Fındıkçılar Kocaali'de toplandı GÜNCEL

Fındıkçılar Kocaali'de toplandı

Fındıkçılar Kocaali'de toplandı

Fındık Üreticileri Sendikası “”Fındık-Sen” Batı Karadeniz Toplantısını Sakarya’da gerçekleştirdi.

Kocaali ziraat odasında gerçekleşen toplantıya, Muhtarlar, Ziraat odası delege ve yöneticileriyle birlikte fındık üreticileri katıldılar.

Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca ;

Toplantıdan önce söz alan Tunca, Üreticilerimizle birlikte, üreticilerimizin yarana olacak tüm girişimlerin destekçisi olacağız.
Bu anlamda bugün Kocaali Ziraat Odamızda bu toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Sayın Çiftçi sen sendikası başkanı ve Fındık sen yöneticilerine ilimize, ilçemize hoş geldiniz diyorum.
Üreticilerimiz lehine olan her çalışmanın destekçisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.  Yapacağımız toplantının hayırlı olmasını temenni ediyorum. dedi..

Çiftçi Sen Başkanı Abdullah Aysu ;
Fındık Üreticilerimiz haklarını ancak örgütlenerek koruyabilirler.
Fındık Üreticileri Sendikasının da dâhil olduğu üst sendika olan Çiftçi Sen sendikası Başkanı Abdullah Aysu yaptığı konuşmada “Örgütlenerek haklarımızı koruyabiliriz. O nedenle 2004 yılından günümüze kadar örgütlenmemiz için çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalara engel olabilmek için tarım bakanlığı başta olmak üzere ülkede bazı kurum ve kuruluşlar mahkeme sürecinde sendika kurma hakkımıza karşı durdular. Bugün bu konuları aştık. Ve örgütlenme çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.

Fiskobirlik tekrar üreticinin olması için mücadele edeceğiz.
2017 yılında fındık üreticilerinin örgütsüz olduğu için başına neler geldiğini hep beraber gördük. Yıllardır fındık şirketlerine/tekellerine mahkum ediliyoruz. Bu gidişe bir dur demek zorundayız. Fındık üreticileri olarak bir çıkış yolu arıyoruz. Tabandan, katılımcı ve demokratik; güven veren bir sendikal model geliştirmek için çabalıyoruz.
Bu amaçla, 2004 yılında üreticiler olarak Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık-SEN) altında bir araya geldik. 2011 yılında Yargıtay "çiftçiler sendika kurabilir" kararı verdi. Yerel mahkeme onay verdi. Dolayısıyla, çiftçiler sendika kurabilir. Ancak, çiftçi sendikaları hakkında iç hukuk düzenlemesi yapılmadığı için görev tanımı tam olarak belirgin değildir. Mecliste iç hukuk düzenlemesinin yapılması için mücadelemiz sürüyor. Fındık üreticileri olarak, sosyal ve demokratik haklarımızı ve çıkarlarımızı savunacak sendikal örgütlenme içinde birleşmeliyiz.

 "Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz" (Yunus Emre) sözünü unutmayalım.
Mevcut Durum
Fındık piyasası çok uluslu tekellerin egemenliği altında.
Mevcut tarım politikaları biz üreticileri desteklemiyor, şirketlerin lehine çalışıyor. Dağınık ve örgütsüz olduğumuz için, fındık şirketleri karşısında güçsüzüz. Fındık sektörünün temeli olan fındık üreticileri, fındık sektöründe haklara sahip değil. Fındık politikaları, çiftçiliğe devam etmemizi engelliyor. Toprağından, bahçesinden, köyünden kopan fındık üreticileri, kentlere göç etmeye, mevcut yaşamından vazgeçmeye zorlanıyor.
 

Sendika
Sendika, yurttaşların sosyal ve demokratik haklarını savunur.
Sendika, Türkçe anlamında birlik demektir. Haklarımızı korumak ve yeni haklar üretmek amacıyla, sendikal örgütlenme altında bir araya gelmek bütün yurttaşlar gibi biz çiftçilerin de demokratik hakkıdır. Peki, bir araya gelerek ne yapabiliriz? Fındık fiyatlarının belirlenmesi konusunda söz hakkı kazanabilirizEkonomik, demokratik ve sosyal haklarımızı koruyacak ve geliştirecek politikalar geliştirebiliriz.
Daha bütünlüklü bir fındık ve tarım politikası talep edebiliriz, bu politikaların hayata geçmesi için demokratik haklarımızı kullanabiliriz.
Çiftçiler lehine, ortak bir akıl, ortak mücadele alışkanlıkları geliştirebiliriz, Ekonomik örgütlerimiz olan kooperatiflerin, meslek örgütlerimiz olan odaların daha demokratik yapılar haline gelmesi için ortak bir mücadele geliştirebiliriz.

2017 Fındık Fiyatları
TMO, sezon başında 15 TL’den 8 TL’ye düşen fındık fiyatlarını 10TL olarak açıkladı. Aralık sonuna kadar yaklaşık 140bin ton fındık aldığını duyurdu. Hem alım kapasitesi hem alım sistemi ile, fındık fiyatlarını arttırmak amaçlı değil, 10TL bandında tutmak amaçlı bir pozisyon izlediği söylenebilir. Fındık-SEN, 2017 değerlendirmesinde fındık fiyatlarının 15TL olarak açıklanması gerektiğin ifade etmiş, kamuoyunda bu talep de bir karşılık bulmuştu.

