Sakarya'dan ülke ekonomisine katkı
Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Haziran ayında Türkiye ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 oranında azalışla 18.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan firmaların faaliyetlerini yürüttükleri illerden gerçekleştirdikleri ihracatı temel alan “Faaliyet İllerine Göre İhracat” rakamlarına göre ise Sakarya iş dünyası Haziran ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3,7’lik azalışla 740 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Sakarya Haziran ayında, en çok ihracat yapan 8. il olarak toplam ülke ihracatına yüzde 4 oranında katkı sundu. Ayrıca Sakarya’nın yılın ilk yarısında şehrin ihracatı 4.7 milyar doları aştı.
Sektörel olarak verileri açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise Haziran ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, çelik, makine ve aksamları ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü başı çekti. Ülkenin en büyük 4. otomotiv ihracatçısı olan Sakarya tek başına otomotiv ihracatının ’sini karşıladı.
Sakarya iş dünyası serbest bölgeler dahil dünyanın 118 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ülkeler ise; Birleşik Krallık, İspanya, Fransa, Polonya ve İtalya oldu.
İhracatın İthalatı Karşılama Oranı 0, 900 Milyon Dolarlık İhracat Fazlası
İthalat rakamlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) 2024 Mayıs ayı verilerine göre ise Sakarya’da İhracatın ithalatı karşılama oranı 0 olarak gerçekleşti. Ayrıca Sakarya iş dünyası TÜİK’e göre yılın ilk 5 ayında 900 milyon dolara yakın dış ticaret fazlası verdi.
Dış ticaret rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Üretimle geçen, dünyanın 200’e yakın noktasına Sakarya’mızdan üretilen ürünlerin dünya ile buluştuğu bir Haziran ayını geride bıraktık. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı da 0 oldu. 46 ülkeye ihracatımızda ciddi artışlar kaydettik. 26 kalem sektörün 9’unda artış yakaladık.
İhracatta kg birim değerimiz 1.41 dolar oldu. Sakarya iş dünyasının rekabette daha etkin duruma gelmesi, dünya piyasalarına açılmalarını ya da pazarda daha etkin rol oynamalarını sağlayacak girişimlerde bulunuyoruz. Üretici ve ihracatçının önünü açmak ülkemizin avantajına olacaktır. İhracatımızda katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlerin payını artırmak, yerli üreticilerimizi rekabette korumak için faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ancak iş dünyamızın yeni vergi paketi ile ilgili endişeleri de mevcut. Bizler ihracatçıya yönelik vergi avantajları, daha fazla teşvik programları talep ederken yeni vergi paketi ile iş dünyamızın daha fazla vergi yükü altına girmesi ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Bu konuda iş dünyamızın lehine uygulamaların hayata geçmesi gerekiyor. Yaşanan zor koşullara rağmen nitelikli Türk menşeili ürünlerin dünya pazarında yer alması için emek veren, üreten Sakarya iş dünyamıza teşekkür ediyorum.
Bunun yanı sıra son günlerde bazı platformlarda Türk iş dünyamızın itibarına zarar verecek şekilde kaynağı belli olmayan kara listeler yayınlandığı bilgisini aldık. Ülkemiz iş dünyasının gücü, direnme kabiliyeti, zor şartlara rağmen üretim istikrarı dünya genelinde örnek teşkil etmektedir.
Bu doğrultuda TOBB ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğu’nun da dediği gibi üreten istihdam sağlayan bu ülkenin geleceğine yatırım yapan Türk özel sektörüne yönelik manipülatif söylemlerle itibarının zedelenmesini kabul etmiyoruz. İlgili makamlarımızın bu iftiralara yönelik girişimleri olacağından şüphemiz yoktur. İş dünyamızın daha fazla desteklenmesi gereken bir dönemde bu şekilde zarar verilmesi kabul edilemez.”