MEB-DER 10 BİN Kişiye Eğitim Verdi GÜNCEL

MEB-DER 10 BİN Kişiye Eğitim Verdi

MEB-DER 10 BİN Kişiye Eğitim Verdi

MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen En Yakın Arkadaşım Akranım Projesi kapsamında Akran Zorbalığı ve Sosyolojik Etkileri konulu konferans düzenledi.

Proje hakkında bilgi veren MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği Başkanı Ali Akıllı, okullarda akran zorbalığı konusunda farkındalık oluşturmak, öğrencilerin kendilerine güvenlerinin kaybolmasına engel olmak, okullarda şiddet oranlarını düşürmek, öğrencilerin özgüven ve özsaygı kaybını önlemek, okullarda disiplin olaylarını azaltmak ve öğrencilerin devamsızlık oranlarını minimuma indirmek, saygılı bilinçli ve kendine güvenen bir nesil inşa etmek, türk ve mülteci öğrencilerin kaynaşmasını sağlamak, öğrencileri akran zorbalığına bağlı depresyon, dikkat kaybı, kaygı bozukluğu gibi hastalıklardan korumak, öğrencilerde ekip ruhu, işbirliği, öğrencilerin şefkat ve merhamet duygularını geliştirmek istiyoruz. Bu amaç ve duygularla son bir yılda projemiz kapsamında yaklaşık 10 bin kişiye akran zorbalığı eğitimleri verdik dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Kuaybe Nagehan Demiral, yaptığı sunumda zorbalık, zorba, kurban, seyirci gibi kavramların tanımı yaparak başladı ve zorbalık çeşitlerine değindi. Son olarak zorbalık ile mücadele yollarını anlatarak katılımcıları örnek vakalar üzerinden soru cevaplarla sunuma dahil etti.

Demiral; Akran zorbalığı çocukların arkadaşları tarafından maruz kaldıkları fiziksel, cinsel ya da sözel şiddettir. ‘Okul şiddeti’ olarak da adlandırılır. Her yaş grubundaki çocukların arasında görülebilir. Tanımından da anlaşılacağı üzere, kapsadığı davranışlar çok geniştir. Hakaret ve dışlamadan, tehdit ve haraca kadar uzanan geniş bir aralığı vardır ve bu yüzden de tehlikeli bir okul çağı sorunudur. Bu sorunu tanımlarken dikkat edilmesi gereken, yaşanan şiddetin kasıtlı ve devamlı olup olmadığıdır. Zira akran zorbalığında söz konusu olan davranışlar, bir kereye mahsus olmayıp sistematik olarak devam eder ve ‘kurban’ kendini koruyamaz. Fiziksel şiddet davranışlarına, vurma, tekmeleme, kulak çekme gibi davranışları örnek gösterebilirken, cinsel çağrışımlı sözler söyleme, giysileri kaldırma ya da çıkarmaya çalışma, sarkıntılık yapma ilk akla gelen cinsel şiddet türleridir. Sözel şiddette ise, bedensel özelliklerle alay etme, kaba sözler söyleme, isim takma, sözlü olarak tehdit etme ile karşılaşılır.
Akran zorbalığının en başta gelen nedenleri: okullardaki öğrenci kalabalığı, öğrencilerin kendi aralarında yaşadıkları yoğun rekabet, düşük özgüven seviyesi, düşük özsaygı olarak sayılabilir.
Anne babaları endişelendiren bir problem olan akran zorbalığının sonuçları da ciddidir: bu sonuçlar düşük benlik algısı, kendine güvenememe, depresyon, kaygı bozuklukları, akademik başarısızlık, madde bağımlılığı, gelişim gerilemesi ya da bozukluğu, evden kaçma ya da okuldan kaçma şeklinde gerçekleşebilir şeklinde konuştu. 

Konferans sonunda Kuaybe Nagehan Demiral’a Ali Akıllı tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.