SATSO'nun bütçesi 26 milyon 881 bin TL
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2022 Yılı Bütçesi 26 Milyon 881 Bin 510 TL olarak oy birliği ile karara bağlandı.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1191 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ekim ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulu’nun aylık ve 2021 yılı genel faaliyetleri ile SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi: “Para ve maliye politikaları, makroekonomik istikrarın sağlanmasında son derece önemli olmakla birlikte ekonomik büyüme, kalkınma, istikrar ve gelir bölüşümü hedeflerine ulaşmada kullanılan politika araçlarıdır. Maliye politikası, hükümetlerin vergi, kamu harcamaları, bütçe, borçlanma ve borç yönetimi gibi mali araçları kullanarak genel ekonomi üzerinde etki yaratmasını ifade ederken para politikası ise; para arzı, faiz oranı ve döviz kuru gibi büyüklükler ile ekonominin değişik kesimleri üzerinde etkiler yaratmaktadır.
Son günlerde yaşadığımız ekonomik gelişmeler ile kurda yaşanan gelişmeler ve bu doğrultuda fiyat istikrarında yaşanan dengesizlik herkesin elindekileri muhafaza etme ve daha dikkatli hareket etme yoluna gittiği bir dönemi oluşturdu. Bu kapsamda iş dünyasının temsilcileri olarak bizler, yaşanan sıkıntıları atlatmak, ekonomide yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın devamlılığı için; reel sektörün ve üreticinin desteklendiği, tedarik sürecinde devamlılığının sağlandığı uzun vadeli kararlı yeni politikaların en kısa zamanda belirlenmesini temenni ediyoruz.
Üretim ve ihracata dayalı bir büyüme ile yılı tamamlıyoruz. Ekonomimiz yüksek standartta ürün arzını gerçekleştirerek rekabet gücümüzü de bu ölçekte artırmaya başladı. Ancak küresel ölçekte rekabet edebilmemiz için ülke olarak markalaşma, ar-ge ve inovasyona odaklanmamız ve bu alanda yatırım yapmamız gerekiyor. Bunun için de maliyetler kontrol altına alınmalı, döviz kuru, enflasyon, faiz oranları arasında bir denge sağlanmalı ve katma değerli ve yüksek teknolojiye sahip ürün ihracatına ve rekabet gücünün artırılmasına önem vermeliyiz.
Enflasyon
TL varlıkların yeni bir döviz talebi yaratmayacak şekilde değerlendirilebilmesi amacıyla atılan adımları olumlu karşılıyoruz. Ancak uzun vadeli tedbirlerin devam etmesini de bekliyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki makroekonomik istikrarı bozan en önemli etkenlerden biri yüksek enflasyondur. Ekonominin güçlenmesi ve piyasanın canlılığını kaybetmemesi için enflasyon sorununu çözmemiz gerekiyor. Bunun için köklü adımlar atılmalı. Ülke olarak enflasyonla mücadele gündemimizin en temel konusu olmalıdır.
Asgari Ücret
Asgari ücret 2022 yılı için 4 bin 253 lira olarak açıklandı. Tüm çalışanlarımıza hayırlı olsun. Beklentileri karşılayan bir rakam ile karşılaştık. Tüm çalışanların ücretlerinden asgari ücrete denk gelen kısmın gelir ve damga vergisinden muafiyeti de sağlandı. İşverenlere de 450 tl gibi bir indirim açıklandı. Ancak yaşadığımız bu süreç 450 TL destekle sürdürülemez. İşverenler olarak bu konuda zamanla güncelleme yapılmasını da bekliyoruz.
