SAMEK'te hünerler konuşuyor FİSKOS

SAMEK'te hünerler konuşuyor

SAMEK'te hünerler konuşuyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde eğitim sunan Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (SAMEK) devam ediyor.

Atıl kalmamaları

Karaman SAMEK’te El Nakışı, Takı Tasarımı, Giyim ve Filografi eğitimleri kursiyerler tarafından yoğun ilgiyle takip ediliyor. El Nakışı Eğitmeni Badel Gündoğdu, “SAMEK’ler buluşma ve kaynaşma yeridir. Birlik ve beraberlik içerisinde tüm kursiyerlerimizin kalbine dokunuyoruz, her kesimden insanın hayatına değiyoruz. Özellikle hanımların ya da emeklilerin evlerinde atıl kalmalarındansa mutlaka bir kursa katılmalarını istiyoruz. SAMEK’lerde kendilerini geliştireceklerine inanıyorum. El Nakışı kursunda hediyelik, çocuklarımıza çeyizlik ya da evlerimizde kendi tasarımlarımız olan, tam manasıyla el emeği göz nuru ürünler yapıyoruz” dedi.

 

Kendileri tasarlıyor

SAMEK Karaman Takı Tasarımı derslerinde Miyoki Boncuk, Peyote ve Herringbone gibi günümüz modasına da uygun çeşitli tekniklerle takılar yapılıyor. Takı Tasarımı Eğitmeni Özlem Karagözoğlu, “Kristal takılar, makrome takılar, su yolu bileklikler, tığ ile hapishane işleri, küpeler, kolye ve bileklikler tasarlıyoruz. Keçenin üzerine boncuk işlenen çantalar, gömlek, ceket yakaları yapıyoruz. SAMEK Takı Tasarımı kursiyerleri tasarımcılara taş çıkarır işler ortaya koyuyorlar” derken; Kursiyer Gamze Benli “Biz kadınlar küpeye, bilekliğe, kolyeye kısacası tüm takılara ilgiliyiz ben de kendi tasarladığım takıları kullanmayı çok seviyorum” dedi.

 

Sadece dikiş değil

 Giyim branşının SAMEK kursiyerleri için sadece dikiş dikebilmek değil, aynı zamanda hobi, terapi de olduğunu da ifade eden Giyim Eğitmeni Nilüfer Çelebi; “Eski, deforme olmuş eşyaları, yeni ve kullanışlı kıyafetlere dönüştürüyoruz. Manto, elbise, pardösü, gömlek, pantolon gibi her türlü kıyafet dikiyoruz. Çok uygun fiyatlara hem yeni ürünümüz oluyor hem de her çeşit kıyafet yapımını öğretiyoruz” dedi. Kursiyer Seyhan Bilgin, “Her türlü giyim ürünü tasarlayıp, dikebiliyorum. SAMEK’te onuncu senemdeyim. Buradaki eğitimlerimden sonra anladım ki eskimiş kıyafet diye bir şey yok, tadilat görmemiş kıyafet var. Bizlere bu imkânları sağlayan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Filografi sanatı

Filografi Eğitmeni Gönül Bayrakçı, “Filografi, çivi ve tellerle yapılan el sanatıdır. Osmanlı Devleti zamanında şifahanelerde terapi amaçlı yapılan fakat günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir sanatken SAMEK, filografi sanatını yaşatmaya devam ediyor. Filografinin eskiye göre bilinirliliği arttı. Kursumuza olan ilgiden çok memnunuz. Kursiyerlerimiz SAMEK’te bir sanat öğrenirken aynı zamanda kendisini geliştirip, yaptığı ürünleri yılsonu sergimizde satabiliyor” dedi. Kursiyer Neşe Ölmez, “Ev dışında farklı uğraşlarımın olması benim için terapi oluyor. SAMEK’e ‘Bende bir şeyler yapıyorum’ diyebilmek için geliyorum” ifadelerini kullandı.