12 Eylül o köyde anıldı GÜNCEL

12 Eylül o köyde anıldı

12 Eylül o köyde anıldı

Akyazı Kaymakamlığı, Akyazı Belediyesi ve 15 Temmuz Milli İrade Derneği; 12 Eylül’de yaşanan büyük darbenin 38 yıl dönümü nedeniyle, zamanın ismi Ramaslı olan Akyazı Topağaç Mahallesi’nde duygu yüklü bir anma programı gerçekleştirdi.

Türkiye’de 12 Eylül’de yaşanan askeri darbenin 38 yıl dönümü olması münasebetiyle, Akyazı Kaymakamlığı, Akyazı Belediyesi ve 15 Temmuz Milli İrade Derneği; eski ismiyle Ramaslı olan Akyazı’nın Topağaç Mahallesi’nde etkinlik düzenlendi. 7 Kasım 1982'de halkoyuna anayasanın değişmesi ve aynı zamanda halka sunulmadan maddenin içine Cumhurbaşkanının seçilmesi de konulan günde yüzde 90 ‘hayır’ (Red) oyu kullanan Topağaç Mahallesi’nde gerçekleşen anma etkinliğine protokolün yanı sıra; o yıllarda cezaevinde yatmış ve işkence görmüş kişilere de 15 Temmuz Milli İrade Derneği tarafından onur belgesi takdim edildi. Programa; Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan, 15 Temmuz Milli İrade Derneği Genel Başkanı Ali İnci, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Akyazı’nın Topağaç Mahallesi Muhtarı Nizamettin Kaya ve çok sayıda vatandaş katıldı

 

O hep darbelerle mücadele etti

Programda bir konuşma yapan, 15 Temmuz’da Sakarya Valiliği’ni darbeci sözde askerlerin elinden alınmasında büyük başarı sergileyen Akyazı Kaymakam Vekili ve Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli; nasibinde darbelerle mücadele etmek olduğunu anlattı. Ailesinin Ankara Sincan'da ikamet ettiğini ve 28 Şubat'ı da orada yaşadığını belirten Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Sakarya'da 15 Temmuz gecesini en ön safta yaşayan, hatta valiliğe ilk giden kişilerden biri olarak, 12 Eylül'ün 38. yılında Topağaç Mahallesi’nde bir etkinliğin yapılmasının anlamlı olacağına karar verdiklerini söyledi. 1982 anayasasına yüzde 90 ‘Red’ oyu kullanmanın her babayiğidin harcı olmadığını ifade eden Mehmet Fatih Çiçekli, “12 Eylül bir yerlerde, bir takım etkinliklerle yad edilecekse, 12 Eylül'ler, muhtıralar, post modern darbeler, 15 Temmuz'lar unutulmasın diye bazı programlar yapılacaksa bunların yürütüleceği en güzel mekanlardan birisi de bu köydür diye düşündüm. Bundan sonra da bu sürekli hale gelir inşallah” dedi.

 

“Bu tohum millete öyle bir ruh verdi ki”

Etkinliğin yapılmasında büyük emeği geçen Akyazı Belediyesi’nin Başkanı Hasan Akcan ise konuşmasında; 38 yıl önce Ramaslı Köyü’nde (Topağaç Mahallesi) bir tohum ekildiğine değinerek, “Bu tohum millete öyle bir ruh verdi ki 36 yıl sonra 15 Temmuz'da bu ülkede her taraf Topağaç oldu. 15 Temmuz'da bu millet bir ayağa kalktı. Bütün dünyaya diz çöktürdü elhamdülillah. Rabbim bu ruhu Akyazı'da, Sakarya'da, Türkiye'de ve dünyada daim kılsın inşallah. Bu ruh oldukça bu millete hiç kimse diz çöktüremez” dedi.

 

Programda ayrıca; 12 Eylül darbesinde çeşitli suçlar gerekçesiyle suşsuz yere cezaevine atılmış ve işkence görmüş kişilere; 15 Temmuz Milli İrade Derneği tarafından onur şilti takdim edildi. Gecenin sonunda ise Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu; darbe ev darbenin amacı hakkında vatandaşlara detaylı bilgiler sondu.