Konuşmasının devamında oda tarafından 2021 yılında hayata geçirilen projeler hakkında bilgi veren Başkan Altuğ; “Oda olarak bu yılı da dolu dolu çalışarak tamamlıyoruz. 2021 yılında hibe kaynaklı 19 projede yer aldık ve oda olarak bunlardan 8 tanesinin yürütücülüğünü yapıyoruz. Odamızda birçok alanda üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ve onlara yön verecek eğitimler düzenledik, ziyaretler, toplantılar gerçekleştirdik, projeler ve protokollere imza attık. Bütçemiz ve yetkimiz dahilinde sosyal yardımlarda bulunduk.
Meslek komitelerimizin, komisyon ve kurullarımızın özverili çalışmaları ve yaptıkları toplantılarda alınan kararlar ve raporlar yetkili mercilere iletildi ve takip edildi. Tüm üyelerimizin sorunları ile yakından ilgilendik ve bu sorunların çözümüne yönelik gerek yerel, gerekse merkezi düzeyde görüşmelerimiz ve girişimlerimiz oldu.
A sınıf akreditasyonuna sahip bir oda olduk, EFQM mükemmellik modeli hizmet yolculuğuna başladık. Kalite belgelerimize bu yıl yenilerini ekledik. Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından verilen sıfır atık belgesini odamıza kazandırdık. Toplamış olduğumuz geri dönüşebilen atıklar ile ortalama 85 kg’lık sera gazı salınımı 2.250 KWH enerji tasarrufu sağlandı.
Doku kültürü laboratuvarımızı tamamladık işletmeye başladık. Tek durak hizmet binalarımızı planladığımız zamanda bitirdik ve sizlere söz verdiğimiz gibi neredeyse yüzde 100 doluluk ile üyelerimizin tek noktadan hizmet alacağı bir kampüs haline geldik.
Sogep projesi kapsamında topraktan sofraya kadın eli projemiz hızla ilerliyor 2022’de tamamlamayı planladığımız çalışma ile bir mutfak akademisi oluşturarak hem ihtiyaç sahibi kadınlarımızı meslek sahibi yapacağız, hem de yöresel yemeklerimizi sunabileceğimiz bir ortam hazırlıyoruz.
2021 yılında 3 adet yayınımız bir de sponsor olduğumuz yayın olmak üzere toplam 4 yayın çıkardık. 2021 yılında birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirdik komite komisyon ve kurullarımız aracılığı ile üyelerimize ve ilimize değer katacak çalışmalara imza attık. 2021 yılını iletişim yılı olarak belirlemiştik. Hep birlikte pandeminin gölgesinde bir iletişim yılı geçirdik. 2022 yılının iletişim anlamında daha güçlü bir yıl olması için faaliyetlerimize devam edeceğiz.
Kapasite raporları ve Dozvola Belgesi
2021 yılı sonunda 1.070 firmamızın aktif kapasite raporu bulunmaktadır. Bu firmalarımızda toplam 61.128 personel istihdam edilmektedir. 2021 yılında ilk defa kapasite raporu alarak sanayici olan 169 firmamızda da 1.960 personel istihdamı sağlandı. Yine 2021 yılında odamız tarafından 250 adet yerli malı belgesi düzenlenmiş olup düzenlenen belgelerin %8 ‘lik kısmı yüksek teknoloji ürün için verilmiştir.
Ayrıca Karasu Limanımızda odamıza ait ofisimizden uluslararası ticari taşımacılık yapan araçlara 2021 yılında toplam 30 bin 992 adet uluslararası geçiş belgesi verilmiştir. Belge sayısında 2020 yılına göre yüzde 51 artış olmuştur.
SATSO’nun 2022 planlamalarına da değinen Başkan Altuğ, hedefler hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi:
SATSO Akademi: Odamız tarafında verilen eğitimlerin etkinliğinin artırılması, üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim talebinde bulunması, eğitimlerin etkisinin ve memnuniyetinin ölçülmesi için SATSO akademi kurulacaktır.
SATSO Üye İlişkileri Yönetim Bilgi Sistemi: Odamız üyeleri ile iletişimi artırmak üyenin ihtiyaçlarını ve davranış şekillerini analiz etmek için bir CRM hazırlanacaktır.
