Futbol ve Jeopolitik İlişkisi konuşuldu
Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKMER), Futbol ve Jeopolitik İlişkisi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte SAÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Görevlisi Erdal Hoş konuşmacı olarak yer aldı.
Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Köksal Şahin, “Merkezimizin aynı zamanda yönetim kurulunda olan ve beraber çalışmaktan mutluluk duyduğumuz üniversitemizin öğretim elemanlarından Erdal Hoş’u davet ettik. Kendileri, Türkiye’de spor dendiğinde özellikle futbol programlarında aklımıza gelen ve milli ruh, uluslararası politika, siyasal davranışların oluşumu gibi kitlesel hareketlerin, toplumsal hareketlerin oluşumunda sporun etkisi üzerine dünyanın her tarafında çalışmalar yaparak entelektüel gelişimi ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Çektiği belgeselden haberimiz vardı. Erdal Hocamızın Türk dünyasına yönelik dünyanın çeşitli yerlerinde ya da bizim tarihimizde spor kulüpleri aracılığıyla siyasal toplumsallaşmaların nasıl gerçekleştiğine dair görüş ve fikirlerini dinlemek istedik. Bu etkinlikten faydalanacağımızı, bilgiler edineceğimizi ve keyifli bir bilimsel bilgi üretimi olacağını düşünüyorum. Kendisine ve katılım için gelen tüm öğrencilere ve meslektaşlarımıza, dostlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Uzun Yıllar İhmal Edilmiş Kıbrıs Meselesine ve Uyanışa Bir Nebze Katkısı Olur
Belgesel gösteriminden sonra konuşan Öğr. Gör. Erdal Hoş: “İzlediğiniz belgeselin afişini vermedik. Çünkü henüz daha galası yapılmadı yani kimsenin izlemediği bir belgeseli izlediniz. Kıbrıs’ta Türk Mukavemet Teşkilatı kurulurken bizim aslında devlet geleneğimizin ne kadar güçlü olduğunu bugün anlayacağız bir kere daha. Devletimizin birkaç yıldır Kıbrıs konusunda uyanışı var çok şükür. Uzun yıllar ihmal edilmiş Kıbrıs meselesine ve uyanışa bir nebze katkısı olur ümidiyle bu belgesel hazırlandı.” şeklinde konuştu.
Belgesel görüşmeleri sonrasında çok utandığını söyleyen Hoş, “Beni aradılar. Böyle bir hikâyenin var olduğunu belgeselini çekmek isteyip istemeyeceğimi sordular. İçimden onlara böyle bir hikâye olsa duyardım çünkü dünyanın her yerinde var olan futbol hikâyelerini araştıran biriyim. Kıbrıs’taki bu hikâyeyi de bilirdim dedim. Sonrasında çok utandım; yanı başımızdaki bu hikâyeyi bilmediğim için. Çektiğimiz belgeseli birkaç gence izlettim ve şunu fark ettim. Gençler sadece 1974’te gitmişiz ve almışız şeklinde biliyor. Türkiye’de kimse bir şey bilmiyor. Ondan önce 20 yıl çok çile çekildi ve bu mesele çok ihmal edildi.” dedi.
Türkler Futbolun Gücünü İlk Anlayan Kavimlerden Biri
Öğr. Gör. Hoş: “Öte yandan biz Türkler futbolun gücünü ilk anlayan kavimlerden biriyiz. İttihatçılar, bu konuda dünyada futbolun nasıl bir şey olduğunu ve ne işe yarayabileceğini ilk fark edenlerdi. Bütün Avrupa’da kimse fark etmemişken bugün Ankaragücü dâhil olmak üzere Altınordu Kulübü, Karşıyaka Kulübü, Fenerbahçe’nin teşkilatlanması ve Türkiye’de ki birçok organizasyon ittihatçılar zamanında oldu. İttihatçılar, futbolun olağan üstü gücünü erken fark ettiler.” ifadelerine yer verdi.
Etkinlik, Erdal Hoş’a plaket verilmesinin ardından sona erdi.