Alan ve satan çok rahatsız
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten, Müteahhitlik Faaliyetleri sektörü temsilcilerinin oluşturduğu 34. Meslek Komitesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.
Aylık olağan toplantıya; 34. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Meslek Komite Başkan Yardımcısı Cemal Başak, Komiteden Meclis Üyeleri; İbrahim Kahya, Hüseyin Yavuzyiğit, Meslek Komite Üyeleri; Fatih Enes İlkay, Erdem Kamışoğlu katıldı.
Komite toplantısının ana gündem maddesini inşaat müteahhitlerinin yaşadıkları sıkıntılar ve çözüm önerileri oluşturdu.
KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞTAN ALAN DA SATAN DA RAHATSIZ
Konu ile ilgili ortak görüşlerini dile getiren komite üyeleri şunları dile getirdi; “İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında yer alan bir sektördür. Ancak son bir yılı aşkın süredir Türkiye ekonomisini sarsan, rekabet şartlarını ortadan kaldıran ve birçok sektörü darboğaza sokan, iflaslara ve işsizliğe sebep olan, alım gücünü bitiren “fahiş fiyat” artışlarıyla biz de mücadele ediyoruz.
Yani, inşaat müteahhitleri diğer sektörlerde olduğu gibi sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Müteahhitler özellikle son dönemde konutlarda yaşanan fiyat artışından oldukça rahatsız. Şöyle ki; inşaat malzemeleri ve işçilik ücretlerindeki değişkenlik ve fiyatlardaki aşırı artış sebebiyle konut fiyatları da bu paralelde artmakta. Yaşanan süreç konut alacak vatandaşları mağdur ediyor ve bu bizlere yani inşaat müteahhitlerine de yansıyor.
FİYAT FARKI KARARNAMESİ ÇIKARILMALI
Bir diğer konu ise, Sözleşme ile iş alan kamu müteahhitlerinin mağduriyetidir. Devlet ve kamu kurumuna sözleşme ile iş yapan müteahhitlerin, imza attıkları tarihteki demir ve çimento fiyatları ile bugünkü demir ve çimento fiyatları arasında büyük bir fiyat farkı oluşmuş durumda. Yapılan sözleşmede, fiyatlar sabit kalırken, piyasada malzeme fiyatları sürekli artmakta. Bu değişkenlik arasındaki fark müteahhitleri oldukça zorlamaktadır. Ayrıca bu fiyat farkı öngörülemez noktalara gelmiş durumdadır.
Bu yüzden geçmiş dönemlerde bu gibi hallerde uygulanan fiyat farkı kararnamesinin bir an önce çıkarılarak yeniden sektörün önünün açılmasını talep etmekteyiz. “Bu uygulama şimdi yürürlüğe girmezse ne zaman girecek?” Diye düşünüyoruz. Yaşanan süreçte inşaat sektörünün girdiği çıkmaz hem vatandaşı hem de sektör temsilcilerini zora sokuyor. İnsanların konut alma ve kiralamada alım gücünün düşmesi zincirleme olarak hepimizi etkilemektedir. Bu yüzden fiyat farkı kararnamesinin çıkması çok önemli. İnşaat sektörünün ülkemizde enflasyonla doğru orantılı olacak şekilde fiyat istikrarının tam anlamıyla bir an önce sağlanmasını da temenni ediyoruz.”
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ da konut fiyatlarındaki artış, inşaat müteahhitlerinin sektördeki malzeme ve işçilik fiyatlarındaki değişimin sektör açısından ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekerek sektörün geleceği ve yeniden canlanması için fiyat farkı kararnamesinin çıkarılması ve fiyatların dengelenmesi gerektiğinin altınız çizdi.