Kapalı esnaf çare arıyor
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Sakarya Esnaf ve Sanakarlar Odaları Birliği (SESOB) ve Ekonomi Tabanlı Sivil Toplum Kuruluşları COvid-19 vaka sayıları ve kapalı işyerlerinin mevcut durumu ile ilgili olarak partileri ziyaret etti.
Söz konusu ziyaret programına; Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SESOB Başkan Vekili Mehmet Yaşar Demirel, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, SASİAD Başkanı Ümit Karayaka, SAKARYAGİAD Başkanı Zafer Bekdemir, ASKON Sakarya Şube Başkanı Engin Tumbaz, Ekonomi Ticaret Derneği Başkanı Şamil Dedeoğlu, Üretim Ticaret Kurulu Derneği Başkanı Özkan Pınar, CADDER Başkanı Kemal Turgaç, SATSO bünyesinde Yiyecek, İçecek ve Konaklama sektörünü temsil eden 5. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri; Savaş Yılmazer, Alican Sak, Komiye Üyesi Gökhan Tiryaki iştirak etti.
Heyetin ilk durağı, Ak Parti İl Başkanlığı oldu. Ak Parti İl Başkanı Yunus Tever ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu ile görüşmelerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ecevit Keleş ve CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ziyaret edildi.
Heyet daha sonra İyi Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan’ı ve Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ahmet Ziya Akar’ı ziyaret ettiler.
Söz konusu ziyaretlerde konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ 1 Mart itibariyle pandemi tedbirlerinin iller bazında uygulanması ve şehirlerin renk skalasına göre esnekliğinin belirlenmesinin ardından yaşanan süreç ile ilgili hatırlatmada bulunarak şunları dile getirdi:
İşletmeler açıldıktan sonra da devlet destekleri devam etmeli
“Kademeli normalleşme süreci kapsamında Sakarya olarak, yüz binde 139 olan oranın ardından gerek ilimiz erklerinin ve halkımızın hassasiyeti ile bu oran geçtiğimiz hafta yüz binde 90 oranına kadar düştü. Ancak turuncu seviyeye gelen ilimiz için beklenen normalleşme kriterleri başlamadı. Biz bunu halk sağlığının korunması anlamında anlayabiliriz. Ancak turuncu seviyedeyken vaka sayısı artan illerimizin kırmıza dönmelerine rağmen hala kafe restoran başta olmak üzere işletmelerin açık kalması ve normalleşmeye devam ediyor olmalarına bir anlam veremiyoruz. Hizmet sektörü ilimiz ekonomisinin önemli bir kısmını karşılamaktadır. Ve aylardır kapalı olan işletmelerin bir kısmı bir daha faaliyetine dönemeyecek noktaya gelmiştir. Bu bir sektörün mağduriyetinin ötesine geçerek ilimiz ekonomisinin de ciddi anlamda sarsılmaya başladığını da gösteriyor. Bu süreçten sonra da devlet desteklerinin devam ederek bu işletmelerimizin ayakta kalmalarının sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu işletmelerin çok ciddi kayıpları oldu. Bu süreçte kapalı olan işletmelerin hacizlerle karşı karşıya kaldığı bilgisini de alıyoruz. İnsanlar ekmek götüremiyorlar evlerine. Sadece bu sektörün etkileri onlarca sektöre de etki ediyor.
Ortada büyük bir sıkıntı ve ekonomik açıdan ciddi bir zarar var. Toplu taşıma doluyken, otellerdeki işletmeler açıkken, sınır komşularımızda ve yol üstü kafe restoranlar açıkken şehrimizdeki işletmelerin kapalı olmasından dolayı üyelerimiz büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Bu konuda sükûneti sağlamak için gayret ediyor üyelerimizle birlikte istişarelerde bulunuyoruz. Bu konuda il başkanlarımız ve milletvekillerimizin tutumu ve destekleri çok önemli. Neticede hepimiz bu şehrin insanlarıyız, toplum sağlığı elbette önemli biz bunun bilincindeyiz. Ancak üyelerimiz, kademeli normalleşmeye geçen illerdeki uygulamanın Sakarya’mızda da başlamasını talep ediyor.” dedi.
AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu konu hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarını belirterek “Akgün Başkanımız talepleri, beklentileri bizlere aktardı. Zor ve sıkıntılı bir durum. 1 yıldan beri tüm dünyanın şaşkına döndüğü bir süreç. Ekonomi, ticaret ve sağlık çok ciddi sınav vermeye devam ediyor. Bizler insan olarak ilk defa bu süreçle karşılıyoruz. Bu durumu çok doğru, kararları önceden vererek, planlayarak yönetmek de çok zor. Umuyoruz bu süreci en kısa sürede atlatalım. Buradan alacağımız derslerden sonra yolumuza daha güçlü devam edelim. Dinamik bir toplumuz ve sosyal hayatın getirdiği ticari bir potansiyel var ülkemizde. Hizmet sektörümüzün sıkıntılarının farkındayız. Hepimizin beklentisi kontrollü normalleşme süreci sürsün ve iller kendi hıfzıssıhha kurullarıyla kendi önlemlerini kendi alsın, bu olumlu tablo korunsun amacıyla yola çıkıldı. 1 Mart’ta normalleşme süreci başladı. Çok küçük fark ile Sakarya olarak kırmızıda kaldık açılamadık. 15 Mart’ta Cumhurbaşkanımız izlemek durumunda olmak zorunda olunduğunu belirtti ve 15 gün daha izlenmesi gerektiğini ifade etti. Sakarya 90’lara düşecek bir biçimde tedbirler alındı ancak genel olarak hızlı bir yükseliş trendi oluştu. 15 günlük sürede bizler de yeniden kırmızı olduk. Birçok il maalesef ciddi yükselişe geçti. 15 gün olarak izleme periyodu ile alakalı Mart sonundaki kararları bekliyoruz. Sakarya’nın açılma beklentisi, diğer açık illerin durumunun sürece bir zarar mı yarar mı verdiği de belli olacaktır. Bu durumun farkındalar, biliyorlar. Pazartesi kararlar güncellenecek.
Artışlar neticesinde eğitim ve diğer alanlarda bir kısıtlama gelme ihtimali var. Diğer komşu illerin açık olup bizim kapalı olmamızla ilgili sıkıntılar var. Bir 15 günlük değerlendirme süreci yaşadık. “1 hafta kapatalım, 1 hafta açalım” uygulamasının çok daha zarar verici olacağını düşünen bir yaklaşım var. 15 günlük bir izleme süreci de bitmek üzere. Bu konuyu yeni alınacak kararlar ile bir uygulamaya sokmalarını bekliyoruz. Haklılığımızı haksızlığa çevirecek, kimseye fayda sağlamayacak uygulamalar ile bu işi farklı amaçlarla kullanmamalıyız. Az kaldı. Önümüzü göreceğiz. Bu rahatsızlığın Sakarya’ya sonuçlarını biz yetkililere aktardık. Takip altında sürekli. Kabine toplantısını bekleyelim. Süreç, daha verimli bir uygulama ile sürecektir. SATSO gibi STK’lar bu sürecin etkin devamlılığı için mücadelede başı çekiyorlar. Emekleri için teşekkür ediyoruz.”
AK Parti İl Başkanı Yunus Tever ise “Ben de tüccarım sizlerle beraberim. Bu yaşanan süreci hiçbirimiz istemeyiz. Tamamıyle kapalı olma durumunda sizlerin yanındayız. Hepimiz bakanlık yetkilileri ile görüştük. Sakarya’daki rahatsızlığını tüm yetkililerimiz biliyorlar ve vekillerimi gerekeni yaptılar. Umuyoruz ki; kabine sonrası çıkacak karar umuyoruz şehrimiz açısından olumlu olacaktır. Diğer illerde uygulanan uygulamaların Sakarya için de geçerli olması için gayret ediyoruz.”
CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise “Bugün ulusal bir kanalda da bu konuya değinerek SATSO Başkanımızın ismini vererek talebini dile getirdim. Bizler eşitlik istiyoruz. İstihdam sağlayan esnaflarımız, sanayicimiz bugüne kadar üzerine düşeni yaptılar. Ancak bu çark artık dönmüyor. Komşu illerimizde başka işleyiş var burada başka işleyiş var. Bazı şeyler normal devam ediyor ancak esnafın dükkanını açması engelleniyor. Aşı demek eğitim- turizm, ekonomi demek. Aşı demek Türkiye’nin kalkınması demek. Ya aşının bir an önce olması gerekiyor ya da yoksulluk sağlığın önüne geçmeye başladı. SATSO Başkanımız bana ulaştığında ben gerekli bakanlıkları arayarak talepleri, beklentileri ilettim. Burada aldığımız notları Ankara’da da diğer milletvekillerimize ileteceğiz. Mesele insanların beklentilerini gidermek ve birlik olmak zamanıdır. SATSO Başkanımız, esnafımızın, iş dünyasının sıkıntılarını her platformda dile getirerek bunu siyaset üstü bir harekete çıkardı. Bizlerin her zaman desteği tamdır. Bu konuların çözümü için diğer partilerin sunacağı konulara, önergelere de destek vereceğiz.”
