Sokakta basketbol heyecanı
Sokaklar Bizim 3x3 Basketbol Turnuvası başvuruları başladı.
Gençlik ve Spor Bakanlığımız 10.000 Pota projesi kapsamında gençlerimize spor yapma imkanı sunarak aralarında etkili bir spor iletişimi sağlamak, daha önce turnuva atmosferi yaşamamış genç bireylere turnuva tecrübesi yaşatmak, sporun ahlaki ve kültürel birleştirici gücü vasıtasıyla ülkemizin her köşesinde yaşayan gençlerimizin sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla düzenlenecek turnuvanın başvuruları başladı.
Son Başvuru Tarihi 05.08.2022 mesai bitimine kadar olup, Başvurular Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden yapılmaktadır.
SOKAKLAR BİZİM 3X3 BASKETBOL TURNUVASI OYUN KURALLARI
Madde 1. Amaç ve Kapsam
Bu Talimat, Sokaklar Bizim Basketbol Turnuvası 3x3 kapsamında oynanacak olan müsabakaların organizasyonuna ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Madde 2. Katılım Koşulları
(1) Basketbol 3x3’e katılmak isteyen takımlar;
Her takım en az 3 (üç asil), en fazla 5 (3 asil, 2 yedek) oyuncudan oluşmak zorundadır.
Madde 3. Oyun Kuralları ve Toplar
- Müsabaka 3x3 basketbol sahası ve bir pota ile oynanacaktır. Nizami 3x3 basketbol sahası 15m(genişlik)x 11m (boy) dir. Oyun alanı, tek pota altında, serbest atış çizgisi (5.80m), iki sayılık çizgisi (6.75m) ve bir ‘şarjsız yarım daire’ çizgisine sahip, nizami bir basketbol oyun sahası ölçülerinde olmalıdır. Geleneksel/ klasik basketbol yarı sahası da kullanılabilir.Her takım müsabaka esnasında 2 top bulunduracaktır.
- Her iki takım müsabaka öncesinde birlikte ısınır. Isınma süresi 3 dakikadır.
- Hangi takımın topla ilk oynama hakkı olacağına yazı tura ile karar verilir. Yazı turayı kazanan takım, topla oynama hakkını oyunun başlangıcında mı yoksa muhtemel bir uzatmada mı kullanacağını seçer.
- Müsabaka sahada 3 oyuncu ile başlamak zorundadır.
Madde 4.Puanlama
- Yayın içinden atılan her şut için 1 puan(1 sayı) verilecektir.
- Yayın dışından atılan her şut için 2 puan (2 sayı) verilecektir.
- Her başarılı serbest atış 1 puan (1 sayı) verilecektir.
Madde 5.Oyunun Süresi/Müsabakanın Kazanılması
(1) Nizami oyun süresi şu şekilde olmalıdır. 10 dakikalık bir periyottan oluşan oyun süresi. Süre top ölü olduğunda ve serbest atışlarda durdurulmalıdır. Süre topun el değiştirmesi tamamlandığında yeniden başlatılmalıdır. (Hücum takımın ellerine geçer geçmez.)
(2) Nizami oyun süresi bitmeden önce bir takım 21 veya daha fazla sayı yaparsa müsabakayı kazanır. Bu kural normal oyun süresinde geçerlidir, uzatma süresinde uygulanmaz.
(3) Oyunun bitiminde eğer skor eşitse, bir uzatma periyodu oynanacaktır. Uzatma periyodu başlamadan önce bir dakikalık oyun arası verilir. Uzatmada 2 sayı atan takım müsabakayı kazanır.
(4) Bir takım eğer müsabakanın başlayacağı belirtilen saatte sahada 3 oyuncu oynamaya hazır bulunmaz ise müsabakayı hükmen kaybeder. Hükmen yenilgi durumunda müsabaka sayısı w-0 veya 0-w(‘w’ kazanan) olarak yazılır.
(5) Bir takım oyun süresi bitmeden sahayı terk eder veya tüm oyuncular sakatlık veya diskalifiye nedeni ile oyun dışı kaldığında müsabakayı kendiliğinden yenilgi ile kaybeder. Kendiliğinden yenilgi durumunda, yenen takım müsabaka skoru veya hükmen yenilgi seçeneklerinden birini seçer, her iki durumda da kendiliğinden yenilen takımın sayısı 0 olarak belirlenir.
(6) Bir takım kendiliğinden yenilgi ile ya da herhangi bir hükmen yenilgi ile kaybettiğinde yarışmadan da diskalifiye edilecektir.
NOT: Oyunun süresini tutmak için bir oyun saati yoksa FİBA, sayı limiti ile oyun süresinin uyumlu olarak ayarlanmasını önermektedir ( 10 dakika/10 sayı, 15 dakika/15 sayı, 21 dakika/21 sayı).
Madde 6.Fauller/Serbest Atışlar
(1) Bir takım 6. Takım faulünü aldıktan sonra cezalı duruma düşer.
