İş kazaları ve güvenliği masaya yatırıldı EKONOMİ

İş kazaları ve güvenliği masaya yatırıldı

İş kazaları ve güvenliği masaya yatırıldı

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği gündemli olarak toplandı.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini değerlendirmek üzere Vali Yaşar Karadeniz  başkanlığında toplandı. Toplantıda, kurul üyelerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu sunum gerçekleştirilerek, öğrencilerin işyerlerindeki uygulama eğitimlerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirler görüşüldü.

İl Millî Eğitim Müdürlüklerinde görevli iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından atölye ve laboratuvar öğretmenlerine alanlarına özel risk değerlendirme eğitimi verilmesi, işyerlerinde staja başlayan öğrencilere iş kazası ve meslek hastalığı ile iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgilendirme yapılması gibi tedbirler değerlendirildi. Ayrıca, işletmelerde mesleki eğitim ve staj yapan öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunması, teşhis ve tedavileri için gerekli önlemlerin alınması kararlaştırıldı.
 

Vali Yaşar Karadeniz; “Mesleki ve teknik eğitimde iş sağlığı ve güvenliği toplum için önemli bir hale gelmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO araştırmalarına göre; iş kazalarının % 98 oranında önlenebileceği ortaya çıkmıştır. Mesleki ve teknik eğitimde iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları, öğrenci ve öğretmeni korumanın yanında atölyenin veya işyerinin bağlı bulunduğu kuruluşların korunması anlamına da gelmektedir. Ayrıca unutmamamız gerekir ki; önlem almak ödemekten her zaman ucuzdur. Ayrıca, görünmez kaza dediğin, senin göremediğindir.” değerlendirmesinde bulundu.

Karadeniz, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin yaygınlaştırılması, kurallara uyumun sağlanması ve sürekli bir eğitim sürecinin işletilmesinin hem bireylerin hem de toplumun genel refahı için elzem olduğunu vurguladı. Bu çerçevede, tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesinin ve iş sağlığı ve güvenliği standartlarının yüksek tutulmasının önemini belirtti.
 

İş Sağlığı ve güvenliği

Sakarya Milli Eğitim İl Müdür Vekili Coşkun Bakırtaş, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün “Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu Genelgesi hakkında kurulu bilgilendirdi. Ayrıca, söz konusu Genelge doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine yüksek hassasiyet gösterilmesi amacıyla yapılması gereken çalışmalar ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi. Bakırtaş; “Sakarya’da il bazında uygulanacak olan iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri 63 Meslek Lisesinde, 4.724 işletmede, 1.979 öğretmen ve 22.344 öğrenci, çırak, kalfa ve uygulama eğitimindeki birçok kişiyi etkilemektedir. Alacağımız ilave tedbir ve eğitimlerle öğrencilerimizin ve işverenlerimizin iş kazası ve meslek hastalıkları ile iş sağlığı güvenliği tedbirlerine daha duyarlı hale getirilmesini planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya; “Bakanlığımızın taşradaki görevlerini üstlenmiş bir kurum olarak, mesleki ve teknik eğitimde iş sağlığı ve güvenliğinin denetlenmesi konusunda önemli bir rol üstleniyoruz. Bu kapsamda, Bakanlık iş müfettişleri ile işbirliği yaparak özel sektör firmalarını düzenli olarak denetliyoruz ve işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını sağlıyoruz. Dolayısıyla, işverenlerimizin, çalışanlarımızın ve toplumumuzun bilmesi gereken konu iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin uygulanması bir zorunluluktur” dedi.
 

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik eğitimde ki iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınmayan iş yerlerinde beceri veya uygulama eğitimlerinin yapılmamasına karar verildi.