Fiskobirlik/Fiskoşirketler
2007 yılı itibariyle tasfiyesi tamamlanmış ve tüccarlığa soyunmuş Fiskobirlik yönetimi, mevcut pozisyonunu bu sene de devam ettirdi. TMO’nun fiyatının dahi altında alım yapan birlik, fındık üreticileri ve kamuoyu nezdinde Fiskoşirketlere dönüşmüştür. Halbuki Fiskobirlik, fındık üreticilerinin alın teriyle kurulmuştur.

Ferrero ve Fındık Şirketleri
Kooperatiflerinden kopartılmış fındık üreticileri, Ferrero ve benzeri küresel şirketlerin belirlediği politikalara bağlı olarak üretmeye devam etmektedir. Ferrero, adeta Tarım bakanlığı gibi çalışmakta; fındık bahçelerinden araştırma merkezlerine fındıkta hakimiyet kurmaktadır. Spekülasyonlar, bakanlıklar aracılığıyla uygulanan fiyat politikaları, fındık üreticisinin ve onun öz örgütü FİSKOBİRLİK'in yerine büyük çiftçileri ve küresel şirketleri korumaktadır. Bu tablo bu sene daha da derinleşmiştir.
 

2018 Tablosu ve Mücadele Perspektifimiz
Fındık üreticileri 2018 yılına örgütsüz başladı. Ne fındık fiyatını belirleyeceğimiz kooperatiflerimiz, ne demokratik hak mücadelesinde yer alan sendikalarımız yeteri kadar örgütlü değil. Mecliste çiftçilerin sendika kurabileceğine yönelik iç hukuk düzenlemesi de henüz yapılmadı. İklim, rekolte ve örgütsüzlük denkleminde kârlı çıkacak olanın küresel şirketler, zincir mağaza grupları ve büyük toprak sahipleri olacaktır. Fındık üreticileri olarak pozisyonumuzu buna göre almak, çalışmalarımızı buna dönük olarak gerçekleştirmek zorundayız.

Sendikal Örgütlenme
Fındık-SEN'in farklı bölgelerdeki örgütlenme çalışmaları devam edecek. 2017 yılında başladığımız Batı bölgesi çalışmalarımız ivme kazanacak, Doğu bölgesinde daha çok çiftçiye ulaşacağız. Taban çalışmalarımızı güçlendirecek, köy, ilçe ve bölge temsilciliklerine dayanan katılımcı ve demokratik bir taban örgütlenmesi inşa edeceğiz. Bizler çiftçiyiz, çiftçiler olarak hayatın içinde bulunmaya, hayatın içinden politikalar üretmeye devam edeceğiz. Bu amaçla, farklı bölgeleri kapsayan temsilcilerin katılacağı Genel Kurul’umuzu toplayacak, çalışmalarımıza hem ulusal, hem bölgesel, hem de yerel çapta ivme kazandıracağız.

Kooperatifleşme
Mevcut halde bir şirkete dönüşmüş olan Fiskobirlik’in demokratik ve katılımcı bir kurum olarak çiftçilere geri verilmesi mücadelesini sürdüreceğiz. Bunun yanında, çiftçilerin ekonomik haklarını koruyacak, demokratik, katılımcı ve ekolojik prensiplerle üreticiler ve kamuoyun nezdinde alternatif modeller geliştirmek için çalışmalar yapacağız. Üretici ve tüketici ilişkisini kamu yararına örgütlemeliyiz. Kooperatifleşmeyi bir örnek olarak tartışmaya devam edeceğiz.

Küresel İttifaklar
2017 Kasım ayında İtalya’da bir konferansa katıldık. 2018 Nisan ayında, bu sefer Gürcistan, İtalya ve Türkiye’den fındık çiftçilerinin katıldığı bir konferans yapacağız. Bu konferansta, fındıka tekelleşen Ferrero karşısında çiftçilerin beraber olduklarını, küresel düşünüp yerel mücadele ettiklerini göstereceğiz. Farklı ülkelerden fındık çiftçilerin dostumuz olduğunu göstereceğiz.

Gıda Egemenliği
Geçtiğimiz yıl, Türkiye’nin en adaletli fındığı Fındık-SEN’in belirlediği fiyatla, tüketim kooperatiflerine satıldı. Bu sene de benzer çalışmalarımızı güçlendirecek, halkımızın sağlıklı fındık yemesini, fındık üreticisinin hak ettiği fiyatı almasını uygulayacağız.Diyerek Sendikalaşmanın ve kooperatifleşmenin üreticiler için tek çıkış yolu olduğunu ifade etti..

Kocaali ve Sakaryalı üreticilere katılım sağladıkları için, Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca ve yönetimine, Kocaali Muhtarlar Derneği Başkanı Ertugrul Akyüz’e ve muhtarlara, fındık üreticilerine teşekkür etti. 

Daha güçlü kooperatifler için Daha güçlü ziraat odaları için Daha güçlü fındık üreticileri için Umudu ve mücadeleyi Fındık-SEN’de büyütelim diyerek konuşmasını sonlandırdı.