OSB’ler istihdamı artırıyor EKONOMİ

OSB’ler istihdamı artırıyor

OSB’ler istihdamı artırıyor

Sakarya İŞKUR’a 2024 yılının ilk 9 ayında işverenlerden 41.053 kişilik işgücü talebi alındığı ve 22.713 kişinin de istihdamına aracılık edildiği açıklandı. İŞKUR verilerine göre yapılan değerlendirmede, kadın işe yerleştirilmede % 25’ lik, genç işe yerleştirmede de % 15’ lik artış sağlandığı belirtildi.

Bu yıl içerisinde yeni kurulan şirket sayısının 866 olduğu, yine bu dönemde 3.784 yeni  esnaf kaydının tescil edildiği, SGK’ ya kayıtlı işyeri sayısının 30.720’ ye yükseldiği, toplam  sigortalı çalışan sayısının da 342.064 kişi olarak gerçekleştiği açıklandı. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) istihdam yılbaşına göre % 7,5 lik artışla 31.941 kişi olarak gerçekleşti. 

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Ekim-2024 ayı olağan toplantısı Vali Rahmi Doğan’ın başkanlığında Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri ile sosyal tarafların katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Vali Rahmi Doğan’ a ilimizin istihdam verileri hakkında bilgi verildi.   Bunun yanında, geçtiğimiz yıla ait işgücü istatistikleri, yeni kurulan şirket sayıları, esnaf işyerleri sayıları, istihdam sayısının artışı ve buna bağlı olarak mevcut çalışan kişi sayısı ile ilimizin ekonomik büyümeye katkısı da görüşüldü. 

Toplantıda OSB’lere ilişkin paylaşılan verilerde, Sakarya’da OSB’lerde faaliyete geçen  fabrikaların istihdam sayısı,  Ocak-2024 ayında 29.710 iken Ekim-2024 ayı itibariyle 31.941 kişiye  ulaştığı bildirildi. Bu durum yılbaşına göre % 7,5 lik ilave istihdam anlamına gelmektedir. Diğer  taraftan, OSB’lerde devam eden proje veya inşaat aşamasındaki fabrika sayısı da 266 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Ayrıca, doluluk oranının % 85’ e çıktığı ve önümüzdeki dönemde de OSB’ lerin istihdamlarında artışın devam edeceğine vurgu yapıldı.

Vali Rahmi Doğan, ilimizdeki Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) il ekonomisine ve  istihdama katkılarını değerlendirdi. Vali Sayın DOĞAN, “Sakarya önemli bir tarım, sanayi ve istihdam şehri durumundadır. Ayrıca, sanayiden turizme, tarımdan hizmetler ve inşaat sektörüne çok geniş bir  istihdam çeşitliliğinin bulunduğu görülmektedir. İlimizde kurulumunu tamamlayan veya faaliyete geçen Organize Sanayi Bölge sayısı 9’a ulaşmıştır. Söz konusu OSB’lerin genişleme alanları ile planlama aşamasındaki 6 adet OSB de yapılacak yatırımlarla hem istihdam çeşitliliği ve hem de istihdam sayıları daha yukarılara çıkarılacaktır. Netice de OSB’lerin istihdam üzerindeki olumlu  etkileri artıyor. Yatırımcıların ve işverenlerin OSB’lere ilgisinden de memnunuz. Dolayısıyla, iyi bir noktada bulunan Sakarya’mızın üretimini, ihracatını ve istihdamını, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda çok daha yukarılara taşımanın gayreti içinde olacağız” ifadesinde bulundu.

Kayıt dışı istihdamla mücadele

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, 2024 yılının ilk 9 aylık döneminde yeni  kurulan şirket sayısının 866, kapanan iş yeri sayısının ise 226 olduğu açıklandı. Diğer taraftan, Sakarya  Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin kayıtlarına göre de yılın ilk 8 ayında 3.784 yeni kayıt (işyeri tescili) ve 1.583 terk işleminin yapıldığı ve toplam esnaf sayısının da 35.021 kişi olarak kayıtlara  geçtiği paylaşıldı.

SGK Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erhan Çavuş; “SGK verilerine göre de Sakarya’da Ağustos 2024 ayı sonu itibariyle 30.720 işyeri kaydının bulunduğu geçen yılın aynı dönemindeki işyeri sayısının 29.037 olduğu, sigortalı, BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığına tabi olarak çalışanların toplan sayısının da 342.064 kişi olmuştur. Ayrıca, kayıt dışı istihdamın önlenmesi için yeni denetim mekanizmaları oluşturulmuş, kayıt dışı istihdamla ilgili mücadele çalışmalarımız devam etmektedir”  dedi.

Toplantıda yapılan değerlendirmelerde yeni kurulan şirketler ile işletmelerin İlimizdeki işgücü talebini ve ihtiyacını artırdığı, işsizliğin azalmasına ve ekonomik büyümeye katkı sağladığı paylaşıldı. 

22.713 kişi istihdama katıldı

İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, “2024 yılının ilk 9 ayında işverenlerden 41.053 kişilik işgücü talebi alınmış ve 22.713 kişi de İŞKUR aracılığıyla istihdama katılmıştır. Ayrıca, yine bu dönemde kadın işe yerleştirilmede % 25’ lik, genç işe yerleştirmede % 15’ lik ve engelli işe yerleştirme de de % 27’ lik bir artış gerçekleşmiştir. İmalat ve sanayi sektörü başta olmak üzere işgücü açığını kapatmak, işgücüne ve istihdama katılımı artırmak için düzenlenen bireysel danışmanlık ve İş Kulübü faaliyetlerimizden yararlanan sayısı 36 bin 588 kişiye ulaşmıştır. Bireysel danışmanlık faaliyetlerimizle de iş arayanlar ile işverenlerin eşleşme oranlarını artırıyoruz. Ayrıca, 2024 yılının ilk 9 ayında İŞKUR’un yürüttüğü İşbaşı Eğitim Programları, Mesleki Eğitim Kursları, Toplum Yararına Programlar ve İşgücü Uyum Programları için yaklaşık 137 milyon TL ödenek kullanılmıştır” dedi.

Toplantı, gündem maddeleri, işgücü talepleri, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.