Piyasa ekonomisinin lideri
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Büyükşehir Akademi dersleri hız kesmeden devam ediyor.
Yrd. Doç. Dr. Veysel Kurt’un koordinatörlüğünde OSM’de gerçekleştirilen ‘Siyaset Atölyesi’ derslerinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Atilla Yayla oldu. Derste ‘Karşılaştırmalı Perspektiften Liberalizm ve Sosyalizm’ konuları ele alındı.
‘İzm’ ile başlayan kavramlar ideoloji midir?
Prof. Dr. Atilla Yayla, “Her ‘izm’ ile biten kavramlar bir ideoloji midir? Bir terörizm, fanatizm, oryantalizm birer ideoloji kavramı değildir. Sonuna ‘izm’ eki alan her kavram ideoloji değildir fakat liberalizm ve sosyalizm kesinlikle birer ideolojidir. İdeoloji demek iki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. İdeoloji zamanla, fanatikliği ve kötülüğü çağrıştıran bir terim haline gelmiştir. İdeolojilerden kurtulmanın imkânı yoktur. İdeolojisiz bir insan olamaz. İdeolojileri ikiye ayırabiliriz. Sert katı olan ideolojiler vardır. Birde yumuşak ideolojiler vardır. Sert ideolojilere örnek Faşizm kavramını sayabiliriz. Muhafazakârlık ve sosyal demokratlar gibi örnekler ise birer yumuşak ideolojidir. Bunlara liberalizmi de eklemek mümkündür.”
Bireysel yaklaşım
Liberalizm ve Sosyalizmin farklılıklarından bahseden Yayla, “Sosyalistler dünyaya sınıfsal olarak bakar. Liberaller bireyi soyut birey olarak görürler. İnsanlar arasında sınıf yapılamayacağından herkesin eşitliğinden bahsederler. Bu tezleri insanları soyut birer birey yapar. Dünyanın neresine giderseniz gidin bireysinizdir. Birey ve kollektivite farklılığı vardır. Liberaller devletin meşru olmasını isterler. Sosyalistler ise büyük ve iri devlet ister. Sosyal hayatı bütünüyle kontrol etmek isterler. Tüm vatandaşlarını kontrol edebilecek, istediğinde vatandaşlarını fanusa koyabilmek isterler.”
İki zıt ideoloji
Yayla, “Liberaller özel mülkiyet ekonomisini savunur. Piyasa ekonomisinin lideri müşteridir. Sosyalist sistemde ise özel mülkiyet yoktur. Ortadan kaldırılmıştır. Sosyal rejimlerde halktan rıza alınmaz. Liberalizm ve Sosyalizm karşılaştırıldığında çok farklılık olduğu ve tamamen birbirlerinin zıttı olduğunu görebilmekteyiz. Liberalizmin hakikati yoktur. Hakikati olan ideolojiler halkı hakikate sürükler ve bunlarla yaşamalarını ister. Liberal ülkede sosyalistler olabilir. Buna bir engel yoktur. Sosyalistlerde ise böyle bir şey söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.