Değerlerimize sahip çıkmalıyız GÜNCEL

Değerlerimize sahip çıkmalıyız

Değerlerimize sahip çıkmalıyız

Sakarya Kent Şurası’nın son toplantısında Vergi Barışı, İmar Affı ve şehrin belli başlı sorunları masaya yatırıldı.

Sakarya Kent Şurası 78’inci kez toplandı. Serdivan Tuna TanTesislerinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Şura  Başkanı Yavuz Deniz, 24 Haziran seçimlerinin hayırlı olmasını temenni ederek sözlerine başladı. Deniz, “Türkiye Cumhuriyeti bütün dünyaya örnek olacak bir şekilde seçim geçirdi. Bu seçimle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmiş olduk. Hangi partiye gönül verdiğimiz önemli değil.  Bizler birbirimizin komşusuyuz, kapılarımız yan yanadır birbirimize her zaman ihtiyaç vardır” dedi.

İmar barışı yasası

Başkan Yavuz Deniz’in konuşması sonrasında söz alan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hasan Kargün,  İmar Barışı düzenlemesinin getirdiği yeniliklerle ilgili değerlendirmelerini paylaştı.  Kargün, “Kaçak yapılara önce müsaade edildi sonra imar affı çerçevesine bu düzenleme getirildi.  13 milyon yapıdan bahsediyoruz ve hazineye aktarılacak 70 milyon paradan bahsediyoruz. İmar Barışı o parayı almak için yapılan bir manevradır. Burada imar mevzuatına uygun yapılmayan binalarda katlanacak aslında. Düzenleme milletin zararına, ama maddi olarak rahatlık getireceği için herkesin takip ettiği bir yasadır” dedi.

Evren köy sorunu

Kentsel dönüşümün kent planlamasının düzgün yapılmadığı yerlerde ihtiyaç duyulan bir uygulama olduğunu dile getiren Kargün, “Kent planlaması düzgün yapılırsa neden sık sık kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulsun. Bugün Sakarya’da bu uygulanacak mesela Evrenköy hem kaçak yapılaşmanın olduğu hem gece konutlaşmanın olduğu yer. Biliyorsunuz arkadaşlar kaçak yapılaşma arsa kendisine ait ama imar mevzuatına aykırı yapılan yapılar. Gecekondu da arsa kendisinin değil bir başkasının ya da devlete ait yapılan binalara gece kondu diyoruz.  İkisi de Evrenköy’de mevcut, başka yerlerde de var.Yoğunluk Evren köydedir. Şimdi onun altından çıkamıyorlar, İmar Barışı ile altından  çıkabilirler mi; o biraz zor” ifadelerine yer verdi.

Vergi barışı

Mali Müşavir Zeki Çelebi,  Şurada Vergi Barışı düzenlemesiyle ilgili bilgiler verdi. Çelebi, düzenlemenin vergi borçlarını düzenli ödemeyenlerin lehine bir durum olduğunu dile getirdi. Zeki Çelebi, “Şimdi şöyle ki vergi ve SSK borcunuz varsa bu ayın sonuna kadar internet üzerinden müracaat ediyorsunuz. 18 taksit yani 36 ay oluyor. Faizleri ve gecikme zamları daha uygun olduğu için eski yapılandırmanın yerine bunu yapılandırdığın zaman vergisel acıdan kar oluyor” şeklinde konuştu.

 

Tarihi köprü

Kent Şurası Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu ise konuşmasında şehrin değerlerinden bahsetti. Geçtiğimiz haftalarda Adapazarı’nın Kurtuluşunun kutlandığını hatırlatan Erol Öztürk, “Ben çocukluğumda Sakarya’da tahta bir köprü vardı, o tahta köprü daha sonra Kuvayı milliyetçiler tarafından Yunanlılar karşı tarafa geçmesin diye yakıldı. Türkiye’de geçmişimize değer verilmiyor. Ben de şimdi diyorum ki o tahta köprünün bir örneğini Sakarya Nehrinin üzerine yapalım. İkinci konu orta camimiz var bizim, orta caminin orda bir dehliz var. Bu dehliz Rumlar zamanından kalma o dehlizi açıp ortaya çıkarmamız lazım” diye konuştu.

Kültürel değerlere önem

Avrupa’da tarihi ve kültürel değerlere verilen önemi bir örnekle anlatan Erol Öztürk, “Geçenlerde Berlin’e gittim Berlin’de bir müzeye gittik. Müzede Asurlular zamanında kalma eski çağlardan kalma Türk ve Müslümanların Anadolu’dan toplanmış olan cami minberleri, mihrapları sergileniyor. Galiba son sergi yapılıyor biz onları iade alacağız. Kendi değerlerimizi bir türlü meydana çıkarıp sahiplenemiyoruz. Bizim zirai donatım kurumunun orda bir baca vardı, büyük bir baca vardı onu da tahrip ettiler, biz onu turistlik bir yer olmasını istemiştik. Kimse bu fikirle ilgilenmemişti. Birazda belediye başkanının bu gibi olaylara meraklı olması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Ulu yol çile yolu

Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu bir başka konu olarak Erenler Uluyol’da aylardır devam eden çalışmaları gündeme getirdi. Erol Öztürk, “Uluyol, çok sayıda işyerinin bulunduğu bir bölge. Buradaki işyerleri 6 aydır kapalı biz 6 aydır iş yapamıyoruz. Bunun vebalini kim ödeyecek. Şehrin göbeğindeki bu yol hala yapılamadı. Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüm ‘Telaş etme başkan yapılır’ dedi. Ancak, geçen her gün esnafımızın aleyhine işliyor” diye konuştu. Sakarya Kent Şurası üyelerin görüşlerini bildirmesinin ardından Eylül ayı sonunda yeniden toplanmak üzere  sona erdi.