Kamerun'a yatırım daveti
Geçtiğimiz günlerde çeşitli iş görüşmelerinde bulunmak için Türkiye’ye gelen TURCABA Genel Sekreteri Fabrice Funiba ve beraberindeki iş kadını Pruso Suzie Dika Sakarya’da bir dizi iş görüşmelerinde bulundu.
Sakaryalı iş adamı Şükrü Gözyuman’nın eşlik ettiği Funiba ve Dika, Sakarya’da inşaat, mermer, PVC kapı – pencere, yapı malzemeleri, tekstil gibi alanlarda faaliyet gösteren firmaların temsilcileriyle bir araya geldi.
TURCABA Genel Sekreteri Fabrice Funiba konuğu olduğu iş adamı Şükrü Gözyuman‘ın ofisinde ülkesindeki yatırım imkanları hakkında Efe Medya Koordinatörü Yılmaz Gümüş’e yaptığı değerlendirmede Türk iş adamlarına yönelik tavsiyelerini dile getirdi. Funiba, Türkiye Kamerun arasındaki ticaret ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Sakaryalı işadamlarının Kamerun’daki iş fırsatlarını değerlendirmek için mutlaka zaman ayırarak Kamerun’u ziyaret etmeleri gerektiğini ifade etti.
"Türk iş adamları Kamerun’u daha detaylı ele almalı"
TURCABA Genel Sekreteri Funiba, Kamerun’da gelişmeye müsait inşaat endüstrisine sahip olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de gelişmiş bir imalat ve inşaat sektörü var. Kamerun'da farklı alanlarda yatırım yapmak isteyen şirketler için yardımcı ve rehber olabilecek kurumlar bulunuyor. Burada yatırım fırsatları var. Türk iş adamları zaman ayırıp Kamerun’u ziyaret etmeli, gözlemlemeli ve ticaret odalarıyla iletişime geçmeli. Ayrıca yerel bir ortakla çalışarak işlerini kolaylaştırabilirler." diye konuştu.
“Kamerun’da iş yapma olanaklarını değerlendirmeleri için aslında birçok neden var”
Kamerun’da faaliyet gösteren birçok Türk firması bulunduğunu ifade eden Funiba, “ Kamerun’da Türklerin bilhassa inşaat –müteahhitlik hizmetleri alanında gerçekleştirdiği projelerle rüştünü ispat ettiler. Türk firmaları yaptıkları kaliteli işler neticesinde Kamerun’da olumlu bir imaj ve güven kazandı. Bilhassa Douala’da bir Türk firması tarafından inşa edilen 60 bin seyirci kapasiteli spor Kompleksi Kamerunlular tarafından takdir edilmekte. Zaten halihazırda Kamerun’da inşası devam eden Türkler tarafından yürütülen birçok proje var. Bu bakımdan Kamerun'un özellikle altyapı anlamında büyük ihtiyaçları olan bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Türk iş adamlarının Kamerun’da iş yapma olanaklarını değerlendirmeleri için aslında birçok nedeni var. Birinci olarak ülkede, özellikle inşaat sektöründe ciddi anlamda iş potansiyeli mevcut. Örneğin Kamerun hükümeti önümüzdeki 5 yıl içinde 15 bin adet sosyal konut projesini hayta geçirmeyi planlamakta. Türk firmaları bu sosyal konut projelerinde, bilgi ve deneyimleriyle, fevkalade yer alabilirler. Türk iş adamlarının Kamerun’da yatırım yapabileceği ikinci önemli alan elektrik tesisatı, su tesisatı gibi altyapı hizmetleridir. Kamerun’da bu alanda çok ciddi bir açık var. Üçüncü olarak Türk girişimcileri yine inşaat sektörünün en önemli kollarından biri olan her türlü inşaat yapı malzemeleri tedarikçiliğini yapabilir” dedi.
“TURCABA Kamerun’da iş yapmayı düşünen Türk iş adamlarına her türlü rehberliği yapıyor”
Genel sekreterliğini yaptığı, Türk ve Kamerunlu İşadamları tarafından 2009 yılında kurulan TURCABA (Türk ve Kamerunlu İşadamları Derneği) hakkında da bilgi veren Funiba, “TURCABA, Kamerun’da iş yapan Türk ve Kamerunlu iş adamlarının "Kar Amacı Gütmeyen" dernekler statüsünde kurduğu bir dernektir. Derneğin Başkanlığını, Kamerun’daki ilk Türk yatırımcı olan ve 2005 yılından beri de Kamerun’da yaşayan, iş adamı Barış Ertan yapmaktadır” dedi. TURCABA, her iki ülke iş adamları ve yatırımcılarının bir araya gelmesini sağlayarak ticaret ilişkilerinin gelişmesini sağladığını, aynı zamanda resmi işler ve ticaret mevzuatı ile ilgili gerekli bilgilendirmeleri yaparak, karşılaşılan zorluklar karşısında yatırımcılara yol göstererek her türlü konuda rehberlik yaptığınnı ifade eden Funiba, “Kamerun’da iş yapmayı düşünen Türk iş insanları mutlaka TURCABA ile iletişime geçerek yatırım yapmayı düşündükleri sektörler ile ilgili kendilerinden detaylı bilgi alabileceklerini” söyledi.
“Hazır giyim sektöründe işbirlikleri yapılabilir”
İş gezisi heyetinde bulunan Kamerunlu iş kadını Pruso Suzie Dika’ya, ‘Türk iş insanlarına ne mesaj vermek istersiniz?” sorusunun yöneltilmesi üzerine; Dika, “ Öncelikle Türkiye’de yaptığımız görüşmelerden çok olumlu izlenimler edindim. Bilhassa gittiğimiz her yerde gösterilen misafirperverlik karşısında teşekkür ediyorum. İş konusuna gelince, ben Kamerun’da hazır giyim sektöründe faaliyet gösteriyorum. Kamerun, hazır giyim sektöründe yatırım yapılabilecek bir pazar. Türk tekstilcileri hazır giyim ürünleri başta olmak üzere tüm tekstil ürünlerini Kamerun pazarına arz edebilirler. Burada karşımıza çıkan en büyük sorun, Türkiye’den Kamerun’a nakliye maliyetlerinin yüksek olması. Bu nedenle tekstil alanında Kamerun’da imalata dayalı yapılacak yatırımların çok daha rasyonel olacağını düşünüyorum.” dedi