinin toplamı 1518 öğrenci yapıyor. 1518 kişiden sadece yüzde 5’i sanayide kalıyor. Mezun olan gençleri sanayide tutamıyoruz. Yeni üniversite mezunu gençler 4-5 bine iş arıyor. Bizler de 10 bine usta bulamıyoruz. İnsanların adalet terazisi hep kendine yönelik tartıyor. Verdiğimiz çok alacağımız az. Sürekli bu duygu yüzünden huzur ortamı bulamıyoruz. Hepimiz vergi mükellefiyiz ve Sakarya’nın en büyük STK’sıyız. Bu büyüklük ihtişamlı koltuklarda, binalarda değil gönüllerde oluyor. İhracat yapıyoruz ancak 5 ayda 48 milyar dolar açık vermişiz. Her seferinde yeni bir hikaye yazacağız deniyor ancak bir müddet sonra masala dönüşüyor. Her adımda bir önceki adımın yanlışını düzeltmek için atıyoruz.” ifadelerini kullandı.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Maalesef eğitime yapılan yatırımlar geri dönmüyor. Hepimiz çocuklarımızı okutuyoruz ancak yazın çocuklarımızı bir işletmede, sanayide çalıştırmıyoruz. Herkesin çocuğu mühendis, doktor, mimar olacak diye bir şey yok. Bir plan lazım. Velilerin isteğine göre çocuklar sınavdan sınava koşturulmamalıdır. Ebeveynleri ne yap derse gençler onu yapıyor. Bunun değişmesi lazım, devletin çıkıp bilgisiz ebeveynlerin bir gencin hayatını yanlış yönlendirmelerine izin vermemesi gerekiyor. Eğitim-öğretim sektörünün sıkıntıları var. Serbest piyasa var ancak bizler bunun dışlında kalıyoruz. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 73 enflasyon var. Bu süreçte en az artış gösteren sektör eğitim-öğretim oldu. Bizler çalışanları, öğretmenleri memnun etmek istiyoruz. Ocak ayında bütçemizi yaptık ancak planlarımız çok bozuldu. Eğitim kurumlarına destek verilmesi gerekiyor. Türkiye’de birçok okul var binlerce insan çalışıyor. Geliri artmadan gideri artan sektörümüz oldu. Birçok merdiven altı diye tabir edilen kurumlar türedi ve denetim maalesef yok.” dedi.
13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Gökhan Korkmaz, “İş camiası çok sıkıntılı bir dönemde, moraller çok düşük. Hem çalışanlar hem de işverenler asgari ücret konusunda sorun yaşıyor. İşverenler çalışanlarının asgari ücret artmasına rağmen sıkıntı çekmeye devam etmesine üzülüyorlar. İş camiası çaresizlik içerisinde kıvranıyor. Dünya ülkelerinde vergi rekortmenleri ilk 30 içerisinde sanayi kuruluşları varken bizde bankalar yer alıyor. İş camiası olarak ticareti devam ettirmek adına bankalarla mı mücadele etmeye uğraşacağız yoksa çalışanlarımızın yüzünü güldürecek gelişmeler için mi çalışmalıyız. İşletmelerin fiyat artışlarında iyice ellerinde sermaye eridi ve bankalara mecbur kaldılar. Bizim vadeli ticaretlerimizi yürütecek teminatlara ihtiyacımız var. Özellikle küçük ticaret erbaplarımızdan duyduğumuz sorunların başında; bankalara gösterdikleri ipoteklerde ekspertizlere yönelik sorunları olduğu belirtiliyor. İpotek vermek isteyen işletmeler, ekspertizden mülklerine çıkan değer rakamlarından hayal kırıklığına uğruyorlar. Bankalar da kredi vermekte sorun çıkarıyor. Eksper konusunda ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor.” diye konuştu.
