Şeker hedef büyüttü GÜNCEL

Şeker hedef büyüttü

Şeker hedef büyüttü

2017-2018 kampanya döneminde 497 bin ton pancardan 65 bin780 ton şeker üretildi.

Adapazarı Şeker Fabrikası 2017-2018 şeker üretim kampanyası ile sosyal sorumluluk ve çevre duyarlılığı ilkeleri kapsamında 20 milyon lira yatırımla kurulan ileri teknoloji arıtma tesisinin işletme sonuçlarını açıklamak için bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Çapraz’ın yanı sıra Arbiogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu, Teknik Danışman Celalettin Gökçek, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Ahmet Ersöz ve basın mensupları katıldı.Bu yıl bölge ekonomisi adına sevindirici gelişmelerin yaşandığını belirten Adapazarı Şeker Genel Müdürü Hasan Çapraz, “Geçen yıl bölgemizden tedarik edilen pancar miktarı 35 bin ton iken, pancar üreticilerimizin teveccühü ve başarılı ziraat uygulamalarımız ile iyi geçen iklim değerleri sonucunda bölgemizden 94 bin ton pancar alındı” şeklinde konuştu.Dekar başına alınan pancar miktarında üreticilerin yüzünü güldüren sonuçlar elde edildiğini aktaran Çapraz, “Dekara 12 ila 14 ton pancar hasadı yapan çiftçilerimizin mutluluğunu hep birlikte yaşadık. Bölgemiz pancar üreticilerine ödenecek ürün bedeli miktarının bu yıl 2,5 kat artmış olması bizleri daha da cesaretlendirdi. Sektörel şartların ve rekabetin elverdiği ölçüde pancar tedarikini bölgemizden yapma önceliğimiz devam edecektir” dedi.

2017-2018 kampanya döneminde 497 bin ton pancarı 450 kişilik Adaşeker ailesi ile 96 günde işlediklerini de belirten Çapraz, “Kampanya sonucunda Şeker üretim tonajımız, önceki yılın üzerinde gerçekleşerek 65 bin780 ton olarak gerçekleşti. Aynı zamanda 20 bin ton melas ve 120 bin ton pancar küspesi üreterek, maya, yem ve hayvancılık sektörünün temel hammadde tedarikçileri arasında yer almaya devam ettik. 450 milyon TL’lik bir ekonomik hacme ulaşarak, bölge ekonomimizin temel taşlarından olmayı sürdürdük” ifadelerini kullandı.Önümüzdeki yıl 500 milyon TL’lik bir ekonomik hacme ulaşacaklarını öngördüklerini ifade eden Genel Müdür Çapraz, “Bu bölgemiz açısından ticaretin ve ekonomik refahın tüm iş ortaklarımıza daha fazla değer katacağının bir müjdesi olacak. Ayrıca bu hafta başında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından şirketimize tebliğ edilen Şeker Kotası artış yazısı, Adaşeker ailesinin çalışmalarını taçlandırdı. Fabrikamızın geçen yıl 50 bin ton olan Şeker kotası yüzde 11 oranında 5 bin 500 ton artarak 55 bin 500 tona yükseldi. Kotamızın artışı ile fabrikamızın 99 bin ton olan şeker üretim kapasitesine ulaşma hedefimizde önemli bir basamağı da aşmış bulunuyoruz. Orta vadede kotamızı 70 bin tona ulaştırarak, 99 bin hedefini daha güçlü hissedeceğiz” dedi.Şeker sanayinde yapılan en yüksek bütçeli ve en hızlı hayata geçen proje olan İleri Teknoloji Arıtma Tesisinin işletme sonuçlarını da açıklayan Genel Müdür Çapraz,  “Kampanya sürecinde arıtmada da başarılı bir sezon geçirdik. Bu yıl atık sudan dolayı ceza gerektirecek bir sonuç elde edilmedi. Yıldız Holding’in hedefleri arasında yer alan; üretim proseslerinde kullanılan su miktarının düşürülmesi hedefine bağlı olarak geçen yıl 100 ton pancarın işlenmesi için kullanılan 90 metreküp su seviyesi bu yıl 60 metreküp seviyelerine indirildi. Su kullanım miktarlarında sağlanan yüzde 27 oranında bu iyileşmeyi 2018 yılında da sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Önceki yıllarda hissedilen kokuyu, bu kampanya dönemde kökten çözdüklerini vurgulayan Çapraz, “Çevreye duyarlıyız. Koku ile çıkan haber ve yorumları titizlikle değerlendiriyoruz. Koku konusunda bu yıl kanuni değerleri sağladık. Hatta uluslararası standartların da üzerinde değerlere ulaştık. Koku giderici uygulamalarımız devam ediyor. Arıtma yatırımının son aşamalarında SASKİ’nin tavsiyesi ile arıtma havuzlarının üstünü kapatmak için 1 milyon TL’lik tutarda plastik malzemeyi ithal ederek havuzlara yerleştirdik” dedi.

Çapraz, “ Şu anda herhangi evin mutfağında hissedilen haşlanmış pancar kokusunun dışında dışarıya çıkan bir koku söz konusu değil. Çıkan atıkları da en iyi şekilde bertaraf ettik. Ayrıca dökme olarak satılan küspe miktarını azaltarak; 500 kg’lık paketli küspenin imalatına ağırlık verdik. Müşterilerimiz, hava ile teması kesilmiş ve bir yıl süre bozulmaya karşı dayanaklı paketli küspeye yönlendirdik. 2018 yılında bu uygulamamız artarak devam edecektir” dedi.

Arbiogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu ise, “ Adapazarı Şeker Fabrikası’na uyguladığımız artıma sistemi az atık üreten ve çok başarılı bir proses. Çok kirli suların arıtımında bu proses uygulanıyor. Fabrika yönetiminin de hassasiyeti ile başarıya ulaşıldı. Bu tesis çıkış değerleri standardın çok çok altında ve güvenli bir tesis. Kapasite artışı olduğunda da başarılı şekilde çalışacak bir tesis. Kampanya döneminde hiçbir sorun yaşamadan arıtma yapıldı” şeklinde konuştu. Teknik Danışman Celalettin Gökçek de üretimin öneminden söz ederek şeker fabrikasının bu konuda önemli bir noktada olduğunu dile getirdi.