CHP İl Başkanı Ecevit Keleş ise söz konusu durum ile ilgili yaptığı değerlendirmede pandemi sürecinin toplum sağlığı başta olmak üzere her alanda şehrimizi çok zor da bıraktığını belirterek şunları dile getirdi; “Bu sürecin başından itibaren bizler ve şehrimizin tüm STK’ları üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Sorunları ve çözüm önerilerini Ankara’ya iletmeye devam ettik. Bizler bu şehrin, ülkenin orta direkleriyiz. CHP olarak esnaflarımıza ve iş dünyamıza yönelik 17 maddelik önerge sunduk. Bugün pandemi yaşıyoruz ancak yarın ne yaşayacağımızı bilen yok. Bizler bu ülkenin geleceği için tüm partilerin yapacağı çalışmalara en önde destek vereceğiz. Bu ziyaret bizleri onurlandırdı. İş dünyamız için atılacak her adımın karşısındayız.
İyi Parti Sakarya İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan da söz konusu ziyaret de “Sakarya’da güçlü bir sinerji oluşmuş durumda ve süreçten zarar görenlerin yanında görmeyenler de bu sinerjiye destek veriyorlar. Bunu sürdürülebilir kılmak çok önemli. Parti olarak teşkilatlarımız ile hep birlikte iş dünyamızın içinde bulunduğu bu durumun çözümüne yönelik her girişime gönülden destek vereceğiz. Hepimizin sosyal hayatımızın güzel sürebilmesi adına hizmet sektörüne ihtiyacı var. Partimizin her grup toplantısında Genel Başkanımız iş dünyamızın sorunlarına ve esnafın taleplerine yönelik dikkat çekmeye çalışıyor, elinden geleni yapıyor. İl Başkanlığı olarak toplantılarımızda da bununla ilgili kararlar alıyor ve gerekli mecralarda paylaşmaya gayret ediyoruz. Bundan sonraki süreçte sizlerin de yönlendirmeleri ile harekete her platformdan destek vermeyi sürdüreceğiz.” diye konuştu.
MHP Başkanı Ahmet Ziya Akar ise söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “1 yıldır devam eden bu süreçte iş dünyası da büyük bir yükün altına girdi. Başta hizmet sektörü olmak üzere tüm ülke ciddi bir sınav vermeye devam ediyor. Ekonomi ve hizmet sektörünün sürecin devamında daha da ağır yara almaması adına kira anlaşmalarından doğan yükümlülükler, vergiler, stopajlar, faturalar gibi konulardan kaynaklı borçların ertelenmesinden ziyade bu borçların alınmaması, hafifletilmesi adına bir uygulama gerekiyor. Pandemi şartlarında dükkanları tamamen kapanan işletmecilerimize karşı dükkan sahipleri biraz daha anlayışlı ve kanunların da mağdur işletmecilerimizin lehine uygulanması gerektiğini düşüyoruz.
Başta SATSO olmak üzere tüm STK’lar tek ses olarak dükkan sahipleri ve işletme sahipleri arasında kira borçlarına yönelik karşılıklı anlaşma uygulamasına ön ayak olabilirler. Asıl amaç vaka sayılarının düşmesi için işletmeleri kapatmaksa, diğer illerde aynı işletmeleri açmak, kalabalık organizasyon ortamlarına izin vermek bir tezatlık oluşturmaktadır. Vakalar düşecekse her yerde aynı uygulamalar ile düşmesi mümkündür. Bu sürecin yükü sadece bir kesime yığılırsa ve aradaki iletişim dengesi de bozulursa bir haklılık payı kalmıyor maalesef. İl özelinde bu yetkiler verilmişse bazı esnemeler il hıfzıssıhha kurulu öncülüğünde verilmesi daha uygundur.” dedi
Siyasi partilerin il başknalrı ve milletvekilleri ile görüşen Heyet 12 maddeden oluşan bir talep raporu sundular. Özellikle sürecin ardından faaliyete geçecek olan işletmelere devlet desteklerinin devam etmesini içeren talep raporu ile ilgili hangi alanlarda desteklere ihtiyaçları olduğu konusunda da detaylı bilgi aktarıldı.