Sakarya iş dünyası sorunlarını konuştu
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı ilk Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ile Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın moderatörlüğünde Oda Hizmet Binasında gerçekleştirildi.
Oda bünyesinde çalışmalar yürüten Meslek Komitelerinin sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği ve sektör temsilcilerinin birbirlerinin sorunları hakkında fikir sahibi olarak dayanışmanın amaçlandığı toplantıya her iki başkanın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyeleri ile 34 Meslek Komitesine mensup meclis üyeleri, komite başkan veya yardımcıları ve üyeleri iştirak ettiler.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ meslek komitelerinin SATSO çalışmalarında yol haritasının temeli ve istişare kültürünün en önemli unsuru olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Ticaret ve sanayi odaları, şehirlerde en etkin ve en büyük sivil toplum örgütleridir. Bu kurumları etkin yapan rollerden en önemlisi mesleki ve sektörel sorunlara çözüm bulmasıdır. Bunu da siz değerli komite üyelerimizle birlikte çalışarak başarıyoruz. Yaşadığımız ekonomik süreçten etkilenmeyen firma ve iş insanı yok. Ancak şunu bilmeliyiz ki, üyelerimizin bizlere ve kendilerine yön verecek oda aidiyetine ihtiyacı var. Bu hassasiyetle meslek komitelerimizin sorunlara eğildiğini çok iyi biliyor sektör ve üyeleri adına gayretli çalışmaları için tüm komitelerimize teşekkür ediyorum.
SATSO, “bu şehrin enerjisi”, iş dünyasının kalbidir. Biz bu kürsülerden gündem oluşturuyor, birlikteliğimizden yayılan sinerjiyi şehrin tamamına hakim kılıyoruz. Her ay düzenlediğimiz meclis toplantılarında şehrimize ve sektörlerimize ilişkin değerlendirmeler yapıyor, şehrin gündemini oluşturuyoruz. Meclis üyelerimiz, komitelerimizin meclisteki temsilcileridir. Sektörel ve şehir ile ilgili sorunlar için komite toplantıları ya da müşterek komite toplantılarının yanı sıra meclis üyeleriniz meclis toplantılarında sorunları çözüm önerilerini dile getiriyorlar. Tüm komitelerin meclis üyelerinin meclis kürsüsüne çıkmasını ve sorunlarını daha fazla dile getirmesini diliyorum. Bu konuda komitelerin yönlendirmeleri de önemli.
Son toplantımızdan bugüne kadar yaptığımız temel çalışmalar hakkında kısa bilgiler paylaşmak gerekirse; Üzerinde 4 yıldır çalıştığımız Gastro Sakarya projemizin ikinci ayağı olan SATSO Mutfak Sanatları Akademisi’ni tamamladık. Hem bir restoran hem de yöresel ve dünya mutfakları alanlarında; aşçı, aşçı yardımcısı, barista, pastacılar yetiştirilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’ın da müjdesini verdiği SATSO hizmet kampüsümüz ya da OSB içerisinde oluşturmayı planladığımız model fabrikayı hayata geçtiğinde talep ettiğimiz nitelikli istihdam konusunda çok önemli bir çalışma olacak.
Metal ve makine ile süs bitkileri ve tamamlayıcı sektörlere yönelik UR-GE projelerimiz de devam ediyor. Sakarya ortak paydasında şehrin ve üyelerimizin menfaatleri için gayretimiz ve azmimizin artarak devam etmesini dilerim.” ifadelerini kullandı.
SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan, “Şehrimizin ekonomisini yön veren SATSO iş dünyası olarak bütün sektör temsilcileri bir aradayız. Hepiniz, şehrimizin ve ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sağlamak adına önemli birer figürsünüz. Birbiri ile rekabet eden, ortak iş birliğinde bulunan, ticaret yapan kısacası bir zincirin halkları olarak ilerleyen sizler, aynı zamanda bir gücü temsil ediyorsunuz. Bu beraberlik büyük bir güçtür.
Her zaman dile getirdiğimiz gibi bizler bu gücü doğru yönetmeli, sunduğu kazanımları iyi görebilmeli ve daha iyisi nasıl olur konusunda çaba sarf etmeliyiz.
Bu müşterek komite toplantılarını da sektörlerimizin karşılaştığı zorlukları, fırsatları, sorunlara yönelik çözüm yollarını tartışmak, gerekli girişimlere ilk adımı atmak anlamında çok önemsiyoruz. Sektörel sorunların çözümü ve önerilerinin yanı sıra bu değişimleri, yeni dünya düzenine yönelik alınması gereken aksiyonları da sektörlerimizle uyarlayarak yol almalıyız.
Öncü olmak sadece niceliksel olarak fazlasını üretmek demek değildir mental olarak da değişime uyumlanmaktır. Bu konuda da görüşlerinizi, rol modelliğinizi önemsiyoruz.” diye konuştu.
Her iki Başkanın konuşmasının ardından SATSO Genel Sekreteri Şevket Kırıcı, oda hizmetleri ve projeleri, mevzuat bilgilendirme konusunda meslek komitesine mensup katılımcılara sunum gerçekleştirerek bilgiler paylaştı.
Sunumun ardından birçok meslek komitesi temsilcisi söz alarak kürsüden sektörlerine yönelik talep ve görüşlerini paylaştılar.
