Sağlıkta şiddet ve hukuk GÜNCEL

Sağlıkta şiddet ve hukuk

Sağlıkta şiddet ve hukuk

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Sakarya Barosu işbirliğiyle “Sağlık Hukuku” isimli bir sempozyum düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılışına, Anayasa Mahkemesi Üyesi Hasan Tahsin Gökcan, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Bilen,Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir,  İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, akademisyenler, öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Sağlık hizmeti çok zor bir hizmettir. Her şeyden önce insana dair bir hizmettir. Sağlık Hukuku konusunun pek çok boyutu var. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerin arttığı bir dönemde böyle bir sempozyumun düzenlenmesini çok anlamlı olduğunu ifade eden Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, “Hiçbir sebebin sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen eylemin, şiddetin haklı gösterilmeyeceğini belirtmek isterim. Sağlık personelimiz zor koşullarda görev yapıyorlar. Dolayısı ile sağlık çalışanlarının 24 saat yanındayız. Her zaman da yanlarında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye deprem kuşağında olduğunu ifade eden Dursun, “Acaba depremin toplum ve bireyler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri hiç araştırıldı mı?  Bence bu çok büyük önem arz ediyor. Çünkü özellikle şiddetli deprem geçiren illerde bazı durumları görüyoruz ve bu açıdan diyoruz ki bu konunun bir araştırması lazım. Depremin toplum ve insanların üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri çok ayrıntılı değerlendirilip bu tür olumsuz etkilere maruz kalan insanlarımızın ne şekilde rehabilite edileceği de çözülüp araştırılması lazımdır. Bu sempozyumun çok faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Sakarya Barosu Başkanı Abdurrahim Burak ise Türkiye'nin dünyada sağlık alanında başarılı bir ülke olduğunu, sağlık hukuku konusundaki sıkıntıların da giderilerek bu başarıların daha da artırılmasına önem verildiğini söyledi. Dört farklı oturumda düzenlenen sempozyumda, alanlarında uzman 18 farklı konuşmacı sunum yaptı.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Yürümez’in başkanlığında düzenlenen sempozyumun ilk oturumunda, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi  Prof. Dr. Fulya İlçin Gönenç “Sağlık Hukukunda Güncel Gelişmeler”, Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Bozkurt “Uluslararası Hukukta Sağlık Hukuku” ve Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir “Komplikasyon Yönetimi- Vakıa Analizi” konularında birer sunum yaptı.

Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak’ın başkanlığında gerçekleştirilen Sempozyumun ikinci oturumunda; SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Bilen ‘Türkiye’de Sağlık Ekonomisi ve Analizi’, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Hukuk Müşaviri Av. Cahid Doğan ‘İlaç Üreticisinin, Eczacının ve Hekimin İlaç Zararlarından Sorumluluğu’, SAÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Yasan ‘Özel Hastaneler Arasında Haksız Rekabet’ başlıklı birer sunum yaptılar.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü oturum başkanlığını yaptığı üçüncü oturumda Anayasa Mahkemesi Üyesi Hakim Hasan Tahsin Gökcan ‘Sağlık Çalışanlarının Cezai Sorumluluğu’, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Hukuku Araştırma Birimi Başkanı Prof. Dr. hc. Dr. Hakan Hakeri ‘Tıp Hukukuna Giriş ve Hatalı Tıbbi Uygulama (Malpraktis)’, SAÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Damla Küçük ‘Hekimin Mesleki Sorumluluk Sigortasıyla İlgili Güncel Sorunlara Yargıtay’ın Bakış Açısı’, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Levent Ersin Orallı ‘Mültecilerin Sağlık Hakkı’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sempozyumun dördüncü ve son oturumu Özel Sakarya Konak Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Kamil Köse başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda SAÜ İşletme Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selma Altındiş “Güncel Sağlık Uygulamalarına Etik Yaklaşımlar”, Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Deniz Defne Kırlı Aydemir “Sağlık Hukukunda Zarar Kavramının Milletlerarası Özel Hukuk Boyutuyla İncelenmesi”, Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Sezercan Bektaş “Genetik Verilerin Uluslararası Hukukta Korunması”, Ankara Barosu avukatlarından Neslihan Öztürk Oral “Özel Hastanelerde Reklam Yasağı” başlıklı birer sunum yaptılar.