SEPAŞ haksız rekabet yapıyor EKONOMİ

SEPAŞ haksız rekabet yapıyor

SEPAŞ haksız rekabet yapıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Elektrik - Elektronik ve Elektromekanik sektör temsilcisi 10. Meslek Komitesi tarafından tertip edilen toplantıda, Sakarya Elektrik Perakende Satış A.Ş. (SEPAŞ) bünyesinde taahhüt hizmeti veren SEPAŞ Akıllı Çözümler A.Ş.’nin haksız rekabete yol açması gündemi ile ilgili değerlendirmede bulunuldu.

10. Meslek Komitesi’nin organize ettiği ve SATSO hizmet binasında gerçekleşen toplantıya Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ile Gebze Ticaret Odası bünyesindeki Elektrik- Elektronik ve Elektromekanik Meslek Komiteleri ile Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce, Gebze Elektrik Mühendisleri Odası temsilcileri katıldı.

Gerçekleşen toplantının ana gündemini oluşturan bu konuya ilişkin fikir alışverişi yapılarak kamuoyuna yönelik yazılı bir basın açıklaması yayımlandı.

Basın açıklamasında bu yeni oluşumun diğer firmalarla etik bir rekabet içinde olmayacağını belirterek sektör temsilcisi üyelerden bu konuda ciddi bir şikayet dönüşü olduğuna dikkat çekilerek şu ifadeler yer aldı:

“Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. ile Sakarya Elektrik Perakende Satış A.Ş.’yi bünyesinde bulunduran AKCEZ Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş.’nin bünyesindeki SEPAŞ Akıllı Çözümler A.Ş. firmasının haksız rekabete yol açtığı konusunda üyelerimizden uzun zamandır ciddi bir geri dönüş alıyoruz.

Ticaret ve sanayide rekabet kadar doğal bir şey yoktur ancak rekabette de etik kurallar vardır. Ülkemizde de bu konuda örnek bir kuruluş olan Rekabet Kurulu vardır. Bir firma kurma hakkınız olsa bir etik ve rekabete darbe vuracak bir faaliyette bulunacaksanız bu doğru değildir. SEDAŞ ve SEPAŞ’ı bünyesinde bulunduran AKCEZ Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş.’de 2022 yılında gerçekleşen hisse değişimi ile Çekya menşeili ortak olan CEZ Grup hisselerini Türk menşeili holding olan Torunlar Grubuna satmıştı. Tamamıyla bir Türk şirketi olan Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli illerini kapsayan 2 milyon aboneye hizmet veren ve sağlıklı hizmet, yeni yatırımlar konusunda sürekli eleştirilen bu şirket özelleştirildiği 2009 yılından bu yana kendi iştigal konusunda henüz düzgün hizmet vermeyi tam oturtamamışken, elektrik kesintileri bu illerde rutin olarak görülürken böyle bir girişime imza atması da etik değildir.

SEDAŞ ve SEPAŞ bünyesinde içinde sanayici de olan milyonlarca abonenin bilgileri var. Bu bilgileri rahatlıkla kullanarak taahhüt işleri hakkında teklifler verdiğini biliyoruz. Piyasada yıllardır iş yapan, ekonomik durumda ayakta kalmak için mücadele veren, istihdam sağlayan elektrik taahhüt konusunda hizmet veren üyelerimiz bu durumda ciddi mağduriyet yaşamaktadır.

Kurumsal bir şirketin kurumsal bir anlayışla bu hizmeti verecek olması maliyet getirecektir. Bunun yanında kurumsal olmayarak sektörde yeni olan ve büyümeye çalışan üyelerimiz bununla başa çıkamayacaklardır. Bu işin adaletli ve etik olması için belli bir kotanın üzerinde elektrik tüketen işletmelere sadece SEPAŞ Akıllı Çözümler A.Ş.'nin ulaşarak teklif vermesi yerine fazla tüketim yapan işletmelerin bilgilerinin taahhüt işi yapan firmaların ulaşacağı şekilde aylık olarak yayınlanması, etik olmayan bu girişimin engellenmesi, bu konuda taahhüt işi yapan ve yetki belgesi olan işletmelerin bilgilerinin SEDAŞ ve SEPAŞ'ın web sayfaları ile elektrik faturalarında yayınlanarak elektrik abonelerinin hizmet alacakları şirketi kendilerinin seçmelerinin sağlanması gerekmektedir.

Sektör temsilcileri olarak bu durumun yasal ama etik mi olduğunu sorguluyoruz. Bu konuyu kamuoyu ve değerli sektör temsilcilerinin bunca tepkisine rağmen üst düzey yetkililerin vicdanına; kağıt üzerinde kurallara değil, ahlaki soyut etik kurallara göre değerlendirilmesini talep ediyoruz.”