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Kayasan, “4 yıldır Bekirpaşa-Pekşenler mevkiinde altyapı sorununu dile getiriyorum. Yakın zamanda benim fabrikamı su bastı ve sigorta bunu altyapı yok diye maalesef karşılamıyor. Haftada 30-35 sefer elektriğimiz gidip geliyor. Akımlar gidip geldiği için soketlerimiz yanıyor. Binlerce dolarlık maliyetler oluşuyor.” dedi.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Ekspertiz konusunda iş dünyamızın mağduriyeti var. Sakarya’da SPK Lisansına sahip 2 firmamız var. 2 kez ekspertiz yapılmasının istenmesi hoş ve doğru değildir. Bu konunun süreli olması gerekiyor. 1 kez tespit yapılan raporun o süre içerisinde ikince kez istenmemesi gerekiyor. 28. Meslek komitesi olarak bu konuda karar alarak çalışma yapacağız. Sıkıntılı olan meslek komitelerimiz ile iş birliği içerisinde ilerlemeye çalışacağız.” diye konuştu.
Dilek ve Temenniler Bölümünde Söz Alan;
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “2012 yılında Büyükşehir yasası ile mahalleye dönüşen köylerin arazileri maalesef belediyeler tarafından satılarak köylerin kültürel ve tarımsal dokularına büyük zarar verildi. 2019 yılında 3. Tarım Orman şurasında bu zararlar dikkate alınarak bizzat sayın Cumhurbaşkanı tarafından kentsel ve kırsal tasnifin yapılma zorunluluğu dile getirildi.2020 yılında çıkarılan 7254 sayılı torba yasası ile mahalleden tekrar kırsal mahalleye dönüş yolu açılmış olmasına rağmen vergi, harç ve su bedeli dışında bir avantaj sunulmamıştır. Köy tüzel kişiliğinin korunması bu tüzel kişiliğe ait olan gayrimenkulleri iade edilmedikçe bu programın bir ayağı eksik olur. Bu yasadan pek çok il yararlanmış ve mahallelerini kırsala dönüştürmüş olmasına rağmen Sakarya’da ilçe belediyelerine yapılan başvurular meclis gündemine alınmamış ve Sakarya Büyükşehir meclisinde bu yönde hiç karar alınmamıştır. Tüm belediye başkanlarının geleceğimize ait tek santim araziyi elden çıkarmaması gerekiyor. Bu şehri seviyorlarsa bu şehrin geleceğine ait rüyaya ortak olmaları gerekir.” dedi.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Festburada festivalini kurgularken doğru bir yolda olduğumuzu biliyorduk. Şehrimizde geleneksel bir festival oluşturmak istedik, anlattığımıza başta Odamız yönetimi olmak üzere herkes destek oldu. Herkesin fikrini aldık, istişare içerisinde planladık. Bu festivalin yıllarca sürmesini temenni ediyoruz. Komisyonumuzda ilerleyen yıllarda görev alacak arkadaşlarımıza bir görev mirası bırakmak istiyoruz.” diye konuştu.
17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Eskiden kanun vardı ve işçiler bordrolarını imzalayarak paralarını elden alıyorlardı, sonra bankalara yatacak dendi ancak bankaların alacaklarını işveren tahsil edecek denmedi. İşverenler çalışanlarının borçları nedeniyle icra konularında mustariptir. SATSO Meclisinde alınan kararların hepsi oy birliği ile alındı. Çok güzel bir dayanışma gösteriyor meclisimiz. Toplumun arka tarafından bir uyuşturucu madde kullanımı sorunu var. Sakarya’da 6 platform var bununla mücadele eden. Her zaman bu sorunu gündemde tutmamız gerekiyor.” dedi.
22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar, “Avrupa’da gittiğim tarım ve hayvancılık fuarında yaşı küçük olan birçok çocuk da vardı. Çok ciddi bilgiye sahiplerdi ve güzel sorular soruyorlardı. Avrupa’da 18 yaşında aileler çocuklarına sorumluluk yüklüyorlar. Bizde teknik olarak eksik giden bir şeyler var. Avukat, mühendislik bitirip çok az ücrete çalışmayı kabul edecek binlerce insan var. Etrafa bakıyoruz ancak birçok kaçak göçmen var. Kaçak göçmene ihtiyacı olduğunu söyleyen firmalar da batar ülkeleri de yolun sonunda batar. Sonra da başka ülkelerden yiyeceği parayla alırsın. Burası hepimizin ülkesi.” dedi.
2. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Genç, “1960 ile 2011 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Buradaki arkadaşlarımızın konuştuğu konuların hepsinde millet olarak bir planımızın olmayışı yatıyor. Bütün işlerimizde plansızlık var. Asfalt döküp 2 ay sonra altyapı çalışması yapmak için asfaltı kazıyoruz, sonra yeniden asfalt döküyoruz. Kanun, plan ve nizamı beceremiyoruz. Türkiye’de güzel şeyler yapılmasını engelleyen, bunu isteyen bir güruh var maalesef.” ifadelerini kullandı.
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Hepimizin sorunu nitelikli personel eksikliği. Bu konuda ailelere dokunmak, onları yönlendirmek konusunda destek olmalıyız. Okuldaki yetenek tespitinden sonra el beceresi ve zeka bu işi yönetmek için gerekiyor. Ailelere dokunduğumuzda çocuklarının ağır işlerde, kötü ve pis koşullarda çalıştırılacağını düşünüyorlar. Günümüz imkanlarından, standartlarından ve ilerleyişinden bilgileri yok. O duygularla çocukların okumasını istiyorlar. Ancak imkanlar çok daha gelişti. Bir genci üniversite okutmak adına çok harcama yapıyor, sonuç çok istedikleri gibi olmuyor. Sakarya toprağıyla, iklimiyle çok özel bir yer. Birçok sebze, meyve yetişiyor, pazarlanıyor. Yaşadığım köyün kendi mera alanları, toprakları vardı. Şimdi artık maalesef yok, satıldı.” dedi.
Toplantının sonunda Meclis Üyelerinin soru, öneri ve görüşlerine cevaben kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, “Biz, sizlerin sorunlarını üst makamlara iletmekle mükellefiz. Her sektörün ayrı sorunları olduğu gibi nitelikli istihdam gibi ortak sorunlar da mevcut. Bunlara da ağırlık vererek çalışıyoruz. Himayemizde 2 meslek lisemiz var. Meslek Liselerinden mezun olan bir dönemde kaç mezun var ise onları üniversiteye yollamayalım. Bizim lisemizde motor bölümünden 90 genç mezun oluyor onlar da iş buluyor. Üniversite enflasyonundan vazgeçmemiz gerekiyor. Yönetim olarak hedefimiz önümüzdeki dönemde 9 meslek lisesini daha himayemiz altına almak istiyoruz. Motorlu Araçlar Lisemiz ülkenin en iyi eğitim veren lisesi seçildi.
2. OSB ve SUBÜ arasında SATSO arabuluculuğunda protokol imzalandı. Protokole göre Hendek OSB’nin girişinde Sakarya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne ait olan ve atıl durumda bulunan bina, OSB’ye devredildi. Hendek 2: OSB müdürlüğü tarafından inşaatı tamamlanacak ve SUBÜ’nün kullanımına açılacak. OSB’deki firmaların ihtiyacına göre yönelik iki yıllık bölümler açılacak. Ayrıca, teknik ve ara eleman ihtiyacını karşılamak için 6 aylık meslek kursları da açılacak.
Sürekli üyelerimizle iletişim halindeyiz, sorunlarını ilgili makamlara aktarıyoruz. Her üyemizin sorununu iletiyoruz, çözümü için çabalıyoruz. Sektör ve gündem ile ilgili değerlendirmeleriniz çok önemli” diyerek Meclis Üyelerine teşekkür etti. Meclis Başkanı Talip Kuriş’in oturumu kapatması ile Haziran Ayı Olağan Meclis toplantısı sona erdi.