Sakarya 1. OSB büyüyor! EKONOMİ

Sakarya 1. OSB büyüyor!

Sakarya 1. OSB büyüyor!

Ortak Akıl Toplantıları bu ay Sakarya I. Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleşti.

Turkishtime ve Halkbank’ın organize sanayi bölgelerinde düzenlediği “Ortak Akıl Toplantıları”nın on üçüncüsü, Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde (SOSB) gerçekleşti. Prof. Dr. Ercan Gegez'in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda, bölge sanayicileri ile SOSB'un potansiyelleri ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

 

SOSB Ortak Akıl Toplantısı’na; Mustafa Gültepe (Talu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı- SOSB Yönetim Kurulu Başkanı), Hakan Başaran (Halkbank KOBİ Pazarlama-1 Daire Başkanı), Filiz Özkan (Turkishtime Yönetim Kurulu Başkanı), Okan Saraç (Halkbank Kocaeli Bölge Koordinatörü), Ahmet Çubuk (SOSB Müdürü), Alican Yıldırım (Saje Tekstil Genel Müdürü), Bülent Yazıcı (Ecoplas Genel Müdürü), Cem Gün (Gün İnşaat Genel Müdürü), Eren Açıldı (Çemsan Genel Müdür Yardımcısı), Erhan Afacan (Elkap Elektrolitik Kaplamacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Fikri Keleş (Teknotrans Genel Müdürü), Haşim Yücel (Neutec Sakarya İlaç Fabrikası Müdürü), İsak Satış(Lucaselektrik Genel Müdür Yardımcısı), Mehmet Mesut Nurdoğan (Federal Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi) ve Orhan Yılgenci (Yılgenci Yönetim Kurulu Başkanı) katıldı.

 

SOSB en iyi durumdaki OSB’lerden biri

Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi, ağırlık otomotiv yan sanayide olmak üzere tekstil, metal işleri, makine imalatı, elektrik - elektronik, inşaat ve ilaç sektörü temsilcilerinden oluşuyor. Bölgede, tahsisi yapılan arsalardan 62 adedinde kurulu fabrikalarda üretim devam ederken, bu işletmelerde ekonomik dalgalanmalara bağlı olarak da 9500 civarında işçi çalışıyor.

SOSB, 318 OSB içinde yasalara uyum, çevre, ucuz enerji ve diğer alt yapı hizmetleriyle en iyi durumdaki OSB’lerin başında geliyor. Gelişen teknoloji ve yeni talepler paralelinde yeni yatırım çalışmaları ise devam ediyor. SOSB’un en önemli projesi olarak genişleme çalışmaları öne çıkıyor. Genişleme alanı 1 ve 2. Etap ile ilgili kamulaştırma işlemleri bitirilmiş olup 55 Sanayi Parseli ve 416 Küçük işyeri ilave edilmiştir. İmar Planında Teknik Sosyal altyapı alanı, Dörtyol Kooperatifi, Galericiler Kooperatifi, kreş, dini tesis alanı, park ve ticaret alanı bulunmaktadır.

 

SOSB’u geleceğe taşıyacak 10 parametre

Toplantıda, hızla değişen küresel rekabet koşullarında SOSB’un gelecekte de gücünü koruyabilmesi ve potansiyellerini ortaya koyabilmesi için bölge sanayicilerinin katılımlarıyla aşağıdaki 10 parametrede görüş birliğine varıldı.

 

1. Ülkemiz genelindeki işletmelerin en büyük sorunu stratejik planlama yapabilmekten çok uzakta olmaları... Geleceğe ilişkin finansal ve uluslararası rekabete uygun davranabilme bakımından yatırımların yönlendirilmesi ve de insan kaynaklarının buna uygun bir şekilde yapılandırılması gerekiyor.

2. Eleman sorunu Türkiye’de sanayinin giderek büyüyen genel bir sorunu. Sorunun temelinde 22 milyon 500 bin kişiye destek verilmesi yatıyor. Bunun 7,5 milyonu yeşil kartlı. Devletin bu destekleri kesmesi ve herkesi üretime yönlendirmesi gerekiyor.

3. Yetişmiş eleman sorunu ciddi büyük boyutlarda. Eğitim sisteminin kökten değiştirilmesi gerekiyor. Somut ihtiyaçlara yönelik meslek liseleri yurt genelinde yaygınlaştırılmalı.

4. İşsizlik Sigortası Fonu Türkiye’de doğru kullanılmıyor. Fonun daha işlevsel hale getirilmesi lazım. Mevcuttaki uygulama sürdürülebilir değil.

5. Teşvik sistemi Türkiye’de yanlış uygulanıyor. Günümüzde teşvik uygulamaları, üretimi artırmak yerine tam tersi bir etki gösteriyor. Aldığı teşvikleri üretimde kullanan çok az. Bunun kesinlikle önlenmesi lazım.

6. Enerji maliyetleri çok arttı. Acilen düşürülmesi gerekiyor. Son bir yılda PFDK’nın yaptığı, tarife değişiklikleriyle şu anda en pahalı enerjiyi OSB’ler kullanmaya başladı. Devletin bir enerji politikası oluşturması ve iyi kullanamadığımız, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakları da verimli bir şekilde devreye sokması gerekiyor

7. Bütün OSB’lerde olan ortak olan bir sorun var. OSB’ler genellikle şehre 15-20 km, hatta 30 km uzaklıkta. Bu da çalışanların sosyal ihtiyaçları açısından bir dezavantaj oluşturuyor. OSB’lerde insan kaynağına yönelik olarak sosyal tesisler, spor alanları, çocuklarının eğitimi için okullar vs. kurulması gerekiyor.

8. Sanayici kamuyla iş birliği yapmaya kalktığında işler bir türlü yürümüyor. Kamuda çok ağır ve hantal bir yapı söz konusu. Kamuyla özel sektörün iş birliği yapabilmesi için kamunun bu hantallıktan kurtulması, özel sektör gibi hızlı hareket edebilmesi lazım.

9. Sanayici bir iş kurarken devlete başvurup, kapasite belgesi alıyor. Oysa kapasite belgesi verilirken kurulacak olan işin bu ülkede ne kadar uygulanabilir olduğuna bakılması lazım. Piyasa bunu yapamıyorsa ilgili kurumların bu koşulları düzenlemesi lazım.

10. Günümüzde Sakarya’da 1000 metrekare kiralık yer bulunamıyor ama yüzlerce ev bulunabiliyor. Üstelik de 120 ay vadeli. TOKİ’nin sanayicilere de en az 120 ay vadeli fabrika inşa etmesi, sanayiye çok önemli bir destek olur. Bina için katlanılan maliyetler çok ağır. TOKİ tüm kaynaklarını ev yapımına harcamak yerine bu konuyu da gündemine almalı.