Pınar Akyüz Şahin

Pınar Akyüz Şahin

NE KADAR SANAYİ? Pınar Akyüz Şahin

NE KADAR SANAYİ?

Sakarya’yı tanıdığım günden beri aynı şeyi söylüyorum; Allah’ın lütfu bir şehir… Ve yönetilmesi çok zor bir şehir. Neden mi? Hayran bırakan doğal özellikleri, turizm potansiyeli, verimli tarım arazisi… Hepsi bir arada da, bir de coğrafi konumu eklenince işler karışıyor. Ülkeye sanayi lazım, turizm lazım, tarım lazım, doğal kaynakların ve alanların korunması lazım. Mübarek şehrim hepsi için muazzam bir alan da, tüm bunları bir arada yönetmek gerçekten zor iş. Ama gayet mümkün.

Sakarya’da sanayi gelişecek. İstesek de istemesek de gelişecek. ‘Teknoloji ve sanayinin nimetlerinden faydalanalım ama sanayi bizden uzak olsun’ mantığı ile yürünmez. Akla, ilime, bilime uymaz. Tabii ki sanayi olacak ama doğru yerde, doğru teknolojiyle. Kimse kusura bakmasın, çevreyi, doğayı koruyacak teknolojiye yatıracak parası olmayan yatırımcı buraya gelmemeli. Şehrimize gelen büyük ve profesyonel yatırımcılar tabii ki var. Ama….. İstanbul ve Kocaeli’nin sanayileşme sorunu nedeniyle sanayiciler kendilerine yeni yer arıyorlar. Doğal olarak ilk akıllarına gelen yer Sakarya oluyor. Araziyi ucuza kapatma derdince, ucuz işçi bulma hayalinde, yatırımı kotarma derdinde onlarca insan dolaşıyor şehirde. Sakarya bu kadar kolay değil. Sorumluluk ve vizyon sahibi yatırımcı lazım bize. Bu profildeki yatırımcıyı nasıl çekebiliriz, bunu planlamak lazım.

Çevrecilik ve doğa bilinci dediğimiz şey, ÇED Sürecinden ibaret değil. Bunu, yatırımcının çok iyi anlaması lazım. Çevre Yönetimi dediğimiz şey, Çevre İzni almaktan ve denetlenmekten ibaret değil. Çevre koruma maliyetini, yatırım ve işletme maliyeti olarak gören, çevre mevzuatını delerek kar etmeye çalışacak olan yatırımcı lazım değil bize. Yoksa kayıplarımız, telafi edemeyeceğimiz kadar büyük olur.

Sanayiciyi biz, bu şehrin insanları yönlendirmeli. Sanayici bizi yönlendirememeli. Taviz veremeyeceğimiz konularımızın başında şehrin doğasının ve çevresinin korunması olmalı. Bunun en önemli aracı Organize Sanayi Bölgeleridir. Kontrolü mümkün, hem şehir hem yatırımcı için avantajlı bir sistem.

Geçen hafta, Tekirdağ Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittim. İlginç bir uygulamaları var. Tüm şehirde OSB sınırları dışında yatırımı yasaklamışlar. Tekirdağ’da tesis kurmak istiyorsanız OSB’den başka şansınız yok yani. Ama bu uygulamanın da bir handikabı var. Geri Dönüşüm Tesisi gibi, OSB içinde konumlanması hukuki olarak mümkün olmayan sektörler mağdur oluyor. Daha ince düşünerek yeni bir düzenleme yapılmalı. Ve bu uygulamalar bize de örnek olmalı…..

Yazarlar