Üretici, Tedarikçi ve Ticaret Günleri: Ana sanayi firmaları ile potansiyel tedarikçileri buluşturacak günlere ilişkin etkinlikleri artıracağız. 13 Ocak 2022 tarihinde ilk faaliyetimiz BMC Anadolu ile olacak.
1. OSB’de Mesleki Eğitim Merkezi: 1. OSB bünyesinde üyelerimizin üretim kapasitelerini ve üretim süreçlerini geliştirebilmeleri yönünde bir eğitim merkezi kurmayı planlıyoruz. Bu projenin verimli olması durumunda her OSB’de benzer bir çalışma yapmayı planlıyoruz.
Mentorum SATSO Projesi: Bu sene temelini attığımız 2022 yılında faaliyete geçecek proje için bir yazılım hazırlayacağız. Girişimcilerimiz ve iş insanlarımız ile eşleşme sağlayacağız. Bu kapsamda iş insanlarımızın da burada mentor olarak görev almasını önemsiyoruz.
SATSO KOBİ Geliştirme Merkezi: Odamız bünyesinde üyelerimize hizmet verecek bir merkez oluşturacağız. Bu merkez üyelerimize; aile şirketlerinde kurumsallaşma, inovasyon kapasitesinin artırılması, yeşil mutabakata uyum, ihracat kapasitesi artışı, dijital dönüşüm, e-ticaret, yalın üretim ve nitelikli eleman konularında çözüm ortaklarımız ile hizmet verecektir.
Uluslararası İşbirliklerini Artırma Çalışmaları: Yurtdışında faaliyet gösteren odalar ile kardeş oda anlaşmaları yapıp işbirliğini artıracağız. Bu kapsamda ilk olarak Rusya Niznhy Novgorod ile Şubat ayında bir protokol imzalayacağız. Yaz aylarında Azerbaycan ile de görüşmelerimiz olacak.
Yeni OSB Çalışmaları: Yeni OSB’ler için start verdik. Şehrimizin planlı gelişimi ve sanayileşmesi için “Endüstri Master Eylem Planı” hazırlıklarına başladık. Bu kapsamda;
1. Ferizli Doğu Marmara Lojistik Bilişim Teknolojileri ve Üretim İhtisas OSB
2. Kaynarca’da Karma OSB
3. Karasu’da Yapı İhtisas OSB
4. Adapazarı’nda KOBİ ve Enerji İhtisas OSB
5. Güneyde Jeotermal Kaynaklı Seracılık İhtisas OSB kurma çalışmalarımız var. Biz gerek OSB’ler konusunda gerek şehrin diğer konularında tüm erklerle ve paydaşlarımızla ortak hareket ediyoruz. Hepimiz aynı yöne bakarsak başarıyı elde ederiz. Şehrin menfaatleri için güç birliğine devam edeceğiz.
Sicil Biriminde Yapılan Değişiklik
Odamız Ticaret Sicili Müdürlüğümüzde bir çalışanın usulsüzlük ve görevi kötüye kullanma durumunu tespit ettik. Aynı gün yaptığımız sorgulamada çalışan işlediği usulsüzlüğü itiraf etti. İşine son verdik. Bu konuyu hızla yargıya taşıdık. Bakanlıktan ve TOBB’dan birimin denetimlerinin yapılması için müfettiş talep ettik. Birimde müdür ve iki memur olmak üzere köklü bir rotasyon yaptık. Söz konusu olay, SATSO çatısı altında yaşansa da kurumsal değil, şahsi bir usulsüzlük eylemidir. Biz kurumumuzun mağdur olmaması için detaylı olarak konunun incelenmesi sürecini başlattık. Biz, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimize karşı sorumluluğumuzun bilincindeyiz.
