2,3 milyar levalık destek onayladı BALKAN GÜNDEMİ

2,3 milyar levalık destek onayladı

2,3 milyar levalık destek onayladı

Avrupa Komisyonu, Stara Zagora, Köstendil ve Pernik'e 2,3 milyar levalık desteği onayladı.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu, 2021-2027 dönemine ilişkin Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında Adil Geçiş Fonu’ndan Stara Zagora (Eski Zağra), Köstendil ve Pernik'in yanı sıra Stara Zagora'ya komşu ilçelere yönelik yaklaşık 2,3 milyar leva tutarında hibe desteği verilmesini onayladı. Hükümetin önceliği artık onaylanan bu finansmanın istihdamın korunması ve 15 000'den fazla kişiye istihdam yaratılması beklenen bölgelere mümkün olduğunca hızlı, verimli ve şeffaf bir şekilde ulaşmasıdır.

Onaylanan finansmanla önümüzdeki altı yıl boyunca endüstriyel ihtiyaçlar için madencilik arazisinin iyileştirilmesi, işçilerin becerilerinin haritalanmasının ardından destek verilmesi, hassas hanelere odaklanarak enerji verimliliğinin finanse edilmesi, sanayi parkları ve bölgelerinin geliştirilmesi, endüstriyel parkların ve bölgelerin geliştirilmesi, yenilenebilir kaynaklardan bileşen ve elektrik üretiminin geliştirilmesi ve yeni işletmelerle ekonominin çeşitlendirilmesinin desteklenmesine yönelik faaliyetler finanse edilecek. Şu ana kadar 20'den fazla şirketin önceden ilgi gösterdiği Stara Zagora bölgesindeki büyük işletmelerin de yatırımları da desteklenecek.

İhale prosedürlerinin şeffaflığı, ilgili kişilerin programı izlemek üzere bölgesel alt komitelere dahil edilmesiyle garanti altına alınacaktır. Tüm projelere yönelik mali destek, rekabete açık ihale prosedürlerinin bir parçası olarak ayrıntılı bir uzman değerlendirmesine tabi olacaktır.

Hükümet, Avrupa Birliği (AB) mevzuat çerçevesinde belirlenen süre içerisinde adil geçişe ilişkin bölgesel planların hazırlanması, sunulması ve ek müzakerelerin ardından nihai hale getirilmesinin ardından yaklaşık 2,3 milyar leva tutarında destek aldı. Hazırlanan projelere rağmen 2022 yılının ikinci yarısında bu planlara ilişkin eylemsizlik nedeniyle üç bölge için yaklaşık 190 milyon levalık destek kaybedilmişti. Planlar, sosyal ortaklar, maden ve yakma tesisi operatörleri ve etkilenen bölgelerdeki geniş halk kitleleri de dahil olmak üzere paydaşlarla diyalog halinde hızlı bir şekilde geliştirildi. Planlar, devlet kısıtlamaları olmaksızın piyasa temelinde çalışan operatörlerin mevcut yatırım niyetlerini yansıtır ve bölgelerin ve insanların geçişin sosyal, iş gücü, ekonomik ve çevresel etkileriyle başa çıkmasına olanak tanır.

Planlar, Paris İklim Anlaşması’na dayalı olarak 2050 yılına kadar iklim açısından nötr bir AB ekonomisine ulaşmak da dahil olmak üzere AB’nin 2030 yılı için enerji ve iklim hedeflerini karşılıyor.

Kaynak: Kırcaalihaber