Maden işçisi gibi çalışarak yazıyorum
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Nuh’un Kızı’ konulu söyleşi ve ardından imza günü programı gerçekleştirildi.
Programa ‘Nuh’un Kızı’ kitabının yazarı Mukadder Gemici konuşmacı olarak katıldı. Sapanca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Faik Baysal Kütüphanesi’nde gerçekleşen programlarda Gemici, öğrencilerin ve Sakaryalı kültür sanat dostlarının sorularını cevaplayıp, ardından katılımcılar için kitabını imzaladı.
Yazarlık serüveni
Mukadder Gemici, “Metin yazarlığı yapıyordum. Bir zaman sonra bazı yaşanmış olaylardan hikâyeler çıkarmaya başladım. Sonra Türk hikâyeciliğinin yaşayan öncü isimlerinden Mustafa Kutlu'ya hikâyemi gönderdim. Ertesi gün bir telefon geldi, hikâyedeki bazı kısımları düzeltmemi istedi. Hikâyelerimi yayınlayacağını söyledi. 7-8 yıl aynı kurumda çalıştık ancak yazmaya dair bir konuşmamız olmamıştı. Peşinden hikâyeler yayınlanmaya başladığında yazmak konusunda daha disiplinli ve şevkle yazmaya başladım. Sonra Mustafa Kutlu bu hikâyeleri kitap haline getirmemiz gerektiğini ifade etti. Kitabım çıkınca arayanlar soranlar oldu. Artık yazdığım o metinler farklı bir boyut kanazarak beni yazarlık serüvenine sürükledi” dedi.
Usta gözüyle süzme imkânı
Gemici, “Bir hikâye yazmıştım, ismi Aziz Messi’ydi. Göçmenlerin feribot kazalarının dayanılmazlığı beni bir hikâye yazmaya sürükledi. Mustafa Kutlu beyefendi bu hikâye üzerine aradı beni ve hikâyenin sonunu değiştirmemi söyledi. Bu hikâyenin sonu böyle bitmemeli dedi. Mustafa Bey çünkü bir umut insanıdır. Ne kadar yenik olsak da umudu aşılayan bir insandır. Yazdığım hikâyelerin sonuna çok inanırım. Severek bitiririm hikâyemin sonlarını. Mustafa Kutlu'nun ve kendimin istediği bir cümle ile sonlandırdım hikâyeyi. Bu yazma süreçlerinde adım adım yazmaya dair büyük kazanımlar elde ettim. Bir ustanın ışığından faydalanmanın yazara katkısı çok önemlidir. Bu bana bazı kitapları bir usta gözüyle süzme imkânı sağladı” diye konuştu.
Önemli olan çaba
Gemici sözlerini şu şekilde tamamladı; “Yazdığım hikâyeleri kimi zaman bir maden işçisi gibi çalışarak yazıyorum. Bir hikâye yazıyorum şuan, o hikâyeyi tamamlamak için çeşitli kitaplar, dokümanlar biriktirdim. Yazmak da okumak da sabır işidir. Önemli olan bu yoldaki çabadır” ifadelerini kullandı.