Rektör Sarıbıyık SUBÜ'yü anlattı
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Tvnet ekranlarında canlı yayınlanan ‘Kampüs Yolunda’ programına konuk olarak Esra Esen Atayeter’in sorularını yanıtladı.
Tvnet ekranlarında yayınlanan ‘Kampüs Yolunda’ programına konuk olan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, üniversitenin kısa sürede elde ettiği başarıların arkasında; öğrencilerin, akademisyenlerin ve idari personellerin birlikteliği, sinerjiyi ve enerjiyi en güzel şekilde yaşamaları olduğunu söyledi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Tvnet ekranlarında canlı yayınlanan ‘Kampüs Yolunda’ programına konuk olarak Esra Esen Atayeter’in sorularını yanıtladı. SUBÜ’nün +1 Uygulamalı Eğitim Modeli, iş dünyasıyla iş birliği, elde edilen başarıların sırrı, engelli öğrencilere yönelik sağlanan kolaylıklar ve Sakarya’nın öğrencilere vadettiklerinden bahseden Sarıbıyık; yeni nesil bir üniversite olarak kendilerini her geçen gün daha da geliştirdiklerinin altını çizdi.
Özgüven de kazanıyorlar
Farklı bir üniversite olduklarını söyleyen SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Yapmak istediğimiz iş uygulama becerisine sahip nitelikli insan yetiştirmek. Bunun yanı sıra uygulanabilir ve yapılabilir Ar-Ge üretmek. Bunun için +1 Uygulamalı Eğitim Modeli’ni geliştirdik. Ben bu modelin kurucuları arasındayım. Öğrencilerimizi bu modelle alanları teknik ya da sosyal fark etmeksizin 1 dönem iş dünyasına gönderiyoruz. Böylelikle okulu bitirmeden iş deneyimine sahip oluyorlar ve kendilerine iş deneyimleri sorulduğunda rahatlıkla ‘evet’ cevabını verebiliyorlar. İş yerine gönderdiğimiz öğrencilerimizi hocalarımız da destekliyor ve takip ediyor. Deneyimin yanı sıra özgüven de kazanıyorlar. Neticede hem öğrencilerimiz kolay bir şekilde iş bulabiliyor hem de iş dünyasının temsilcileri kendi işletmesi için uygun olan öğrencileri rahatlıkla seçebiliyor. Biz bu modeli ön lisanstan doktoraya kadar tüm eğitim düzeylerinde uyguluyoruz. Lisansüstü derslerimizin de bir kısmını sektörle iç içe olmak adına OSB’lerde açıyoruz” diye konuştu.
Memnuniyet yüksek
İş dünyasının nitelikli ve uygulama becerisine sahip insana ihtiyacı olduğunu belirten Sarıbıyık, “Biz burada çok iyi bir noktaya geldik. Modelle iş yerine gönderdiğimiz öğrencinin de işletmelerin de süreci takip eden hocalarımızın da memnuniyetini ölçüyoruz. Bunun neticesinde oluşan grafikte yüzde 90-95 oranında memnuniyet düzeylerini görmek bizleri ayrıca mutlu ediyor. Yapmış olduğumuz işin doğru bir iş olduğunu gösteriyor. Birçok üniversitemiz de bizi rol model alarak bu modele geçti. Biz hep birlikte çalışıyoruz. Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve idari personellerimizle bir aile gibiyiz. Başarılarımızın arkasındaki en önemli etmenlerden birisi bu. Birlikteliği, sinerjiyi ve enerjiyi öğrencilerimizle birlikte yaşıyoruz. Onlar bize çok kolay bir şekilde ulaşabiliyorlar. Akademisyenlerimiz ise gereken destekleri her zaman veriyor. Sahaya indiğimizde birçok mezunumuzun kendi iş yerini kurmuş olduğunu ya da uygulamalı eğitime gittiği iş yerinde çalışmaya başladığını görüyoruz. Yurtdışı imkânlarımızdan faydalanan çok sayıda öğrencimiz var. Bunların arasında da gittikleri yerlerde kalıp iş kuran öğrencilerimiz oluyor. Hatta kurdukları işlere eğitim modelimizden öğrenci alan mezunlarımız var.”
Sakarya’da kendilerini donatacaklar
Engelli öğrenciler için de çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Sarıbıyık, “Teknik programlarda çok fazla engelli öğrencimiz yok ancak sosyal ve spor programlarında engelli öğrencilerimiz bulunuyor. Kısa süre önce Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü’nü kurduk. Yönergemizi oluşturduk. Bu öğrencilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak bir takım teknik uygulamalarımızın yanında eğitim-öğretimle de ilgili olarak bir takım pozitif ayrımcılık içerikli kararlar alıyoruz. Sağlık Bilimleri Fakültemizdeki Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümümüz ile bu öğrencilerimizden isteyenlere gerekli desteği sağlamaya hazırız. Sakarya bütün büyükşehirlerin merkezinde yer alan bir büyükşehir. Tipik bir Anadolu şehri sakinliğine sahip olsa da her türlü imkân mevcut. Kredi ve Yurtlar Kurumumuzun hem şehir merkezinde hem ilçelerin çoğunda yurtları bulunuyor. Buralarda da vakit geçirebilecek sosyal aktiviteler fazlasıyla mevcut. Okul dışında da sosyal ve kültürel anlamda öğrencilerin kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam sağlanıyor. Sakarya’ya gelecek olan öğrencilerimiz sadece eğitim-öğretim anlamında değil hayatın diğer alanlarında da kendilerini donatabilecekleri bir ortamla karşılaşacaklar” ifadelerini kullandı.