Arabuluculuk Paneli ilgi gördü
Hak-İş Konfederasyonu Sakarya İl Başkanlığı ve Hukukçular Derneği “ Arabuluculuk “Paneli gerçekleştirdi.
Program 21 Aralık Perşembe saat 18:30’da Orhangazi Kültür Merkezinde arabulucuların ve değişik kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışan işçilerin yoğun katılımı ile gerçekleşti.
Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Av. Dr. Halit Korkusuz ve Hak-İş Konfederasyonu Sakarya İl Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir’in selamlama konuşmaları ile başlayan program, Hukukçular Derneği Sakarya İl Temsilcisi Arb. Av. Ali Kasım Aksoy’un Genel Anlamda Arabuluculuk konulu sunumu ile devam etti. Program konuğu Marmara Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Canbolat’ın İş Hukuku Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk konulu sunumu da ilgiyle izlendi.
Sunumunda arabuluculuğu detaylarıyla anlatan Canpolat özetle şunları söyledi:
"Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları olarak arabuluculuk ve uzlaştırma hem uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümü hem de yargının iş yükünün azaltılması bakımından hukuk sistemimizde çok önemli bir yere sahiptir". Uyuşmazlıkların yargı dışında çözülmesi taraflar bakımından pek çok faydayı beraberinde getirdiği gibi kuşkusuz kamu barışı ve uzlaşıya da önemli hizmetler sunmaktadır" dedi.
1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan iş hukukunda dava şartı olarak arabuluculuk sisteminin zorunlu hale geldiğini belirterek, "İşçiler işverenler arasında davalar mahkemelere gitmeden önce arabulucuya gidilmesi zorunlu, aksi taktirde mahkemeler bu davaları dava şartı yokluğundan reddedecek.. İlk önce arabulucular tartışın sonra mahkeme yolu açık olacak. Bu zamana kadar ihtiyari olan arabuluculuk 2012 yılında yürürlüğe girdi. 24 bin civarında uyuşmazlık arabuluculukta çözümlendi, bunun 22 bin uyuşmazlık iş davalarında kaynaklanan uyuşmazlıklardır. Mahkeme yolu kapanmıyor. Arabuluculuk süresi sadece 3 hafta zorunlu hallerde 1 hafta daha uzatılabilecek. Karara bağlanamazsa yargıya gidilecek" ifadelerini kullandı.
Yargının iş yükü çok ağır olduğundan dolayı arabuluculuğundan iş yükünü azaltması büyük bir önem taşıdığını belirten Canbolat, "Arabuluculuk adil ve adaletli olarak çözüm yönü olarak gözüküyor. Mahkemeden çıkan taraflar birbirlerinden artık geleceğe yönelik ilişkilerini zedelemiş olarak çıktıklarını görüyoruz. Ama arabuluculukta el sıkışarak çıktıkları taktirde geleceğe yönelik menfaat temelli her iki tarafında mutlu olacağı kanaatindeyim" dedi. Arabuluculuk sisteminde gerçekleşen uyuşmazlıkların yüzde 90'nının bir günde çözüme ulaştığının altını çizen Canbolat, "Dava açmadan önce herkes başvurabilecek. Avukatlara gittikleri taktirde avukatlarda aynı şekilde dava şartı olduğu için mahkemeden önce bu yönteme başvuracaklar. Bakanlık her adliyenin içerisine arabuluculuk büroları açtı. İşçiler buraya yönlendirerek burada formu doldurduktan sonra işlemleri başlatmış oluyorlar" şeklinde konuştu.
Arabuluculuğun bir başka güzel yanı da ücretsiz başvurabileceğini ve anlaşamadığınız durumlarda arabuluculuk ücreti sizlerden alınmadığını vurgulayan Canbolat, anlaşmaları halinde taraflar ücreti kendileri ödeyecekler dedi.
Soru-cevap bölümü ve misafirlere hediye takdimi ile sona eren program hakkında katılanların memnun oldukları ve programı bilgilendirici ve faydalı buldukları gözlendi.