Medya Çalışanlarından Habercilik Tavsiyeleri
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından ‘’Dijital Medyanın Etkisinde Değişen Televizyon Haberciliği’’ başlıklı bir etkinlik düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen etkinliğe NTV Haber Müdürü Halil Demir ve NTV Dış Haberler Koordinatörü Ahmet Yeşiltepe katıldı.
Sektöre dair deneyimlerini paylaşan NTV Haber Müdürü Ahmet Yeşiltepe, Meslek hayatında başarılı olmak için sürekli öğrenmenin ve okumanın etkisinin büyük olduğunu belirterek ‘’Mesleğinizi hem pratikte hem de yeni teknolojiler açısından yakından takip etmeniz çok önemli’’ dedi.
Dijitalleşme çağında sosyal medyanın da bir alan olarak ortaya çıkmasının bilgi kirliliğine yol açtığını söyleyen Yeşiltepe, ‘’ Sosyal medyada trend topic konuları üzerinden haber geliştiren gazeteciler de var. Bu mantık üzerinden kurulmuş haber siteleri var. Bu hem fırsat hem de bir tehdit ‘’ ifadelerini kullandı.
Televizyon haberciliğinin Türkiye’de yeni başladığı dönemde sektörde çalışmaya başladığını ifade eden Ahmet Yeşiltepe, ‘’Önceleri bir haber yerine gitmek, oradan canlı yayın yapmak, haberi yayınlamak çok zaman alıyordu. Ama değişen teknolojiyle cep telefonundan dakikalar içerisinde kolaylıkla spikere ulaşıp yayına bağlanabiliyorsunuz’’ şeklinde konuştu.
Medya sektöründe çalışacak olanların kendi ana dilinden başka bir dili de iyi derecede bilmesi gerektiğinin altını çizen Yeşiltepe, ‘’ İngilizce önemli bir dil. Kendi ana dilinizin dışında başka bir dili çok iyi konuşabilmek önemli. Meslek hayatınızda size çok kolaylık sağlayacaktır’’ dedi.
Asıl olan doğru haberdir
Haberde doğruluk ilkesinin önemine dikkat çeken Halil Demir ise dijital haberciliğin gelişimiyle haberdeki doğruluk arasındaki ilişkiyi şu sözleriyle ifade etti : ’’Dünya dijital haberciliğe doğru ilerliyor. Türkiye de gelişiyor bu konuda. Hız önemli ama bilginin doğru olması önemli, kaynakların doğruluğu önemli. Yanlış bilgi verdiğimiz zaman izleyiciyi yanıltmış oluruz. Bu konuda ajanslara dahi şüpheyle bakıyoruz. Haberi doğrulatıp öyle yayınlıyoruz. Öncelikle güvendiğimiz kaynaklar muhabirlerimiz’’ ifadeleriyle haberde asıl önemli olanın doğruluk olduğunu belirtti.
Haberlerin oluşumunda izleyicilerin de etkisi olduğunu belirten Demir, ‘’İyi izleyiciye ihtiyacımız var. Doğruyu talep etmeleri lazım. Aldatan kaynaklar takip edilirse, o kaynaklar yükselir. Medya olarak farklı bakmamız gerek. Sırf magazin ve polemik konular üzerinden değil, önemli hikayelerin de ön planda olması gerekiyor’’ sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Etkinlik, konuşmacıların öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.