10. Meslek Komitesi (Elektrik - Elektronik ve Elektromekanik Grubu) Meclis Üyesi Kenan DAĞ; “Sektörümüzde güneş enerjisi sistemleri var ancak yatırım için sanayicilerimiz krediye ulaşmakta ciddi zorluklar çekiyor. Üzerine bir de sistemde 20 bin KW üstünde kullanıma yatırım izni verilmesi gibi belli kriterler var ve bu kriterlere ulaşacak firma sayısı da az. Firmaların çoğu küçük ve yeni yatırımcı, krediye ihtiyaçları var.” dedi.
34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Üyesi Hakan ARSLAN; “Sektör olarak SEDAŞ ile problemimiz devam ediyor. Altyapı sorunlarının yanında 2 binden fazla dilekçe var ve bekliyor. Kentsel Dönüşüm konusunda “Yarısı bizden” kampanyası İstanbul’da uygulanıyor ve şehrimizde de uygulanması için komite olarak karar aldık. Kentsel dönüşüm için çabalıyoruz ancak 5 katlı bir binanın zorunlu otopark ücreti için daire başına ciddi bir miktar çıkıyor. Kentsel dönüşümün önünde bir engel de bu otopark ücreti çıkıyor.” dedi.
2. Meslek Komitesi (Altyapı İnşaat Faaliyetleri, Maden Ocakları ve Mermerciler) Başkanı Eyüp OCAK, “Sektör olarak aldığımız veya kazandığımız ihaleler sonrası devlet dairelerinde müracaatlarımız için çok uzun süreler bekletiliyoruz. Yatırımlarımız aksıyor.” dedi.
22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Yiğit ATEŞ; “UR-GE projelerinin önemi çok fazla. Ülkemizin ekonomik yapısına baktığımızda ihracata dayalı bir büyüme var ve ihracat da ekonominin direği konumunda. Bunun için de UR-GE projelerinin sayısının artması bizim de üyeler olarak bu projelerde yer almamız, destek olmamız önemli. Bu projelerde de sektörlerin sayısının artması çok önemli. Türkiye’de ilk UR-GE projesini yapan oda SATSO’dur ve ülkede bir çığır açmıştır. Ancak sonrasında Konya ve Bursa gibi illerin daha önde olduğu ve daha fazla yararlandığını gördük. Bu projeler yabancı sermayeyi ayağınıza getiriyor. Bu nedenle üzerine gereğinden fazla düşmeliyiz.” dedi.
28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Başkanı Mehmet DEMİR, “Bizim en önemli konularımızın başında taşeron çalışanları için kıdem tazminatlarında rücu konusu. Kamuyla çalıştığımızda çalışanlarımız taşeron çalıştığı için kıdem tazminatlarından bizleri rücu ediyorlar. Bunun yanında KDV sorunu da var. Bütün eğitim veren kurslar ile fatura kesiyor ancak güvenlik eğitimcileri ile fatura kesiyor.
2017’den beri taşeron firmalar için ülkedeki belediyeler neredeyse bize rakip oldular. Her belediye kendine bir şirket kurarak devletin imkanlarını kullanarak daha fazla üret ödeyip kalifiye personelleri kendi tarafına çektiler. Diğer yerlerde personel sıkıntısı yaşamaya başladık.
Alım-satımlarda tüm komisyon kiracı veya satın alandan alınıyor. Önden depozito, peşinat, peşin kira gibi uygulamalar satın alan veya kiracı olanları mağdur ediyor. Tapu masraflarında harç oranları düşürülmesi gerekiyor.” dedi.
3. Meslek Komitesi (Toptan ve Perakende Gıda) Başkanı Ayhan ÖZTURPÇU, “Perakende sektöründe üye ziyaretlerimizde özellikle ulusal zincir marketlerin belirli bir mesafede açılması, aynı mahallede kaç tane olması gibi sorular geliyor. Bizler de yuvarlak cevaplar verebiliyoruz. Perakende kanunu ne zaman çıkacak bekliyoruz. Personel bulma konusunda bizler de sıkıntı çekiyoruz. Sihirli bir değnek yok biliyoruz ancak bir çözüm bulmak da gerekiyor.” dedi
9. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti) Başkanı Samet ALAYLI, ““Perakende yasasıyla birlikte bizim de sıkıntı yaşadığımız zincir marketlerin sektörümüze olumsuz etkilerinin kalkacağını bekliyoruz. Sektörümüzde özellikle kredi kartları ile alışverişte azalan taksitler, artı taksit uygulamalarının kaldırılması gibi gelişmeler bizleri olumsuz etkiliyor. Bizler artırılması için talep yazıları yazarken daha da düştü. Şehrimizdeki yerel halkımızın alışverişlerini şehirdeki ticaret erbaplarından yapmasını ümit ediyoruz. Alışverişlerimizi en azından zincir marketler yerine yerel esnaflardan yapılmasını diliyoruz.” dedi.
23. Meslek Komitesi (Konstrüksiyon ve Metal İşleme) Meclis Üyesi Çetin SERTER; “Geri dönüşümcülerin belirli bir yerde toplanması ile ilgili bir çalışma bekliyoruz. Geçen yıl büyük bir yangın yaşadık. Sanayi sitelerinde çok tehlikeli bir durum arz ediyor. Sektör olarak nitelikli personel sıkıntısından sonra niteliksiz personel sıkıntısı da yaşamaya başladık.” dedi
23. Meslek Komitesine mensup SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem GÜN, “Biz SATSO olarak sadece üyelerine yönelik değil Sakarya için çalışan bir odayız. Şehir ekonomisinin