O çok özel bir anne
Almanya Hanau’ da, Sakaryalı özel bir annenin özel çocuğuyla ilgilenirken, ihtiyaç sahiplerine uzattığı elin hikayesi bu.
Almanya Hanau’ da, Sakaryalı özel bir annenin özel çocuğuyla ilgilenirken, ihtiyaç sahiplerine uzattığı elin hikayesi bu. Bugüne kadar Türkiye’deki engelli çocuklara verilmek üzere 69 tekerlikli sandalye, 7 akülü araba ve çeşitli ihtiyaçlar temin edilerek yerlerine ulaştırılmış.
" Artık bizi fark edin" sloganıyla Almanya Hanau ve çevresinde, engelli (özel) çocuklarımıza gönül vermiş, onlara destek ve sesleri olmak için yola çıkan kendisinin de 10 yaşında Buğra isminde otizmli bir çocuğu olan Sakarya’lı özel bir annenin yine örnek alınacak bir hayat hikayesini Almanya Temsilcimiz Semra Ahmet sizler için kaleme aldı.
Şu anda ev hanımı olan Yasemin Aydoğan, "Sakarya’dan, Almanya’ya 1967 yılında gelen, gurbetçi bir ailenin üç çocuğundan en büyükleri olarak dünya ya geldiğini ve böyle bir hayatın onu beklediğini hiç tahmin etmediğini söyleyerek söze başlıyor"
Yasemin Aydoğan’ı tanıyabilir miyiz?
1970 yılında Hanau’ da dünyaya geldim. 5 yıl Grundschule, 5 yıl Gesamtschule olmak üzere 10 yıllık okul eğitimimi 1986 yılında tamamladım. Okulu bitirdiğim yıl, meslek öğrenmek amacıyla kuaförlük eğitimi almaya başladım.1989 yılında eğitimimi tamamlayarak belgemi almama rağmen bu mesleği yapmadım. 1990-2000 yılları arasında özel bir şirkette kontrolör olarak çalıştım. 1994 yılında evlendim. 2003-2011 yılları arasında bir huzur evinde bakıcı olarak çalıştım.
Önce hastalık sonra babasının ölümü
Şu anda 24, 21, 17, 10 yaşlarında 4 çocuk annesi olan Yasemin Aydoğan huzur evinde çalıştığı yıllarda, 2 yaşındaki en küçük çocuğu olan Buğra ya otizm teşhisi konulmuş ve işinden ayrılmak zorunda kalmış. Yasemin Aydoğan hiçbir bilgisi olmadığını söylediği otizm hastalığını araştırmaya başlamış ve onlar için çok zor bir dönemin başladığının farkına vararak, ailece kenetlenerek bu günlere gelmeyi başarmışlar. 2015 yılında babasını kaybetmesiyle bir daha yıkıldığını, bu dönemin çok zor geçtiğini hüzünlenerek anlatıyor.
Seslerini nasıl duyuracak
Oğlu Buğra’ ya daha çok vakit ayırması gerektiğini çünkü hastalığının aşamaları olduğunu, yaşı büyüdükçe daha da fazla ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Anne Aydoğan, çevresindeki engelli (özel) çocuklar ve anneleriyle tanışmaya başladığını, bilgi alışverişinde bulunup çocuklar için neler yapılabiliri, seslerinin nasıl duyurulacağı düşüncesiyle çalışmalara başladığını belirtti.
69 tekerlekli 7 akülü araç
Çeşitli engellere sahip (özel) çocuklar ve ailelerinin bir araya gelerek rahat bir ortamda rahatça eğlenip vakit geçirebilecekleri bir gece, etkinlik düzenlemiş.2015 yılında Rödermark Yıldız Düğün Salonu’nda tüm gelirini engelli çocuklar için akülü ve tekerlekli sandalye alımında kullanmak üzere ilk etkinliğini arkadaş ve dost çevresinin destekleriyle gerçekleştirmiş. Bugüne kadar Türkiye’deki engelli çocuklara verilmek üzere Şenay Kodas ve Neslihan Türkdönmez’in de katkılarıyla 69 tekerlikli sandalye, 7 akülü araba ve çeşitli ihtiyaçlar temin edilerek yerlerine ulaştırılmış.
Yasemin hanımdan davet
Yasemin Aydoğan, bu etkinlikten çok memnun kalındığı ve büyük destek gördüğü için bu yıl da 15 Nisan Pazar günü yine Yıldız Düğün Salonu’nda 4ncü etkinliklerini yapacaklarını söyleyerek, tüm engelli çocukları, aileleri ve yardım severleri etkinliğe davet etti.
Sakarya’ya hediye
Bundan sonra da çevresindeki dostlar, arkadaşlarının destekleriyle çalışmalarını sürdüreceğini, engelli (özel) çocukların sesi olmaya devam edeceğini söyleyen Aydoğan,
bir tekerlekli sandalye de memleketi olan Sakarya ya Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneğine ihtiyaç sahibine verilmek üzere hediye etti.
Destek vermeliyiz
Dip not; “Bu engelli (özel) çocuklarımızın gönlüne taht kurmuş kahramanları olmuş, cesur yürekli Türk kadınını da ayakta alkışlıyor, kimimizin kalemiyle, kimimizin bu özenle, öz veriyle hazırlanmış özel etkinliğe katılarak desteğimizi vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Yolun açık olsun Yasemin Aydoğan. Bu duyarlılığın için tekrar teşekkür ediyorum.”