İŞKUR’un destekleri anlatıldı
İŞKUR’un Aktif İşgücü Programlarını içeren mevzuat bilgilendirme toplantısı Sakarya’da yapıldı.
İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlara ilişkin yönetmelik ve genelgede yapılan değişiklikler, mevzuat bilgilendirme toplantısıyla paylaşıldı. Bugüne kadar birçok iş arayanın istihdam edilmesini sağlayan; İşbaşı Eğitim Programları, Mesleki Eğitim Kursları, proje ve özel uygulamalarda yapılan değişiklikler ayrıntılarıyla paylaşıldı. Kocaeli, Yalova, Bolu, Bilecik ve Zonguldak İŞKUR İl Müdürlüklerinin de katılımları ile gerçekleştirilen toplantı Sakarya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında düzenlendi.
İşgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik olarak düzenlenen kurs ve programlara ilişkin mevzuat ve uygulama kurallarında yapılan değişiklikler, İŞKUR Genel Müdürlüğü Aktif İşgücü Piyasası Dairesi Başkanı Volkan Öz ve istihdam uzmanlarının sunumları ile paylaşıldı.
Öz “İstihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi amacıyla sunduğumuz aktif işgücü hizmetlerine ilişkin uygulamalarda işgücü piyasasının talepleriyle uyumlu şekilde birtakım düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, daha verimli ve katma değerli gerçekleştirerek istikrarlı büyümeye katkı sağlayacak nitelikli işgücünün yetiştirilmesini için yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam edecektir. Dolayısıyla, iş arayanlarımızı ve işverenlerimizi kurs ve programlarımızdan yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.
Mesleki deneyim kazandırarak ve istihdama geçişi kolaylaştıran İşbaşı Eğitim Programı kapsamında, program süresince katılımcılara İŞKUR tarafından aylık net asgari ücret düzeyine kadar cep harçlığı sağlandığı ifade edildi. Ayrıca katılımcıların genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primlerinin de program süresince İŞKUR tarafından karşılandığı belirtildi. İmalat ve bilişim sektöründe 6 aya kadar, diğer sektörlerde ise 3 aya kadar düzenlenen programların düzenlemeyle devam ettiği hatırlatıldı. İşbaşı Eğitim Programları işverenlere işe alacakları kişileri, kendi işyerlerinde yetiştirme fırsatı sunmakta olduğuna vurgu yapıldı.
Toplantıda istihdam uzmanlarınca yapılan sunumlarda yeni düzenlemelerin detayları paylaşıldı. Bu kapsamda, programdan en az 5 sigortalı çalışanı olan işverenlerin yararlanabileceği, programa katılan katılımcılar için istihdam taahhüt oranının en az p olduğu, katılımcıların istihdam süresinin de program süresinin en az 3 katı olarak belirlendiği hususlarına yer verildi. Ayrıca, işverenlerin sigortalı sayılarının en fazla 0’una kadar katılımcı talep edebilecekleri belirtildi. Bunun yanında, şartları yeniden belirlenen mesleki eğitim kurslarının da en az yüzde 70 istihdam taahhüdü içermesi ve işverenin en az 5 sigortalıya sahip olmaları durumunda düzenlenebileceğine yer verildi. Kursiyerlerin istihdam süresinin 120 günden az olamayacağı ve en az kurs süresinin 3 katı süreyle istihdam edileceği bildirildi.
Yine yeni düzenlemede Mesleki Eğitim Kurslarına kontenjan uygulaması getirilmiş olduğuna yer verildi. Buna göre, sigortalı sayısı 5-9 arasında olan iş yerleri için kursiyer sayısı en fazla 12 kişi, sigortalı sayısı 10-49 arasında olan iş yerleri için ise kursiyer sayısının en fazla 24 kişi olduğu açıklandı. Sigortalı sayısı 50 ve daha fazla olan iş yerleri için kursiyer sayısı sigortalı sayısının yüzde 50 den fazla olamayacağı ifade edildi.