Gündem maddelerinin görüşülmeye devam ettiği meclis toplantısında 19. Meslek Komitesi tarafından meclise sunulan "Adapazarı-Cebeci Güzergahı Yolcu Taşıma Azami Fiyat Tarifesi" teklifi görüşüldü. İlgili Meslek Grubu üyelerinden gelen talep, komite tarafından değerlendirilip Meclis üyeleri tarafından kabul edilerek valiliğe gönderildi.
2022 Bütçesi Oy Birliği İle Kabul Edildi
Toplantının SATSO 2021 Bütçe görüşmelerine geçildi. SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, SATSO’nun 2022 bütçesi konusunda sunum gerçekleştirdi, merak edilenlerin cevapladı. Komite, komisyon, kurul bütçeleri gibi üye odaklı birçok bütçenin artırıldığı, Tek Durak Ofis projelerinin tamamen dolduğu müjdesini verdi. Sayman Üye Çatalbaş’ın bütçe sunumunun ardından söz alan SATSO Meclis Üyeleri görüşlerini paylaşarak bütçenin hayırlı olması temennilerinde bulundular.
2022 yılı gelir gider bütçesi meclis üyeleri tarafından oylandı. 56 evet oyu ile oybirliğinde 26 Milyon 881 Bin 510 TL olarak karara bağlandı.
Oylamanın ardından SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “2021 bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 121 olmuştur. Biz burada üyelerimizin hakkını gözetiyor güvenleri ile ilerliyoruz. Bütçemizin tüm camiamıza hayırlı olmasını dileyerek başarılı bir şekilde yönetilmesi ve gerçekleşmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.”
Toplantının Yönetim Kurulunun Aylık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi, Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi ile Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri ülke, şehir, gündem ve sektörler hakkında görüş önerilerini dile getirdiler.
31. Meslek Komitesinden Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık, “Kurdaki dalgalanmalar teknoloji sektörünü ciddi etkiliyor. Çünkü bu ürünlerin büyük çoğunluğu ithal geliyor ve Birçok sektörde bilişim ürünlerine ciddi ihtiyaç var. Ancak üyelerimiz ürün satın alımlarında kredi kartlarıyla işlem yapıyorlar ve taksit sayısının artırılması gerektiğini talep ediyorlar. Vadeli ödeme imkanlarının genişletilmesi gerekiyor. Ayrıca; bir beyin göçü sorunumuz var. Beden olarak burada olup beyin olarak uzağa göçen insanlarımız var. Yazılımcı vb. nitelikli kişiler yurtdışı firmalarına uzaktan hizmet veriyor ve maaş alıyorlar. Ancak herhangi bir kayıt, vergi ödeme yok. Bu da iki taraflı kayba yol açıyor.” İfadelerini kullandı.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, “Sanayide çalışacak nitelikli eleman bulunamıyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve SATSO işbirliğinde çalışma başlatıldı. 2 aşamalı bu projede bütün okullara mesleki eğitim merkezi kurulacak. Sanayi ve Milli Eğitim Bakanlıklarının arasında olan bir anlaşma ile Meslek Liseleri en uygun Organize Sanayi Bölgeleri ile eşleştirildi. Okullarda OSB’lere ait bir oda tahsis ediliyor. Buralarda hangi bölümlerde ihtiyaç olduğuna yönelik çalışma gerçekleştirilecek. Bizler de 1. OSB olarak Arifiye Ümit Erdal Meslek Lisesiyle eşleştik. 4 sektöre yönelik çalışma gerçekleştireceğiz ve daha sonra ihtiyaçlara göre revize edeceğiz, genişleteceğiz. Mesleki eğitim merkezleri olarak da hizmet verecek olan bu projede mesleki sertifika verilmesini de sağlayacağız.” dedi.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Akşamdan sabaha çoğu şey değişiyor. Asgari ücret ciddi şekilde arttı, tedarikçiler okullardan fark istiyorlar, öğretmenlerimizin maaşları artıyor. Özel okullara senede sezon başlangıcından önce bir defa zam hakkı veriliyor. İstatistiklere göre yapılan bu zam şimdiki durumda çok zor durumda bırakıyor okulları. Sektörler arasında en mağdur olan özel okullardır. Okullarımız devletten ciddi bir yük alıyor ve bu ülkenin temel kuruluşlarıdır. Bütçemiz ciddi sarsıldı ve destek bekliyoruz. Velilerimiz anlayış göstersin. Eğitim sistemi ve sınav sistemi bu şekilde olursa gençlerimize yazık olmaya devam edecek.” dedi.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Üye ziyaretlerimizde vergi dairelerinde yapılan şirket kapatmalarının SATSO ile entegre ilerlemesi konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Sakarya’da yeni imar planları, yeni arsaların üretilmesi gerekiyor. Bu olmadıkça ev ve arsa fiyatları yukarıya doğru çıkmaya devam ediyor. Zor durumda olan üyelerimize bütçeden destek verilmesi gerektiğini, bu konuda çalışma yapılması gerekiyor. Yıllarca vergi ve aidat ödemiş bir üyeye ne kadar katkıda bulunacağız üzerinde durulmalıdır.” diye konuştu.