(2) Yayın içindeki şut halindeki oyunculara yapılan fauller için 1 serbest atış hakkı verilirken, yayın dışında yapılan atış halindeki fauller için 2 atış hakkı verilir.
(3) Atış hali sırasında yapılan bir faul ve takiben başarılı bir sayı varsa ilave bir serbest atış hakkı verilir.
(4) 7. 8. ve 9. takım faulleri için her zaman 2 atış hakkı verilir. 10. ve sonraki fauller için 2 serbest atış ve topu oyuna sokma hakkı verilir. Bu şart aynı zamanda atış halindeki faullerde de uygulanır. Ve madde 8.2 ile 8.3’ ü geçersiz kılar.
(5) Bütün teknik fauller için her zaman 1 serbest atış ve topu oyuna sokma hakkı verilecektir, sportmenlik dışı fauller içinse 2 serbest atış ve topu uyuna sokma hakkı verilecektir. Teknik ve sportmenlik dışı faullerden sonra oyun yayın arkasından, oyun sahasının tepesinden devam edecektir.
NOT: Hücum faulü sonrasında serbest atışlar verilmeyecektir.
Madde 7.Topla Oynama
(1) Başarılmış bir sayı veya son serbest atış sonrasında (devamında topu uyuna sokma hakkı durumu hariç)
- Sayı yiyen takımdan bir oyuncu yayın gerisinde bir yerden (oyun sahası çizgilerinin gerisi hariç) potanın altından saha içinde topu sürerek veya paslaşarak oyuna geri dönecektir.
(2) Başarısız bir sayı veya son serbest atış sonrasında (devamında topu oyuna sokma hakkı durumu hariç)
- Topu eğer hücum takımı ribaunt sonrası alırsa yayın dışına çıkmadan sayı yapma denemesine devam edecektir.
- Topu eğer savunma takımı alırsa top yayın arkasına dripling veya pas ile dönmelidir.
(3) Eğer savunma takımı topu çalar veya blok yaparsa top yayın arkasına dripling veya pas ile dönmelidir.
(4) Herhangi bir ölü top sonrası topu oyuna sokma hakkı verilen takım kontrol topu ile oyuna sahanın tepesinden yayın arkasından başlamalıdır. Örneğin savunma ve hücum oyuncuları arasında topun alınıp verilmesi.
(5) Bir oyuncunun yayın arakasında olması için her iki ayağının da çizginin arkasına geçmesi gerekir.
(6) Hava atışı durumunda top savunma takımına verilecektir.
Madde 8.Oyalanmak
(1) Oyalanmak veya aktif olarak oynamamak (örneğin, sayı atmaya çalışmamak) bir ihlaldir.
(2) Eğer sahada bir şut saati bulunuyorsa, bir takım 12 saniye içinde şut denemelidir. Şut saati hücum oyuncularının ellerine geçtiği anda çalıştırılmalıdır.
NOT: Eğer sahada bir şut saati yoksa ve takım yeterince potaya hamle yapmıyorsa hakem 5 saniye sayarak takıma uyarı verebilir.
Madde 9.Oyuncu Değiştirme
- Topun iki sayı çizgisinin gerisinden takımlar arasında alınıp verilmesi öncesi herhangi bir ölü top durumunda veya serbest atış öncesi herhangi bir takım oyuncu değişikliği yapabilir. Yedek oyuncu takım arkadaşı sahadan dışarıya adı attığında ve fiziksel bir temas ile kendine dokunduğunda oyuna girebilir. Yedekler sadece potanın ters tarafında saha bitiş çizgisinin arkasındaki yerde durabilir, değişiklik için hakemlere veya masa görevlilerine bir işaret vermek zorunda değillerdir.
Madde 10.Molalar
(1) Her bir takıma 1 mola hakkı verilmiştir. Herhangi bir oyuncu topun ölü olduğu durumda mola isteyebilir.
(2) Tüm molalar 30 saniye uzunluğunda olacaktır.
NOT: Mola ve oyuncu değişiklikleri sadece top ölü olduğu zaman istenebilir, madde 9.1’e uygun olan topun canlı olduğu durumlarda istenemez.
Madde 11.Diskalifiyeler
- Bir oyuncu 2 sportmenlik dışı faul aldığında (teknik faullerde uygulanmaz) hakem tarafından oyundan ihraç edilecekti. Oyuncu Tertip Kurulu tarafından da ihraç edilebilir. Bundan ayrı olarak, şiddet, sözel veya fiziksel saldırı, şüpheli oyun sonucu gibi davranışlardan dolayı oyuncu organizasyondan ihraç edilecektir. Tertip Kurulu bahsedilen bu davranışlar nedeni ile takımın diğer üyelerinin katılımından dolayı (herhangi bir şey yapmasalar bile) tüm takımı ihraç edebilir.
Madde 12.Hakemler
(1) Müsabakalarda, il hakem kurulu tarafından atanan 1 başhakem 1 skor hakemi bulunur.