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Firmalarımızın ihracat kapasitelerini artırma ve ilk defa ihracat yapmalarını sağlama gibi bir hedef koymuştuk. Önümüzdeki sene ihracatçı firma oluşturma konusuna bütçemizde ciddi pay ayırmamız gerekiyor. Karasu Limanımızda lojistik depolama talebi var ancak imkanlar yeterli değil. Fırsatlar var ve bu konuya üyelerimiz ilgili olmalıdır.” dedi.
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Kayasan, “2021 yılında ekonomiye yönelik ciddi sorunlar yaşadık yaşamaya da devam ediyoruz. Hammadde fiyatları ciddi anlamda arttı ve tedarik uzadı. Dövize endeksli bir alım yaptığımız için kur oranlarının 1-2 ay sonra ne olacağını bile kestiremiyoruz. İthalatçılara ve ihracatçılara kur sabitleme desteği sağlanmalıdır. Faiz oranları nedeniyle finansmana ulaşamıyoruz ve yatırım yapamıyoruz. Artık bu ortamda üretim yapacak bir durum kalmadı. Çin gibi ülkeler hammadde siparişlerini bile almıyorlar. Tüm üretici ve ticaretle uğraşan üyelerimize kolaylıklar diliyoruz.” diye konuştu.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “2021 yılında Covid ile birçok sektör mücadele etti. İşletmeler kapatıldı, yasaklar devreye alındı. Bu durumlarda SATSO üyelerinin daima yanında oldu. Ticaret Ar-ge Komisyonu olarak bizler de sürekli sahada yer aldık. Koyulan uygulamaların üyelerimiz ve vatandaşlar lehine düzeltilmesini sağladık. Komisyon olarak ciddi çalışmalar yaptık, eğitimler, organizasyonlar düzenledik. Aynı zamanda ben de dahil belediyelerde, diğer kurumlarda görevli arkadaşlarımız var. Orada da sorumluluk alarak şehirde sorunlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. SATSO çatısı altında iyi yönetilen, iyi kararlar alınan bir kuruluştayız.” dedi.
23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Böyle zamanlarda erdemli ve onurlu kaldığımız için ödül değil ceza alıyoruz. Hepimizi geminin su aldığını biliyoruz. Korku her zaman bizleri doğru yola sevk etmiyor. Sürekli ihracattan bahsediyoruz ancak ihracat çoğaldıkça açığımız artıyor. Ülkede 208 adet üniversite var ancak toplamı Cambridge üniversitesinin yarısı kadar bütçeye sahip. Küresel yetenek kıtlığı da var. Ülkemizdeki aydınlık insanları elimizde tutamıyoruz. Avrupa’nın 1 milyon yazılımcıya ihtiyacı var.” dedi.